Με ένα βίντεο που ανέβασε ως story στο Instagram η Μαρίνα Σάττι τόνισε πως δεν ήθελε να προσβάλλει κανέναν και σημείωσε πως η ελληνική αποστολή έχει φέρει μόνο θετική ενέργεια στην Eurovision.
Πολλοί υποστήριξαν πως η κίνηση της Ελληνίδας τραγουδίστριας έγινε επίτηδες, προκειμένου να εκφράσει μια πολιτική θέση απέναντι στο Ισραήλ, λόγω των επιθέσεων στη Γάζα, πράγμα που δίχασε το κοινό της.
Η απάντηση της Μαρίνας Σάττι για τα χασμουρητά
H ίδια σημείωσε πως έκανε πρόβες όλη την Παρασκευή (10.5.2024) έχοντας κλειστό το κινητό της και δεν γνώριζε ότι το θέμα είχε πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις.
«Γεια σας, σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει. Δεν γνώριζα πως έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, γιατί όλη μέρα ήμασταν στην αρένα για πρόβα και είχα κλειστό το κινητό. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι πως δεν είχα την πρόθεση να προσβάλλω κανέναν.
Νομίζω όλες αυτές τις μέρες που είμαστε εδώ πέρα και εγώ και ολόκληρη η ελληνική αποστολή έχουμε φέρει μόνο θετική ενέργεια στην κοινότητα και χαρά. Είμαστε εδώ για τη μουσική και έχουμε φτάσει στον τελικό μας στόχο. Είμαστε στον τελικό και θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, θα δώσουμε τα δυνατά μας και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλη τη διαδρομή, την αγάπη και τη στήριξη μέχρι σήμερα» ακούγεται να λέει η Μαρίνα Σάττι.
O μεγάλος τελικός του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας θα διεξαχθεί απόψε και θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ1 στις 22:00.
Η Ελλάδα με τη Μαρίνα Σάττι θα εμφανιστεί στη 12η θέση και η Κύπρος με τη Silia Kapsis στην 20η.
Αναλυτικά η σειρά εμφάνισης των χωρών:
1. Σουηδία / Marcus & Martinus - Unforgettable
2. Ουκρανία / a. alyona & J. Heil - Teresa & Maria
3. Γερμανία / Isaak - Always on the Run
4. Λουξεμβούργο / Tali - Fighter
5. Ολλανδία / Joost Klein - Europapa
6. Ισραήλ / Eden Golan - Hurricane
7. Λιθουανία / Silvester Belt - Luktelk
8. Ισπανία / Nebulossa - Zorra
9. Εσθονία / 5MIINUST x Puuluup - (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi
10. Ιρλανδία / Bambie Thug - Doomsday Blue
11. Λετονία / Dons - Hollow
12. Ελλάδα / Marina Satti - ZARI
13. Ηνωμένο Βασίλειο / Olly Alexander - Dizzy
14. Νορβηγία / Gåte - Ulveham
15. Ιταλία / Angelina Mango - La noia
16. Σερβία / Teya Dora - Ramonda
17. Φινλανδία / Windows95man - No Rules!
18. Πορτογαλία / Iolanda - Grito
19. Αρμενία / LADANIVA - Jako
20. Κύπρος / Silia Kapsis - Liar
21. Ελβετία / Nemo - The Code
22. Σλοβενία / Raiven - Veronika
23. Κροατία / Baby Lasagna - Rim Tim Tagi Dim
24. Γεωργία / Nutsa Buzaladze - Firefighter
25. Γαλλία / Slimane - Mon amour
26. Αυστρία / Kaleen - We Will Rave
Στον αέρα η εμφάνιση του Ολλανδού
Μυστήριο καλύπτει την απουσία του καλλιτέχνη Joost Klein της Ολλανδίας, ο οποίος δεν εμφανίστηκε την Παρασκευή (10.5.2024) στη γενική πρόβα για τον μεγάλο τελικό της Eurovision μετά από ένα απροσδιόριστο περιστατικό.
Σύμφωνα με την Daily Μail, ο αποκλεισμός του Ολλανδού τραγουδιστή από τη γενικά πρόβα δεν ήρθε τελικά – όπως αρχικά είχε διαρρεύσει – από πρόθεσή του να μεταδώσει μήνυμα από σκηνής για τον πόλεμο στη Γάζα, αλλά γιατί ο Κλάιν επιτέθηκε σε εργαζόμενο της Eurovision.
Κατά το ίδιο δημοσίευμα οι Ολλανδοί βιντεοσκοπούσαν κρυφά την πρόβα του Ισραήλ και όταν τους ζητήθηκε να απομακρυνθούν τότε ο Κλάιν επιτέθηκε και χτύπησε ένα φωτογράφο.
Μέχρι στιγμής το δημοσίευμα δεν έχει επιβεβαιωθεί και δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν τελικά θα εμφανιστεί στον μεγάλο τελικό. Αν η EBU αποφασίσει να τον αποκλείσει τότε είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθεί η εμφάνιση της Ολλανδίας από τον Β’ Ημιτελικό της Eurovision, ώστε η χώρα να καταφέρει να διαγωνιστεί κανονικά.
Εκπρόσωπος της Eurovision είπε στη MailOnline: «Η έρευνα για το περιστατικό με τον Ολλανδό καλλιτέχνη στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision είναι ακόμη σε εξέλιξη. Γίνονται επίσης συζητήσεις μεταξύ της EBU και του AVROTROS, του ολλανδικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα».
Διαμαρτυρία κατά της EBU από την Ισπανία
Κι ενώ η συμμετοχή της Ολλανδίας έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην EBU, μια ανάρτηση από πλευράς Ισπανίας ήρθε για να ταράξει ακόμα περισσότερο τα νερά.
Πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Twitter/Χ, το ισπανικό κρατικό δίκτυο RTVE αμφισβητεί την αξιοπιστία της EBU αναφέροντας: «Η ισπανική αντιπροσωπεία στη Eurovision μετέφερε στην EBU τη δέσμευσή της για την ελευθερία του Τύπου και της γνώμης και απαίτησε από τη Eurovision να διασφαλίσει τον σεβασμό της».
Υπενθυμίζεται πως η Ισπανία είναι μία από τις Big Five, δηλαδή μία από τις πέντε χώρες που συνεισφέρουν τα περισσότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), στη διοργανώτρια Αρχή της Eurovision 2024.
Ο λόγος της συγκεκριμένης ανακοίνωσης της ισπανικής πλευράς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος, όμως φαίνεται πώς σχετίζεται με την απόφαση της EBU να μην επιτρέψει στις “Big Five” να προχωρήσουν στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου λόγω του ζητήματος που προέκυψε με την Ολλανδία.
Η ψηφοφορία
Το 2024, έγιναν ορισμένες αλλαγές στο σύστημα ψηφοφορίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Η πιο σημαντική αφορά στην επέκταση του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, η ψηφοφορία στον μεγάλο τελικό θα ανοίξει λίγο πριν την εκτέλεση του πρώτου τραγουδιού, θα παραμείνει ανοιχτή σε όλη τη διάρκεια των εμφανίσεων και για έως και 40 λεπτά μετά την εκτέλεση του τελευταίου τραγουδιού.
Οι θεατές και στις 37 χώρες που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024 μπορούν να ψηφίσουν για τα 26 τραγούδια του Μεγάλου Τελικού. Όσοι παρακολουθούν στις συμμετέχουσες χώρες μπορούν να ψηφίσουν χρησιμοποιώντας την επίσημη εφαρμογή της Eurovision ή μέσω τηλεφώνου ή/και SMS. Οι σχετικοί αριθμοί θα εμφανίζονται στην οθόνη από κάθε συμμετέχοντα ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Όσοι παρακολουθούν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα μπορούν να ψηφίσουν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας www.esc.vote.
Η ψηφοφορία για τους θεατές σε χώρες που δεν συμμετέχουν - το Rest of The World - έχει ανοίξει ήδη. Η δυνατότητα να ψηφίσουν την αγαπημένη τους χώρα ξεκίνησε μετά το τέλος της μετάδοσης του Dress Rehearsal 2, που έγινε την Παρασκευή. Όταν η ψηφοφορία κλείσει, τα Top 10 πιο δημοφιλή τραγούδια σε κάθε συμμετέχουσα χώρα θα κατανεμηθούν με βαθμούς από 1 έως 8, 10 και 12 πόντοι.
Η κριτική επιτροπή σε κάθε μία από τις 37 συμμετέχουσες χώρες θα απονείμει επίσης συνολικά 58 βαθμούς (1 – 8, 10 και 12). Κάθε κριτική επιτροπή θα παρακολουθήσει και θα ψηφίσει με βάση το Dress Rehearsal 2 που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 10 Μαΐου.
Ο συνολικός αριθμός των πόντων που θα κατανεμηθούν από τις 37 εθνικές Κριτικές Επιτροπές θα είναι 2.146.
- Ένας... Σασμός από προϊόντα από Κρήτη «πλημμυρίζουν» τη Θεσσαλονίκη
- Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία κατοίκων - «Όχι» σε νέα πολυόροφη οικοδομή
- Θεσσαλονίκη: «Τρέχουν» οι διαδικασίες για τα γυάλινα περίπτερα στην παραλία