Ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ προέτρεψε σήμερα, Δευτέρα, τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για σενάριο πολέμου και να προσαρμόσουν ανάλογα τις γραμμές παραγωγής και διανομής τους, προκειμένου να είναι λιγότερο ευάλωτες σε τυχόν εκβιασμό από χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.
«Εάν διασφαλίσουμε ότι όλες οι κρίσιμες υπηρεσίες και τα αγαθά θα παραδίδονται, τότε θα έχουμε διασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο αποτροπής μας», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο Ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ.
Μιλώντας σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής, περιέγραψε ότι η αποτροπή υπερβαίνει κατά πολύ τη στρατιωτική ικανότητα και μόνο, ενώ τόνισε ότι όλα τα διαθέσιμα μέσα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο. «Το βλέπουμε αυτό με τον αυξανόμενο αριθμό δολιοφθορών, και η Ευρώπη το έχει δει με τον ενεργειακό εφοδιασμό», τόνισε ο Μπάουερ.
«Θεωρούσαμε ότι είχαμε συμφωνία με την Gazprom, αλλά στην πραγματικότητα είχαμε συμφωνία με τον Πούτιν. Και το ίδιο ισχύει για τις υποδομές και τα αγαθά που ανήκουν στην Κίνα. Στην πραγματικότητα έχουμε συμφωνία με τον (Κινέζο πρόεδρο) Σι Τζινπίνγκ», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Μπάουερ υπογράμμισε τις δυτικές εξαρτήσεις από την Κίνα, τονίζοντας ότι, μεταξύ άλλων, χημικά συστατικά για ηρεμιστικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη και φάρμακα για τη χαμηλή αρτηριακή πίεση προέρχονται επίσης από την ασιατική χώρα.
«Είμαστε αφελείς αν πιστεύουμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν θα χρησιμοποιήσει αυτή τη δύναμη. Οι ηγέτες των επιχειρήσεων σε Ευρώπη και Αμερική πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι εμπορικές αποφάσεις που λαμβάνουν έχουν στρατηγικές συνέπειες για την ασφάλεια του έθνους τους», ανέφερε ακόμη ο Μπάουερ.
«Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι προετοιμασμένες για σενάριο πολέμου και να προσαρμόσουν ανάλογα τις γραμμές παραγωγής και διανομής τους, επειδή μπορεί ο στρατός να κερδίζει τις μάχες, όμως οι οικονομίες είναι που κερδίζουν τους πολέμους», όπως τόνισε.
Le Monde: Γαλλία και Βρετανία εξετάζουν αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία
Με το ενδεχόμενο της αποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών από την ενεργή υποστήριξη της Ουκρανίας μετά την ανάληψη καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου 2025, η Γαλλία και η Βρετανία εξετάζουν σοβαρά τη δυνατότητα να ηγηθούν μιας ευρωπαϊκής συμμαχίας στην Ουκρανία.
Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν πιθανή αποστολή στρατευμάτων ή τη χρήση ιδιωτικών εταιρειών άμυνας (μισθοφόρων) στην περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες της Le Monde.
To δημοσίευμα της Le Monde
Η συζήτηση για την αποστολή στρατευμάτων, που είχε ξεκινήσει από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον Φεβρουάριο, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τη Γερμανία. Ωστόσο, το σενάριο αυτό δεν έχει εγκαταλειφθεί και επανέρχεται δυναμικά μετά την επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ στη Γαλλία κατά την επέτειο της 11ης Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πηγή από τη Βρετανική στρατιωτική διοίκηση, «βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για συνεργασία στον τομέα της άμυνας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας, με στόχο τη δημιουργία ενός πυρήνα Ευρωπαίων συμμάχων για την υποστήριξη της Ουκρανίας και την ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη». Οι δηλώσεις αυτές συμφωνούν με την τοποθέτηση του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ο οποίος κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους να μην «θέτουν κόκκινες γραμμές» στη στήριξη της Ουκρανίας.
Αν και δεν υπάρχει ακόμη επίσημη απόφαση για αποστολή στρατευμάτων, προτάσεις όπως η εμπλοκή της γαλλικής εταιρείας Défense Conseil International (DCI) βρίσκονται ήδη στο τραπέζι. Η DCI, με ποσοστό συμμετοχής του γαλλικού κράτους 55%, εκπαιδεύει Ουκρανούς στρατιώτες στη Γαλλία και την Πολωνία και είναι έτοιμη να συνεχίσει την εκπαίδευση αυτή και στην Ουκρανία, ενώ θα μπορούσε να αναλάβει και τη συντήρηση του γαλλικού στρατιωτικού εξοπλισμού που έχει σταλεί στο Κίεβο.
Η DCI συνεργάζεται στενά με τη βρετανική εταιρεία Babcock, η οποία έχει ήδη παρουσία στην Ουκρανία. Η Babcock έχει ανακοινώσει την πρόθεση της να δημιουργήσει τεχνικές εγκαταστάσεις για τη συντήρηση στρατιωτικών οχημάτων στην περιοχή, κίνηση που ενισχύει την ευρωπαϊκή στρατιωτική υποστήριξη.
Η αποστολή δυτικών στρατευμάτων ή ιδιωτικών εταιρειών άμυνας στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει μια νέα φάση της σύγκρουσης, η οποία περιλαμβάνει αυξημένη δυτική συμμετοχή. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες πιθανόν να μειώνουν την εμπλοκή τους, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις ενδέχεται να αναλάβουν ηγετικό ρόλο, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια πιο στενή αμυντική συνεργασία στην περιοχή.
Ωστόσο, το σχέδιο εγείρει ανησυχίες για την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης. Η αποστολή στρατευμάτων θα απαιτήσει διπλωματική στήριξη και σημαντική στρατιωτική δέσμευση, ενώ παράλληλα δημιουργεί το ρίσκο επιδείνωσης της σύγκρουσης και διεύρυνσης του μετώπου. Παρά τις επιφυλάξεις, το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων αναδεικνύει την κρισιμότητα της τρέχουσας κατάστασης στην Ουκρανία.
Πηγή: ant1news, protothema