Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης
Τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο. Η αμερικανική έρευνα από ειδικούς στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι Miller School of Medicine και το Columbia University Medical Center διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πίνουν αναψυκτικά διαίτης καθημερινά έχουν 43% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή αγγειακή νόσο.
Μάλιστα είναι η δεύτερη συνεχόμενη έρευνα που στοχοποιεί μη αλκοολούχα ποτά όπως τα αεριούχα ποτά και τους χυμούς φρούτων. Προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι τα ποτά με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνιες βλάβες του ήπατος παρόμοιες με εκείνες της χρόνιας κατάχρησης αλκοόλ.
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι μόλις μια-δυο κουτιά αναψυκτικών διαίτης την ημέρα, όπως αναψυκτικά τύπου κόλα ή λεμονάδας, αυξάνουν τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης, καθώς και δυνητικά προκαλούν διαβήτη και καρδιακές βλάβες.
$3% περισσότερες πιθανότητες για αγγειακό πρόβλημα
Η Hannah Gardener και οι συνεργάτες της, των οποίων η έρευνα εμφανίζεται στο περιοδικό General Internal Medicine, εξέτεσε τόσο τη διατροφή και την κατανάλωσης αναψυκτικών σε σχέση με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και αγγειακού θανάτου. Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έπιναν αναψυκτικά διαίτης ημερησίως είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υποστεί πρόβλημα στα αιμοφόρα αγγεία σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου. Στην μελέτη λήφθηκαν υπόψη οι προϋπάρχουσες αγγειακές παθήσεις, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης και η υψηλή πίεση αίματος.
Όσοι έπιναν μεταξύ ενός ποτού διαίτης μήνα ως και έξι την εβδομάδα, μαζί με εκείνους που έπιναν τακτικά απλά αναψυκτικά δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αγγειακά επεισόδια. Η κ Gardener, δήλωσε: “Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν πιθανή συσχέτιση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης αναψυκτικών και των αγγειακών προβλημάτων. Όμως οι μηχανισμοί με τους οποίους τα αναψυκτικά μπορούν να επηρεάσουν τα αγγεία μας είναι ακόμα ασαφείς».
«Αντί να αδυνατίζουν, ανοίγουν και την όρεξη»
Με ραγδαία αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας, τα τεχνητά γλυκαντικά αναψυκτικά διατίθενται στην αγορά ως υγιέστερες εναλλακτικές λύσεις από τα ζαχαρούχα ποτά, λόγω λιγότερων θερμίδων. Αλλά οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία από τα αναψυκτικά διαίτης παραμένουν ασαφείς. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι παρόλο που έχουν λιγότερες θερμίδες από ό, τι τα «πλήρη αναψυκτικά», τα ποτά διαίτης όχι μόνο δεν βοηθούν τους ανθρώπους να αδυνατίσουν αλλά τους ανοίγουν και την όρεξη.
Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 500 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι εκείνοι έπιναν αναψυκτικά διαίτης καθημερινά είχαν 70% μεγαλύτερο μέση μετά από μια δεκαετία σε σχέση με όσους έπιναν κανένα.
Ένας εκπρόσωπος της βρετανικής εταιρείας Soft Drinks Association, δήλωσε: «Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για αυτή τη μελέτη. Δεν λαμβάνει υπόψη σημαντικούς παράγοντες, όπως το οικογενειακό ιστορικό και την αύξηση του σωματικού βάρους, και έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα ότι η κατανάλωση των διαιτητικών ποτών, ως μέρος μιας υποθερμιδικής ελεγχόμενης διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της παχυσαρκίας και έτσι να μειώσει τα εγκεφαλικά επεισόδια. Οι άνθρωποι που ψάχνουν να ελέγξουν ή να μειώσουν το βάρος τους συχνά θα διαπιστώσουν ότι τα ποτά διαίτης μπορούν να διαδραματίσουν χρήσιμο ρόλο στη διατροφή τους».
Αλλά η Victoria Taylor, του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, δήλωσε: «Ξέρουμε ότι πάρα πολλά αναψυκτικά υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη κάνουν κακό για τα δόντια μας και μας προσθέτουν βάρος - ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Δοκιμάστε μερικές υγιέστερες εναλλακτικές λύσεις, όπως χυμό φρούτων χωρίς ζάχαρη, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα, ή νερό».