Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η AstraZeneca θα δώσει στην δημοσιότητα το συμβόλαιο με την Κομισιόν

Mε την παράλειψη ορισμένων τμημάτων του

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η AstraZeneca συμφώνησε να δώσει στην δημοσιότητα το συμβόλαιο που υπέγραψε με την Κομισιόν στις 27 Αυγούστου, με την παράλειψη ορισμένων τμημάτων του.

Το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca για την προμήθεια του εμβολίου της κατά της covid-19 αναφέρεται συγκεκριμένα στις ποσότητες των εμβολίων που πρέπει να παραδοθούν στην Ένωση, δήλωσε νωρίτερα σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ΕΕ βρίσκεται σε διαμάχη με την AstraZeneca, η οποία συνεργάστηκε με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη του εμβολίου της κατά της covid-19, αφού η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα μειώσει τις παραδόσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω προβλημάτων παραγωγής στο εργοστάσιό της στο Βέλγιο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει δηλώσει ότι αυτό σημαίνει πως η ΕΕ θα λάβει το διάστημα αυτό 31 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, δηλαδή 60% λιγότερες από τις συμφωνηθείσες.

"Υπάρχουν δεσμευτικές παραγγελίες και το συμβόλαιο είναι απολύτως ξεκάθαρο", υπογράμμισε σήμερα η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Η ίδια εξήγησε ότι το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca περιέχει ξεκάθαρα τις ποσότητες των εμβολίων που θα έπρεπε να παραδοθούν στην Ένωση τον Δεκέμβριο και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, ενώ αναφέρεται και σε τέσσερα εργοστάσια παραγωγής, εκ των οποίων δύο στη Βρετανία.

“ H AstraZeneca μας είχε επίσης διαβεβαιώσει ξεκάθαρα στο συμβόλαιο ότι καμία άλλη υποχρέωση δεν θα την εμπόδιζε να τηρήσει το συμβόλαιο αυτό”, τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Ο επικεφαλής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό είχε υποστηρίξει την Τρίτη ότι το συμβόλαιο της εταιρείας με την ΕΕ βασίζεται στον όρο ότι η φαρμακοβιομηχανία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων (best-effort delivery) και δεν τη δεσμεύει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.

Παράλληλα ο Σοριό επισήμανε ότι η ΕΕ καθυστέρησε να συνάψει σύμβαση προμήθειας με την εταιρεία, κατά συνέπεια αυτή δεν είχε επαρκή χρόνο να λύσει τα προβλήματα παραγωγής στη μονάδα παραγωγής του Βελγίου.

Ωστόσο σήμερα η πρόεδρος της Κομισόν απάντησε ότι ο όρος ότι η φαρμακοβιομηχανία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων ίσχυε όταν δεν ήταν ξεκάθαρο αν θα μπορούσε να αναπτύξει ένα εμβόλιο.

Η ΕΕ θέλει να δώσει στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα μια επεξεργασμένη εκδοχή του συμβολαίου, από την οποία θα έχουν απαλειφθεί ορισμένα στοιχεία, εξήγησε η φον ντερ Λάιεν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Έλληνες «δεν αγαπούν» τη μετακόμιση: Γιατί μένουν στο ίδιο σπίτι - Τι τους κρατάει
Το 40% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι δεν διαθέτει επαρκές κεφάλαιο για να πραγματοποιήσει μετακόμιση την ώρα που το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα εκτοξεύεται...
Οι Έλληνες «δεν αγαπούν» τη μετακόμιση: Γιατί μένουν στο ίδιο σπίτι - Τι τους κρατάει