Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μια δημιουργική πορεία για να «Αξιοποιήσουμε την Ψήφο μας»

Συζητήσεις και πρωτότυπες δράσεις από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στο δρόμο προς την κάλπη των Ευρωεκλογών

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Στις 13 περιφέρειες της χώρας μας βρέθηκε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Εκπρόσωποί του συνομίλησαν με ψηφοφόρους κάθε ηλικίας για να τονίσουν την σημασία της ψήφου. Και πέρα από τις συζητήσεις, θέση είχαν και τα παιχνίδια όπως πχ το Bingo, ενώ από την προεκλογική περίοδο δεν έλλειψε και η χρήση των social media.

«Στόχος μας είναι να εμπλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, όλων των ηλικιών και με διαφορετικά ενδιαφέροντα. Προκειμένου να διαδώσουμε το μήνυμα της συμμετοχής και να φτάσει παντού, βάλαμε τα δυνατά μας να γίνουμε δημιουργικοί!», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η Ελβίρα Φόρτε που είναι Υπεύθυνη Τύπου στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Όπως μας είπε το βίντεο της καμπάνιας «Αξιοποίησε την Ψήφο σου» σημείωσε 150.000 προβολές μόνο την πρώτη μέρα προβολής του στα κοινωνικά τους δίκτυα και συνολικά πάνω από 400 εκατ. προβολές σε τρεις εβδομάδες.

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, κάλεσε τους πολίτες να μην απέχουν, και με την ψήφο τους να κάνουν «τη δημοκρατία καλύτερη, πιο συμπεριληπτική, πιο δίκαιη!».

evroeklogesee2024_media_bootcamp_6.jpg

-Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήσατε ενημερωτικές εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας για τις Ευρωεκλογές. Τι αποκομίσατε από την επικοινωνία που είχατε με τους ψηφοφόρους; Ποια περιοχή ή στιγμή θα ξεχωρίζατε και γιατί;

-Κυριακή 9 Ιουνίου σήμερα και ψηφίζουμε! Για να φτάσουμε εδώ όμως, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το Γραφείο μας βρέθηκε και στις δεκατρείς περιφέρειες της Ελλάδας και είχε την ευκαιρία και τη χαρά να συνομιλήσει με πολίτες όλων των ηλικιών, να ακούσει τις ανησυχίες τους και να λύσει απορίες σχετικά με το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πραγματοποιήσαμε ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία και οργανισμούς, όπως και εκδηλώσεις σε συνεργασία με δήμους σε όλη τη χώρα, ενώ συμμετείχαμε και σε πολλές πρωτοβουλίες που υλοποίησαν οι ίδιοι οι πολίτες, οι εθελοντές και οι νέοι. Οι πολίτες δείχνουν πάντα ενδιαφέρον για το έργο της ΕΕ συνολικά, τοποθετούνται και θέτουν καίρια ερωτήματα - κυρίως οι νέοι - ενώ αξιοποιούν και την ευκαιρία να ενημερωθούν από αξιόπιστες πηγές, κόντρα στην απειλή της παραπληροφόρησης.

Δε θα ξεχώριζα κάποια περιοχή, αφού όπου κι αν βρεθήκαμε ο κόσμος αγκάλιασε το μήνυμα της συμμετοχής στις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Στη Θεσσαλονίκη ωστόσο, στην οποία επιλέξαμε να ολοκληρώσουμε και το οδοιπορικό της εκστρατείας «Αξιοποίησε την Ψήφο σου», πάντα συναντάμε νέους ανθρώπους με όρεξη να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά, με γνώσεις και ευαισθησία ως προς τις ευρωπαϊκές αξίες - κάτι που μας γεμίζει με αισιοδοξία.

transnational_epas_thessaloniki.jpg

-Στις δράσεις που γίνονται τόσο σε άλλες χώρες όσο και στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μένει μόνο στις συζητήσεις αλλά βάζει στο παιχνίδι και παιχνίδια όπως το Bingo, το ποδόσφαιρο κλπ. Πώς αντέδρασαν μικροί και μεγάλοι;

-Στόχος μας είναι να εμπλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, όλων των ηλικιών και με διαφορετικά ενδιαφέροντα. Προκειμένου να διαδώσουμε το μήνυμα της συμμετοχής και να φτάσει παντού, βάλαμε τα δυνατά μας να γίνουμε δημιουργικοί!

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε στο Σεράφειο σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων φέραμε κοντά ηλικιωμένους συμπολίτες μας από τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου και εθελοντές του Γραφείου του ΕΚ από τη νέα γενιά για να αναδείξουμε την αξία της δημοκρατίας και τη σημασία της συμμετοχής στις Ευρωπαϊκές Εκλογές της 9ης Ιουνίου. Είχαμε επίσης τη χαρά να παρουσιάσει την εκδήλωση η δημιουργός περιεχομένου Νεφέλη Μεγκ, αγαπητή στη νέα γενιά και απ’ ό,τι φάνηκε και στη μεγαλύτερη! Παρακολουθήσαμε επίσης όλοι μαζί το ντοκιμαντέρ "Αξιοποίησε την Ψήφο Σου" του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο συγκίνησε ιδιαίτερα μικρούς και μεγάλους, με τους τελευταίους να μοιράζονται τους δικούς τους λόγους για να αξιοποιήσει ο κάθε πολίτης την ψήφο του.

Σε ένα άλλο εγχείρημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ποδοσφαιριστές, ομάδες, τουρνουά τένις και παραολυμπιονίκες ένωσαν τις φωνές τους με την εκστρατεία #ΑξιοποίησεΤηνΨήφοΣου ενόψει των Ευρωπαϊκών Εκλογών στις 6-9 Ιουνίου, παρακινώντας όλους μας να μην αφήσουμε καμία ψήφο να πάει χαμένη. Οι πολίτες αγκαλιάζουν τέτοιες πρωτοβουλίες, μόνο και μόνο με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους. Η χαρά μας είναι διπλή όταν τους βλέπουμε να κάνουν το μήνυμά μας δικό τους, να παροτρύνουν με τη σειρά τους τους δικούς τους ανθρώπους να στηρίξουν τη Δημοκρατία, αξιοποιώντας το δικαίωμά τους να ψηφίσουν.

evroeklogesbingo.jpg

-Πόσο οι παραπάνω ενέργειες, αλλά και η χρήση των social media, θα κινητοποιήσουν τα άτομα που πριν αδιαφορούσαν, να προσέλθουν τελικά στις κάλπες;

-Βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των νέων για τα ευρωπαϊκά θέματα και διάθεση να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων που θα καθορίσει τις ζωές τους. Παρά τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που θέτουν για τους παραδοσιακούς τρόπους άσκησης της πολιτικής, βρίσκουν και μας προτείνουν νέα μέσα έκφρασης των απόψεών τους. Στο πλαίσιο αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο τα social media, δεδομένου του χρόνου που περνούν οι νέοι καταναλώνοντας και δημιουργώντας περιεχόμενο. Η καμπάνια του ΕΚ για τις εκλογές έδωσε μεγάλη βαρύτητα σε αυτούς τους τρόπους επικοινωνίας, με εύληπτα μηνύματα που καλούν τους πολίτες να λάβουν μέρος στις αποφάσεις, να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για αυτούς μέσω της αποχής. Πραγματικά οι προσπάθειες αυτές φαίνεται να βρίσκουν ανταπόκριση, αφού, για παράδειγμα, το βίντεο της καμπάνιας «Αξιοποίησε την Ψήφο σου» σημείωσε 150.000 προβολές μόνο την πρώτη μέρα προβολής του στα κοινωνικά δίκτυα του Γραφείου μας στην Ελλάδα και συνολικά πάνω από 400 εκατ. προβολές σε τρεις εβδομάδες. Βέβαια, η κάλπη θα δείξει απόψε αν και κατά πόσο τους έπεισαν και οι ίδιοι οι πολιτικοί και τα κόμματα να ψηφίσουν υπέρ της Ευρώπης, υπέρ της Δημοκρατίας.

-Γιατί υπάρχει μεγάλο ποσοστό αποχής;

-Καθ’ όλη την πενταετία, και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τονίσουμε τη σημασία της συμμετοχής, αφού η αυξημένη συμμετοχή νομιμοποιεί και ενδυναμώνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς - και κατ’ επέκταση τις αξίες της ΕΕ. Τα δεδομένα πάντως του 2019 διέψευσαν τις ανησυχίες για δραματική αύξηση της αποχής, με τον πιο ηχηρό τρόπο: στις τότε εκλογές του Μαΐου του 2019, πάνω από το 50% των εγγεγραμμένων Ευρωπαίων ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες, ποσοστό που καταγράφεται ως το ιστορικά υψηλότερο των τελευταίων είκοσι ετών. Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη φορά από το 1979 (πρώτη απευθείας εκλογή των μελών του ΕΚ από τους πολίτες), που η συμμετοχή πανευρωπαϊκά σημείωσε άνοδο. Η χώρα μας μάλιστα βρέθηκε στην έκτη θέση των χωρών μελών με αύξηση συμμετοχής, με ποσοστό 58,7%. Ωστόσο, κάθε φορά είναι διαφορετική και απομένει να δούμε και αυτή, κατά πόσο οι πολίτες θα αξιοποιήσουν την ψήφο τους ώστε να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για εκείνους. Η κάθε ψήφος σήμερα θα αποτελέσει μήνυμα ενότητας των Ευρωπαίων πολιτών υπέρ της αξίας της Δημοκρατίας και του δικαιώματος της ενεργής συμμετοχής τους σε αυτήν.

elvira_forte_2021.jpg

Η Ελβίρα Φόρτε είναι υπεύθυνη Τύπου στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα από το 2018

-Τι θα λέγατε σε έναν πολίτη για να ψηφίσει στις επερχόμενες Ευρωεκλογές;

-Στην πολιτική, όπως και στη φύση, δεν υπάρχει κενό. Αν δεν ψηφίσουμε εμείς, θα το κάνει κάποιος άλλος για εμάς -και πιθανότατα θα επιλέξει κάτι που οι ίδιοι δεν θα επιλέγαμε. Δεν πρέπει να θεωρούμε τη Δημοκρατία δεδομένη, ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές που έχουν ζήσει μόνο εντός της. Η Δημοκρατία είναι κεκτημένο -και άρα προνόμιο, η προστασία του οποίου αποτελεί συλλογική μας ευθύνη. Αν σκεφτούμε ότι πάνω από το 80% των αποφάσεων που λαμβάνονται στα εθνικά κοινοβούλια -άρα και στο δικό μας, στην Ελλάδα- είναι αποτέλεσμα οδηγιών και κανονισμών που προκύπτουν από διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα αντιληφθούμε πόσο σημαντική είναι η ψήφος όλων μας στις σημερινές Ευρωπαϊκές Εκλογές. Ψηφίστε! Για να κάνουμε τη δημοκρατία καλύτερη, πιο συμπεριληπτική, πιο δίκαιη!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ