Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του «Δέντρου των Ψυχών» από τον Δήμο Αθηναίων, ένα μνημείο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών.
Το «Δέντρο των Ψυχών» παρουσιάστηκε σε πάρκο που βρίσκεται απέναντι από την Τεχνόπολη στο Γκάζι (Ερμού και Πειραιώς). Πρόκειται για ένα μνημείο που πάνω του φέρει τα ονόματα των 57 νεκρών της τραγωδίας. Στόχος είναι να υπενθυμίζει σε όλους το τι έγινε στις 28 Φεβρουαρίου 2023, όταν πάγωσε όλη η Ελλάδα με τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη.
Το «παρών» έδωσαν συγγενείς θυμάτων, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για απονομή δικαιοσύνης, το οποίο εκφράστηκε έντονα με τις μεγαλειώδεις πορείες σε όλη τη χώρα μια μέρα νωρίτερα. Υπενθυμίζεται ότι αύριο (2/3) θα παρουσιαστεί παρόμοιο μνημείο και από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Οι τοποθετήσεις του δημάρχου Αθηναίων, των συγγενών και των καλλιτεχνών
«Στις συγκεντρώσεις πήγαν οικογένειες, γονείς με μικρά παιδιά, παππούδες, αλλά κυρίως νέοι. Εκεί μας οδήγησε όλους η καρδιά μας για να γαληνέψουν οι ψυχές των 57 συνανθρώπων μας. Δεν μας οδήγησαν μόνο η θλίψη και η οδύνη, αλλά κυρίως το παντοδύναμο αίτημα για δικαιοσύνη και φως μας οδήγησε η αγανάκτηση για τη συγκάλυψη που ακολούθησε, αλλά και το αφόρητο αίσθημα αδικίας. Μας οδήγησε η ανησυχία, ότι κάποιος μπορεί να βρεθεί και να μας διαβεβαιώσει πάλι ότι όλα ήταν καλά.
Η χθεσινή κινητοποίηση ήταν υπόσχεση προς αυτούς που χάθηκαν άδικα. Υπόσχεση για κάθαρση και δέσμευση. Δέσμευση προς τις οικογένειες των θυμάτων ότι δεν είναι μόνοι τους στον δύσκολο δρόμο που πορεύονται. Δηλώσαμε παρόντες στη μάχη της αλήθειας. Θεωρείστε ως δείγμα συμπαράστασης και υποστήριξης το Δέντρο των Ψυχών του Δήμου Αθηναίων.
Πήραμε την απόφαση πριν από έναν χρόνο και σήμερα είμαστε εδώ, απέναντι από την Τεχνόπολη. Αυτό το μνημείο είναι υπόμνηση της τραγωδίας και της οδύνης, αλλά και το πότισμα της ευθύνης και της ελπίδας. Να θυμίζει στους εκάστοτε κυβερνώντες ότι η προστασία του υπέρτατου αγαθού, της ανθρώπινης ζωής δεν είναι τυχαίο γεγονός.
Είναι καθημερινός αγώνας με αφοσίωση και σοβαρότητα. Κάθε πολίτης να κινητοποιείται να μην παραιτείται από το δικαίωμα για να μια καλύτερη ζωή με ασφάλεια. Να αφυπνίζει την κοινωνία, θυμίζοντας ότι η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, δεν είναι αυτονόητες παροχές, αλλά αξίες που οφείλουμε να τις υπερασπιζόμαστε κάθε μέρα.
Το Δέντρο των Ψυχών θα είναι για πάντα εδώ, για να μας υπενθυμίζει το καθήκον να ανοίξουμε έναν νέο δρόμο ελπίδας, να αλλάξουμε τα πράγματα. Τίποτα δεν μπορεί να θολώσει το μήνυμα: δικαιοσύνη, αλήθεια, ποτέ ξανά. Για να χτυπάει το τηλέφωνο και τα παιδιά μας να λένε "μάνα έφτασα, είμαι καλά, μην ανησυχείς"», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.
«Πέρυσι στις 28 Φεβρουαρίου κατέβηκα στο Σύνταγμα και έγραψα στο όνομα του γιου μου μπροστά από τη Βουλή. Κάποιοι θρασύδειλοι το βράδυ έστειλαν κάποιους, για να σβήσουν τα ονόματα των δολοφονημένων. Το επόμενο πρωί με κάλεσε ο δήμαρχος, μου ζήτησε συγγνώμη και ανέφερε ότι δεν ήταν δικιά του εντολή. Υποσχέθηκε για ένα μνημείο στην Αθήνα. Και σήμερα είμαστε εδώ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους του Συλλόγου Πληγέντων Τεμπών. Χθες εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλο τον κόσμο, για να ζητήσουν την τιμωρία των ενόχων.
Το Δέντρο, προσωπική μου επιθυμία θα ήταν να τοποθετηθεί αφού έχουν μπει στη φυλακή όλοι οι ένοχοι. Θα γίνει σύντομα διάσημο σε όλο τον κόσμο, θα το βλέπω όλοι. Κάποιοι στιγμή πρέπει να σταματήσουν οι κρατικές μαζικές δολοφονίες, που έγιναν στη μάνδρα, στο Μάτι και φυσικά στα Τέμπη. Δεν πληρώνει κανένας από τους πολιτικούς. Τους προφυλάσσει το σύνταγμα. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να αποκτήσουμε κράτους δικαίου και να σταματήσουμε να φτιάχνουμε μνημεία για δολοφονημένους ανθρώπους», ανέφερε από τη μεριά του ο Παύλος Ασλανίδης.
«Είμαι ο πατέρας της Αναστασίας Παπαγγελή που σκοτώθηκε στα Τέμπη σε ηλικία 18 ετών, από την κρατική προχειρότητα και αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, αλλά και από τη λύσσα για τα κέρδη των εταιρειών. Αυτό το μνημείο πρέπει να σκέφτονται όλοι όσοι έχουν θέσεις ευθύνης, για να ξέρουν ότι με τις πράξεις και τις υπογραφές τους, επηρεάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Ποτέ ξανά Τέμπη», υπογράμμισε ο Ηλίας Παπαγγελής.
«Σήμερα βρισκόμαστε στην καρδιά της Τεχνόπολης για να αποκαλύψουμε το Δέντρο της Μνήμης, ένα έργο που δημιουργήθηκε για να θυμίζει τα θύματα των Τεμπών. Είμαστε εδώ για να δώσουμε χώρο στη μνήμη, στον πόνο, αλλά και στην ελπίδα ότι η μνήμη τους θα ζει για πάντα μέσα μας.
Επιτρέψτε μου να εκφράσω τις πιο θερμές ευχαριστίες μου στους δύο καλλιτέχνες που δημιούργησαν αυτό το έργο. Αποτύπωσαν την απόλυτη τραγωδία, αλλά κατάφεραν να φέρουν στο φως τη δύναμη της μνήμης και της ενότητας. Θα είναι για πάντα εδώ το έργο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους μας στηρίζουν στην πορεία της μνήμης και της δικαιοσύνης. Η αγάπη και η στήριξη μπορούν να ξεπεράσουν οποιοδήποτε εμπόδιο.
Η αλληλεγγύη μας ενώνει. Σε κάθε βήμα που κάνουμε μαζί, η μνήμη των θυμάτων θα ζει. Το Δέντρο της Μνήμης θα αντέχει και θα μας θυμίζει ότι το πιο σημαντικό είναι να παραμείνουμε ενωμένοι, να παραμείνουμε άνθρωποι ως το τέλος. Μαζί θα συνεχίσουμε στον δρόμο της μνήμης, τους σεβασμού και της αλληλεγγύης», δήλωσε η Μιρέλα Ρούτσι.
«Είμαι ο πατέρας του Παναγιώτη, που σκοτώθηκε στα Τέμπη σε ηλικία 29 ετών. Οι καλλιτέχνες μας χάρισαν ένα πολύ ωραίο έργο. Λέμε όλοι για τραγωδία. Στα Τέμπη ήταν έγκλημα. Αν θέλετε να μιλήσουμε για τραγωδία, θα υπενθυμίσω για την Αντιγόνη του Σοφοκλή, που μιλάει για τον σεβασμό των νεκρών. Εδώ έγινε σύληση, έγινε βαρβαρότητα.
Ντρέπομαι ως Έλληνας. Με τη μεγάλη συγκέντρωση που έγινε χθες, πρέπει όλοι οι πολιτικοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Λένε ότι δεν είχαν δώσει εντολή. Αυτό είναι χειρότερο γιατί δεν υπάρχει κράτος. Περιμένω άμεσα αποτελέσματα. Έχουμε γίνει ρεζίλι σε όλον τον κόσμο», σημείωσε ο Βασίλης Χατζηχαραλάμπους.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι καλλιτέχνες του έργου, το οποίο εμπνεύστηκαν τα αδέρφια Γιώργος και Γιάννης Σαντεξής και η Μαρία Μανδάκη.
Πηγή: ethnos.gr