Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ευκλ. Τσακαλώτος: Θα δεχόμασταν παράταση του «κόφτη»

Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών - Τι είπε σχετικά με το ΔΝΤ και τις παροχές στους συνταξιούχους

Την παράταση του «κόφτη» δαπανών και μετά το 2018 που λήγει το πρόγραμμα θα δεχόταν η κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού με τους θεσμούς αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή δηλώνει πως θα μπορούσαν από τώρα να περιγραφούν τα μέτρα που θα ληφθούν, δηλαδή οι περιοχές των δαπανών που θα εφαρμοστεί ο κόφτης, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί δεν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, αποκλείει κατηγορηματικά τη θεσμοθέτηση αυτών των μέτρων από τώρα.

Ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση απορρίπτει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έχουν προτείνει τα στελέχη του ΔΝΤ, δηλαδή τη μείωση του αφορολογήτου και των υφιστάμενων συντάξεων.

Ο υπουργός είναι επικριτικός έναντι του Ταμείου τόσο για τις αστοχίες στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις του όσο και ως προς την αποφασιστικότητά του να πιέσει για τη μείωση του ελληνικού χρέους. «Πραγματικά δεν ξέρω τι θέλει το Ταμείο. Ούτε καν το ίδιο ξέρει τι θέλει. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να ολοκληρωθεί η τωρινή φάση της διαπραγμάτευσης, μία από τις οποίες έχει και το ΔΝΤ κυρίως ως τεχνικό σύμβουλο» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Η εμμονή του στη μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους πιο πολύ συζητιέται παρά παρατηρείται στην πράξη» λέει ακόμα.

Ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζει ότι «το πλεόνασμα δεν είναι μόνο για ληξιπρόθεσμες οφειλές και το ταμειακό μαξιλάρι, αλλά είναι και για τις μειώσεις φόρων και για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας» και προσθέτει ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για πρόωρες εκλογές, αλλά «πως θα εξασφαλιστούν οι συνθήκες που θα χτίσουν πάνω στη βελτίωση της οικονομίας τα δύο τελευταία τρίμηνα».

Ερωτηθείς «πόσο αριστερή ειναι η επιλογή» να χορηγηθεί μέρος του πλεονάσματος με μοναδικό κριτήριο το εισόδημα από συντάξεις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντά ότι «διοικητικά είναι πιο εύκολο να δώσεις σε συνταξιούχους και, συγχρόνως, να ξοδευτούν εντός του Δεκεμβρίου προκειμένου να εγγραφεί η δάπανη στον προϋπολογισμό του 2016, καθώς έτσι δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της επιστολής προς τους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι είναι «εξαιρετικά απίθανη» η εκδοχή να μην φτάσουμε στον στόχο του +0,5% και προσθέτει ότι «το πλεόνασμα δεν είναι μόνο για ληξιπρόθεσμες οφειλές και το ταμειακό μαξιλάρι αλλά είναι και για τις μειώσεις φόρων και για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας».

«Πάντως αν στο μέλλον έχω να επιλέξω ανάμεσα στο να παίρνουμε μέτρα υπέρ των αδυνάτων, είτε είναι για συνταξιούχους, είτε για ανέργους, είτε για τους κοινωνικά αποκλεισμένους, και να το θεωρεί η ΝΔ εξευτελισμό ή, από την άλλη μεριά, να ψηφίζω 'παρών' σε τέτοια μέτρα για να τα έχω καλά με την αντιπολίτευση δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπίσω σοβαρό δίλημμα», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ