*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Το στοίχημα κερδήθηκε. Παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά την περσυνή κακοκαιρία Daniel, η ΧΑΝΘ έδωσε τον καλύτερο εαυτό της για κατασκήνωσή της στον Άη Γιάννη στο Πήλιο και με την βοήθεια εθελοντών, μελών και φίλων της ιστορικής κατασκήνωσης, τη συνδρομή χορηγών, του κράτους και διαφόρων φορέων, όλα είναι έτοιμα και τα πρώτα παιδάκια βρίσκονται ήδη στις εγκαταστάσεις της για να ζήσουν στιγμές ξενοιασιάς. Και όλα αυτά σε μια χρονιά που είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της συγκεκριμένης κατασκήνωσης.
Οι ζημιές που είχαν γίνει πέρυσι υπολογίζονταν ότι ξεπερνούσαν το 1 εκατ. ευρώ. Μάλιστα είχε ξεκινήσει η καμπάνια «Πήλιο SOS - Χ.Α.Ν.Θ. (ymca.gr).
Όπως εξήγησε στο «ΤyposThes» ο διευθυντής της κατασκήνωσης ΨΑΝΘ στον Άη Γιάννη Πηλίου, κ. Γιώργος Πλεξίδας τα έργα που έγιναν συνοψίζονται ως εξής:
Αποκαταστάθηκαν οικίσκοι ( σπιτάκια) που είχαν πληγεί.
Αποκαταστάθηκαν χώροι υγιεινής και λεβητοστάσια που είχαν καταστραφεί ολοσχερώς.
Αποκαταστάθηκαν δίκτυα Ύδρευσης, ηλεκτρολογικά και πυροπροστασίας.
Έγιναν φυτεύσεις και διαμορφώσεις χώρων.
Αποκαταστάθηκαν τα τοιχία αντιστήριξης των πρανών του ρέματος.
Αντικαταστάθηκε εξοπλισμός που χάθηκε ή καταστράφηκε».

Εικόνα από τις καταστροφές που έφερε στην κατασκήνωση η κακοκαιρία Daniel
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «υπάρχουν έργα που δεν έχουν γίνει, όπως οι οικίσκοι και οι χώροι υγιεινής του προσωπικού υποστήριξης που καταστράφηκαν ολοσχερώς, και για το φετινό καλοκαίρι το προσωπικό θα φιλοξενείται στον οικισμό του Αγ. Ιωάννη. Για τον λόγο αυτό εξάλλου η εκστρατεία χρηματοδότησης συνεχίζεται στο https://ymca.gr/pilio-sos/.
770.000 ευρώ από περισσότερα από 1100 φυσικά και νομικά πρόσωπα

Σχετικά με το ποσό που συγκεντρώθηκε από το fundraising σημείωσε:
«Σχεδόν αποκλειστικά τα χρήματα προέρχονται από χορηγίες και δωρεές μελών, φίλων, κατασκηνωτών, γονέων, εταιρειών από τον περίγυρο της Οργάνωσης. Από περισσότερα από 1100 φυσικά και νομικά πρόσωπα συγκεντρώθηκε ποσό σχεδόν 770.000€ εκ των οποίων ποσό 40.000€ προέρχεται από Κρατική επιχορήγηση ως αποζημίωση για απώλεια εξοπλισμού».
Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή ο κ. Πλεξίδας σχολίασε ότι «έχει επανέλθει στην κανονικότητα». Για να προσθέσει ότι: «Στο οδικό δίκτυο, στο οποίο τα προβλήματα ήταν μεγάλα, και για μεγάλο χρονικό διάστημα οικισμοί του Ανατολικού Πηλίου παρέμεναν αποκλεισμένοι, έγιναν τοπικές αποκαταστάσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς η οριστική αποκατάσταση δρομολογείται από το Υπουργείο Υποδομών σε επόμενο διάστημα».
Την Πέμπτη στις 7:30, αναχώρησαν μικροί και μεγάλοι κατασκηνωτές για τον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής και τα λεωφορεία τους οδήγησαν με ασφάλεια στον προορισμό τους για να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες και να ανακαλύψουν τις ομορφιές της ζωής στη φύση.
Λίγο αργότερα, αναχώρησαν σε μία συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, οι κατασκηνωτές για τον Άη Γιάννη Πηλίου.
Το ’25 ο εορτασμός των 100+1 χρόνων
«Ήταν ένα στοίχημα που κερδήθηκε. Κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι την επετειακή αυτή χρονιά, η κατασκήνωση δεν θα λειτουργούσε. Χάρη σε συντονισμένες ενέργειες, και με οδηγό την αγάπη για την Κατασκήνωση, ο στόχος επιτεύχθηκε. Και σημειολογικά, η λειτουργία της Κατασκήνωσης την χρονιά του ιστορικού ιωβηλαίου των 100 χρόνων από την ίδρυση της, είναι σημαντική και μας γεμίζει αισιοδοξία για τη νέα εκατονταετία. Ο πανελλήνιος εορτασμός των 100+1 χρόνων από την ίδρυση της πρώτης οργανωμένης παιδικής κατασκήνωσης στην Ελλάδα, μετατέθηκε για το 2025», ανέφερε ο διευθυντής της κατασκήνωσης ΨΑΝΘ στον Άη Γιάννη Πηλίου.
Όπως είπε «Το ενδιαφέρον για τα κατασκηνωτικά προγράμματα παραμένει ισχυρό και αυτό φαίνεται όχι μόνο στις εγγραφές στις Κατασκηνώσεις μας Πηλίου και Χαλκιδικής, αλλά και στις εγγραφές στα άλλα μικρότερα κατασκηνωτικά μας προγράμματα, στον Ορεινό Κέντρο Νυμφαίου, στην κινητή περιπέτεια στην Πίνδο και στο ΒΑ Πήλιο, στην Ιστιοπλοϊκή εξόρμηση και στο πρόγραμμα σε YMCA camp στην Αμερική. Περισσότερα από 3.000 παιδιά θα συμμετάσχουν και φέτος στα 7 κατασκηνωτικά μας προγράμματα».
Τέλος στο τι ζητούν οι γονείς και τι τα παιδιά σημείωσε: «Για τους γονείς κριτήριο επιλογής είναι η αξιοπιστία του φορέα, η ασφάλεια, το πρόγραμμα και οι συνθήκες υγιεινής, ενώ για το παιδί είναι οι φίλοι, το πρόγραμμα και οι δραστηριότητες».