Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εμβολιασμός σε παιδιά μέχρι 15 ετών: Ποια εμβόλια κάνουν – Τι παρενέργειες έχουν

Η απάντηση της προέδρους της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωρίδου

Ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών παραμένει ένα ανοιχτό θέμα για την επιτροπή εμβολιασμών, όπως διευκρίνισε κατά την ενημέρωση η πρόεδρος της Μ. Θεοδωρίδου. Ωστόσο η ίδια απαντώντας σε σχετική ερώτηση άφησε να εννοηθεί ότι «η σύσταση για εμβολιασμό μπορεί να αφορά σε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο και όχι σε όλα τα παιδιά».

Όπως τόνισε εμφατικά, ο εμβολιασμός παιδιών ακόμα κι αν αποφασιστεί και όποτε αποφασιστεί «δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα». Εφόσον αποφασιστεί ο εμβολιασμός των παιδιών, προσέθεσε καθώς ανέφερε ότι η κάθε χώρα λαμβάνει τις δικές τις αποφάσεις όσον αφορά το ζήτημα αυτό, μετά την θετική γνωμοδότηση του ΕΜΑ για τα εμβόλια mRNA σε παιδιά 12-15 ετών, πριν από τρεις ημέρες.

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι ήδη Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και Καναδάς εμβολιάζουν τα παιδιά με τα εμβόλια αυτά, η αποτελεσματικότητα των οποίων αγγίζει το 100% όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη. Από τα 1.005 παιδιά που εμβολιάστηκαν στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, κανένα δεν ανέπτυξε νόσο. Πάντως η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε πως επειδή η μελέτη έγινε σε σχετικά μικρό αριθμό παιδιών «δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει πιθανές και σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες».

Αναφερόμενη στους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνει κάποιος υπόψη του προκειμένου να εμβολιάσει τα παιδιά, είπε ότι είναι, η νόσος -η οποία είναι ήπια για τα παιδιά- η διασπορά του ιού και πόσο συμβάλουν τα παιδιά σε αυτή, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό, η ασφάλεια τού εμβολίου και η αποδοχή που έχει ο εμβολιασμός στους γονείς, καθώς μόνο με τη δική τους συναίνεση θα μπορεί να γίνεται το εμβόλιο στα παιδιά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μαρία Θεοδωρίδου άρχισε την ενημέρωση εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους της 44χρονης Γλυκερίας από την Κρήτη, η οποία κατέληξε μετά από θρόμβωση που υπέστη αφού είχε εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση της κας. Θεοδωρίδου: 

Καλησπέρα σας. Θα ήθελα πριν την τακτική ενημέρωση να εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της 44χρονης Γλυκερίας από την Κρήτη που έφυγε από τη ζωή λόγω του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης με θρομβοπενία που οφείλεται στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Την τελευταία εβδομάδα, ένα από τα κύρια θέματα που απασχόλησαν ήταν ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων έναντι του κορoνοϊού. Οι ραγδαίες εξελίξεις στις επιστημονικές μελέτες έφεραν απρόσμενα γρήγορα τη δυνατότητα εμβολιασμού παιδιών από την ηλικία των 12 έως 15 ετών, ενώ υπάρχει προοπτική επέκτασης του εμβολιασμού στο άμεσο μέλλον και σε μικρότερες ηλικίες.

Στα μέσα Μαΐου το ECDC, το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, διατύπωσε τη σύσταση εμβολιασμού των παιδιών παραθέτοντας και τους λόγους που το οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Αμερική και Καναδάς ήδη εμβολιάζουν τα παιδιά.

Πριν τρεις ημέρες ακολούθησε η τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και η Ειδική Επιτροπή Ιατρικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση, η CHMP, η οποία ενέκρινε και εκείνη την επέκταση της ηλικίας εμβολιασμού με εμβόλιο mRNA σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Η απόφαση στηρίχθηκε σε μελέτη που αφορούσε 2.260 παιδιά της ηλικίας 12 έως 15 ετών, τα οποία σύμφωνα με το ερευνητικό πρωτόκολλο, το ειδικό για παιδιά, παρακολουθήθηκαν για να διαπιστωθεί ότι το εμβόλιο είχε τα πλεονεκτήματα που θέλουμε να έχει κάθε εμβόλιο, δηλαδή πρώτον ότι ήταν ανοσογόνο, παρήγαγαν αντισώματα και μάλιστα σε ψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, και αποτελεσματικό.

Από τα 1.005 παιδιά που εμβολιάστηκαν, κανένα δεν ανέπτυξε νόσο σε σύγκριση με 16 παιδιά από τα 978 που ανήκαν στην ομάδα μαρτύρων. Δηλαδή η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου 100%.

Τα παιδιά παρουσίασαν ήπιες, συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ξέρουμε από τα παιδικά λεγόμενα εμβόλια. Η Επιτροπή σημειώνει ότι ο περιορισμένος αριθμός παιδιών που συμπεριλαμβάνει η μελέτη δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης, η PRAC, ερευνά επίσης τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που έχουν καταγραφεί από το εμβόλιο της Pfizer και έχουν αναφερθεί σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 30 ετών χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί η σχέση με το εμβόλιο.

Η Επιτροπή έκρινε ότι τα οφέλη υπερτερούν από τους πιθανούς ενδεχόμενους κινδύνους, ιδιαίτερα για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα. Βασική, βέβαια, προϋπόθεση αποτελεί πάντα η αυστηρή επιτήρηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας σε παιδιά και ενήλικες σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί τη δυνατότητα από κάθε χώρα να μπορεί να διαμορφωθεί μια στρατηγική, μια πολιτική εμβολιασμού ανάλογα με τα στοιχεία που διαθέτει η κάθε χώρα.

Όπως γίνεται και για όλα τα εμβόλια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμά πολλούς παράγοντες και διαμορφώνει το σκεπτικό και την απόφασή της, την οποία και την δημοσιοποιεί όταν πρόκειται να εξετάσει την έγκριση ενός εμβολίου.

Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν είναι παράγοντες που αφορούν τη νόσο- γνωρίζουμε ότι, ευτυχώς, η νόσος του κορονοϊού έχει ήπια πορεία στα παιδιά- τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού στην κοινότητα εν καιρώ επιδημίας, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση αλλά και τις δραστηριότητες στις οποίες πρέπει να δραστηριοποιούνται τα παιδιά, την ασφάλεια του εμβολίου και την αποτελεσματικότητα και την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνει ο εμβολιασμός.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι ο πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων.

Η Εθνική Επιτροπή θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους του θέματος, προκειμένου να διατυπώσει την πρότασή της για τον εμβολιασμό που δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, αυτό να το θυμίσουμε, όπως και το ρόλο της Επιτροπής που είναι συμβουλευτικός.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αναφερθεί στην τροποποίηση του σχήματος εμβολιασμού για τα άτομα που έχουν νοσήσει με κορονοϊό, μεταβάλλοντας το σχήμα του εμβολιασμού σε μια δόση 6 μήνες μετά τη νόσηση.

Η ημερομηνία διάγνωσης θα πρέπει να διευκρινίσουμε θεωρείται η ημερομηνία της πρώτης διαγνωστικής εξέτασης μέσω ή αντιγονικού τεστ (rapid test) ή μοριακού τεστ (τη γνωστή PCR) που έχουν καταγραφεί στο επίσημο μητρώο COVID του ΕΟΔΥ.

Τα self-test και τα τεστ αντισωμάτων δεν αποτελούν επίσημη διάγνωση για καταγραφή της νόσου στο μητρώο COVID. Τα παραπάνω να διευκρινίσουμε δεν περιλαμβάνουν άτομα της κατηγορίας Α.

Θυμίζω ότι η κατηγορία Α, σύμφωνα με την αρχική προταιρεοποίηση των εμβολιασμών, περιλαμβάνει άτομα υψηλού κινδύνου, τα οποία αν έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό τους, θα ακολουθήσουν τις ειδικές για αυτά οδηγίες.

Σημειώνεται ότι οι συστάσεις πάντα θα επικαιροποιούνται ανάλογα με τα επιστημονικά δεδομένα. Τις τελευταίες ημέρες και γενικά τις τελευταίες εβδομάδες, πολύ ενδιαφέρον συγκεντρώνουν θέματα σχετικά με την 3η πιθανή δόση ενός εμβολίου, τους συνδυασμούς διαφόρων εμβολίων ή και για τη δημιουργία και την ύπαρξη άλλων νέων εμβολίων.

Υπάρχει δηλαδή μία συνεχής ροή επιστημονικών πληροφοριών, αλλά ας μη ξεχνάμε ότι η ανάγκη που παραμένει πάντα σταθερή, είναι η ταχεία και ευρεία εφαρμογή των εμβολίων που ήδη βρίσκονται στα χέρια μας. Ευχαριστώ.

Δείτε το βίντεο. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ