Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιατί μας αρέσει το φαγητό που κάνει θόρυβο;

Νέα έρευνα δείχνει ότι ο ήχος που κάνει το φαγητό μας επηρεάζει τη γεύση

Σύμφωνα με νέες έρευνες, το "κρατς" από ένα πατατάκι, το "σναπ" από ένα καρότο ή το "φςςς" από ένα αναψυκτικό επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη γνώμη μας για τη γεύση αυτών των τροφών.

Γιατί όμως οι ήχοι που κάνει το φαγητό μας να έχουν σημασία; Καταρχήν, αναφέρουν οι ερευνητές, ο ήχος σε κάποιες τροφές είναι ενδεικτικός της υφής και άρα της ποιότητας. Η υφή μπορεί να δείξει πόσο φρέσκο είναι κάτι. Αν ένα μήλο είναι τραγανιστό όταν το δαγκώνουμε, αντί να είναι μαλακό και ζαρωμένο, ξέρουμε ότι είναι καλό σημάδι.

Ακόμη και τα μαλακά τρόφιμα, όπως το ψωμί, οι μπανάνες ή η μους μπορούν να παράγουν κάποιους ήχους όταν τα δαγκώνουμε, τα κόβουμε ή βυθίζουμε σε αυτά ένα κουτάλι. Η εμπορική εκμετάλλευση των ήχων που κάνουν οι τροφές φαίνεται να βρίσκεται στο πολύ προσεχές μέλλον.

Οι ήχοι του περιβάλλοντος μπορούν να επηρεάσουν επίσης την αντίληψή μας χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Αν για παράδειγμα τρώω ιταλικό φαγητό και ακούω ιταλική μουσική, ίσως να θεωρήσω το φαγητό που τρώω πιο αυθεντικό. Ακόμα και η γνωστή βιομηχανία παγωτού Häagen-Dazs δημιούργησε μια εφαρμογή με την οποία οι πελάτες μπορούν να σκανάρουν το χαρτονένιο κουπάκι του παγωτού τους και να ακούσουν ένα κονσέρτο με βιολιά, χρονομετρημένο κατάλληλα για να μαλακώσει το παγωτό τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ