Με τα εργαλεία του νέου επενδυτικού νόμου και την αξιοποίηση, μέχρι το τελευταίο ευρώ, των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, επιχειρεί να αντισταθμίσει το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων το ενδεχόμενο σημαντικής μείωσης των κοινοτικών κονδυλίων προς τη χώρα μας για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Όπως ανέφερε ο υπουργός κ. Χατζηδάκης χθες, μιλώντας χθες σε ημερίδα- σεμινάριο για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων «επίκεινται αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα. Δεν ξέρουμε, δεν είμαστε σίγουροι αν υπάρξει συμφωνία πράγματι την επόμενη εβδομάδα, γιατί η διαπραγμάτευση είναι πάρα πολύ δύσκολη με πολλές εντάσεις και πολλές ενστάσεις από πολλά και διαφορετικά κράτη-μέλη, αλλά σε κάθε περίπτωση, η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γράφει ότι στις 22 Νοεμβρίου πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για το νέο ΕΣΠΑ».
Ο υπουργός σημείωσε ότι «το νέο ΕΣΠΑ έχει σημασία πρώτα απ' όλα, ως προς το μέγεθος το οποίο θα έχει. Διότι είναι το μόνο μέσο, με δεδομένη τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, δημοσίων επενδύσεων για την περίοδο 2014- 2020. Άρα η μείωση δεν θα ήταν μόνο ένα κακό μήνυμα απέναντι στους ανθρώπους οι οποίοι διαμαρτύρονται στους δρόμους γιατί περιορίζονται οι μισθοί τους και οι συντάξεις τους και την ώρα εκείνη να δουν και από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια περαιτέρω μείωση των ενισχύσεων από τα Κοινοτικά Ταμεία. Είναι, και αυτό ξεκαθαρίσαμε με τον Πρωθυπουργό από τις Βρυξέλλες, μια μείωση του νέου ΕΣΠΑ θα μπορούσε να είναι και μια υπονόμευση της προσπάθειας της χώρας για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για τη βιωσιμότητα του χρέους».
Παράλληλα, ο υπουργός, δήλωσε σχετικά με την Κοινοτική Πρωτοβουλία JEREMIE πως «φαίνεται ότι μπαίνει το νερό στο αυλάκι», ενώ, όπως γνωστοποίησε, θα εξαγγελθεί πολύ σύντομα από τη γενική γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, ένα πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επανέλαβε επίσης ότι επίκειται κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή για τη διευκόλυνση των στρατηγικών και των ιδιωτικών επενδύσεων, όπου θα δοθεί η δυνατότητα με εγγυητικές από τις τράπεζες, να παίρνει ο επενδυτής τα χρήματα μπροστά από την αρχή, χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλονται σε δόσεις και δημιουργείται και μια κεντρική Αδειοδοτική Αρχή για να περιοριστεί η γραφειοκρατία.