Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιατί «ναυάγησαν» οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ουκρανίας

«Ο Τραμπ ζητάει άμεσα πράγματα για τα οποία δεν είναι έτοιμη η ουκρανική πλευρά» λέει γεωπολιτικός αναλυτής

*Του Δημήτρη Κετικίδη | Από την έντυπη έκδοση «Τύπος Θεσσαλονίκης» 

Στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ουκρανία για τα ορυκτά είναι στραμμένα τα βλέμματα των Ευρωπαίων ηγετών το τελευταίο διάστημα, ιδίως μετά το «ναυάγιο» στην πρώτη επεισοδιακή συνάντηση Τραμπ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.

Οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει χαρακτηριστικά πως ο Ζελένσκι «ήταν ένας άνθρωπος που δεν ήθελε την ειρήνη» και ότι «παίζει με Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο «Τύπος Θεσσαλονίκης» επικοινώνησε με τον γεωπολιτικό αναλυτή κ. Αλέξανδρο Ιτιμούδη ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο γιατί δεν πήγε καλά η πρώτη διαπραγμάτευση, ενώ μιλώντας για ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, έκανε λόγο για «συμφωνία αναγκαιότητας».

«Καταρχάς θα πρέπει να ξεκινήσουμε με μια βασική παράμετρο ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να θέτουν αναχώματα στις προσπάθειες της Ρωσίας στην ανατολική Ευρώπη. Δε σημαίνει ότι πάνε να γίνουν φίλοι, αλλά επειδή οι ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν τα φόντα να αναλάβουν το κόστος απέναντι στη Ρωσία, έχουν επιλέξει να κάνουν μια συμφωνία για ανακωχή.

Αυτός είναι ο σκοπός τους. Οι ΗΠΑ με τον πόλεμο έχουν προκαλέσει αιμορραγία στη Ρωσία και έχουν ως στόχο να πάρουν τα ορυκτά της Ουκρανίας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή οι ΗΠΑ έχουν την Κίνα για μεγάλο αντίπαλο και επειδή οι Κινέζοι ελέγχουν το 90% περίπου των σπάνιων γαιών στον πλανήτη, οι Αμερικανοί θέλουν να βάλουν χέρι στα ορυκτά της Ουκρανίας για να αυξήσουν το αποτύπωμά τους σε αυτόν τον τομέα. Η Ουκρανία έχει ορυκτά που είναι χρήσιμα για την τεχνολογική ανάπτυξη των ΗΠΑ» σχολίασε ο κ. Ιτιμούδης.

Για το κατά πόσο μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις της Ουκρανίας με την Κίνα και τη Ρωσία, με δεδομένο ότι αμφότερες έχουν συμφέροντα στον τομέα των ορυκτών, ο κ. Ιτιμούδης είπε:

«Οι σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία θα κάνουν καιρό να επανέλθουν και αυτό που αναμένω είναι να δημιουργηθεί ένα παγωμένο μέτωπο στην γραμμή των επιθέσεων, όπως το μέτωπο Βόρειας - Νότιας Κορέας».

Για το επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία τη δεδομένη στιγμή, με το Κρεμλίνο να αξιολογεί θετικά την επιστολή Ζελένσκι στον Τραμπ στην οποία αναφέρει ότι θέλει να διαπραγματευτεί, ο κ. Ιτιμούδης υπογράμμισε ότι «η Ρωσία έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη γιατί κάνει ανασύνταξη των δυνάμεών της. Θα μπορέσει να παγιώσει την παρουσία της στα καταληφθέντα εδάφη και να βγάλει την οικονομία της από την πολεμική κατάσταση που έχει περιέλθει.

Αν υπάρξει ανακωχή, θα μπορέσει να επανέλθει σε άλλα επίπεδα, και οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να συνεννοηθούν με τη Ρωσία για να την αποτραβήξουν όσο μπορούν από την Κίνα. Ο συστημικός αντίπαλος των ΗΠΑ είναι η Κίνα και όχι η Ρωσία».

Τέλος, ο κ. Ιτιμούδης κλήθηκε να απαντήσει και στο αν θα υπάρξει πολιτικό κόστος ή όχι για την κυβέρνηση Ζελένσκι, με δεδομένο ότι αν έρθουν σε συμφωνία οι δύο χώρες, θα παραχωρήσει στρατηγικούς πόρους σε ξένη δύναμη.

«Η πρώτη διαπραγμάτευση δεν πήγε καλά επειδή ο Τραμπ ζητάει άμεσα κάποια πράγματα για τα οποία δεν είναι έτοιμη η ουκρανική πλευρά. Η Ουκρανία θα δεχτεί τη συμφωνία αν υπάρχουν για την ίδια εγγυήσεις ασφαλείας, και αν στη συνέχεια μπει σε έναν προθάλαμο για το ΝΑΤΟ. Δεν πιστεύω ότι είναι καλή συμφωνία, ούτε ότι δεν θα υπάρχει πολιτικό κόστος. Θεωρώ πως είναι μια συμφωνία αναγκαιότητας. Πολιτικό κόστος θα υπάρξει ούτως ή άλλως επειδή η Ουκρανία δεν ανακατέλαβε τα χαμένα εδάφη» είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Ο Κήπος του Νερού θα αποκτήσει την παλιά του εικόνα
Εργασίες αποκατάστασης στον Κήπο του Νερού στην Νέα Παραλία – Θα λειτουργήσει και το καφέ - Τι λέει στο TyposThes ο αντιδήμαρχος Πρόδρομος Νικηφορίδης
Θεσσαλονίκη: Ο Κήπος του Νερού θα αποκτήσει την παλιά του εικόνα