Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το Botox μπορεί να είναι χρήσιμο στη θεραπεία του καρκίνου του στομάχου

Οι ενέσεις Botox επιβράδυναν την ανάπτυξη των όγκων του στομάχου σε ποντίκια, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Κολούμπια ...

Οι ενέσεις μπότοξ (Botox) μπορεί να αποτελέσουν μια νέα, αποτελεσματική θεραπεία ενάντια στον καρκίνο του στομάχου, δείχνει έρευνα σε πειραματόζωα.

Η δημοφιλής ανανεωτική αντιρυτιδική θεραπεία, που χρησιμοποιούν πολλοί διάσημοι με στόχο ένα πρόσωπο χωρίς ρυτίδες, επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων, μπλοκάροντας τα νευρικά σήματα που ενεργοποιούν τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα.

Ειδικότερα, η έρευνα από το πανεπιστήμιο Κολούμπια δείχνει ότι τα νεύρα μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στη ανάπτυξη του καρκίνου του στομάχου και ότι το μπλοκάρισμα των νευρικών σημάτων με χειρουργείο ή με τη χρήση Botox, θα μπορούσε να αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία για την ασθένεια.

“Ακρως αποτελεσματικό”

Το Botox –που κατασκευάζεται από τη τοξίνη της αλλαντίασης των βακτηρίων - αποδείχθηκε “άκρως αποτελεσματικό” σε εργαστηριακές δοκιμές, στην καταστολή του γαστρικού καρκίνου σε ποντίκια.

Τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα οδήγησαν στην έναρξη μιας πρώιμης κλινικής μελέτης, η οποία περιλαμβάνει ασθενείς με καρκίνο του στομάχου στη Νορβηγία.

Η τοπική χορήγηση Botox έμοιαζε με την επίδραση της “βαγοτομής”, της χειρουργικής αφαίρεσης κλάδων του πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο ρυθμίζει τις διαδικασίες που σχετίζονται με την πέψη.

Ο επικεφαλής ερευνητής στις ΗΠΑ, Δρ. Τίμοθι Γουάνγκ, από το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει εδώ και καιρό ότι οι ανθρώπινοι καρκίνοι και οι καρκίνοι σε ποντίκια, περιέχουν πολλά νεύρα μέσα και γύρω από τα καρκινικά κύτταρα. Θέλαμε να καταλάβουμε περισσότερα γύρω από το ρόλο των νεύρων στην εμφάνιση και στην ανάπτυξη του καρκίνου, εστιάζοντας στον καρκίνο του στομάχου. Βρήκαμε ότι το μπλοκάρισμα των νευρικών σημάτων, καθιστά τα καρκινικά κύτταρα πιο ευάλωτα- απομακρύνει δηλαδή έναν από τους παράγοντες-κλειδιά- που ρυθμίζουν την ανάπτυξή τους-“.

Το Botox, εμποδίζει τα νευρικά κύτταρα από το να απελευθερώσουν έναν νευροδιαβιβαστή - ένα χημικό σήμα - που ονομάζεται ακετυλοχολίνη. Στις κοσμετικές θεραπείες, το μπλοκάρισμα της ακετυλοχολίνης μειώνει τις ρυτίδες παραλύοντας προσωρινά τους μύες του προσώπου.

Ο νευροδιαβιβαστής είναι επίσης γνωστό ότι διεγείρει την κυτταρική διαίρεση, εξ ου και η σύνδεση με τον καρκίνο.

Γιατί θεωρείται καλή θεραπεία

Ο καθηγητής Ντουάν Τσεν, από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, που συνέγραψε την έρευνα, εξηγεί από την πλευρά του ότι οι αντικαρκινικές ιδιότητες ήταν “αξιοσημείωτες”, ειδικά με την τοπική βαγοτομή ή με την έγχυση Botox. “Βασικά εκπλαγήκαμε”, δηλώνει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα ευρήματα για την αποτελεσματικότητα του Botox.

Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτή η θεραπεία είναι καλή γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά και στοχεύει στα καρκινικά βλαστικά κύτταρα. Το Botox μπορεί να εγχυθεί μέσω γαστροσκόπησης και απαιτεί από τον ασθενή να παραμείνει στο νοσοκομείο μόλις λίγες ώρες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ενέσεις Botox ήταν λιγότερο τοξικές από τις περισσότερες καθιερωμένες θεραπείες κατά του καρκίνου, και δεν προκάλεσαν σχεδόν καθόλου παρενέργειες. Επίσης, ήταν σχετικά φθηνές.

Ωστόσο, προσθέτουν ότι ο συνδυασμός της θεραπείας στόχευσης στα νεύρα με την παραδοσιακή θεραπεία μπορεί να αποτελεί την πιο αποτελεσματική προσέγγιση.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι η αφαίρεση των νευρικών σημάτων, δεν είχε μόνο άμεση επίδραση, αλλά έκανε επίσης τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στα φάρμακα της χημειοθεραπείας.

Ο συνδυασμός Botox και χημειοθεραπείας, σε ποντίκια, αύξησε τα ποσοστά επιβίωσης έως και κατά 35% συγκριτικά με τη χρήση μόνο χημειοθεραπείας.

Τα επόμενα βήματα

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine, εστίασε στον καρκίνο στομάχου αρχικού σταδίου.

“Στο μέλλον, θα θέλαμε πραγματικά να εξετάσουμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μέθοδο στόχευσης των νεύρων για να σταματήσουμε την ανάπτυξη πιο προχωρημένων όγκων”, είπε ο Δρ Γουάνγκ, το εργαστήριο του οποίου ελπίζει ότι θα αναπτύξει φάρμακα που θα μπλοκάρουν τα μόρια του υποδοχέα στην επιφάνεια όγκων που είναι ευαίσθητοι στην ακετυλοχολίνη.

Αυτό θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό από το χειρουργείο ή το Botox σε πιο επεμβατικές μορφές καρκίνου, δεδομένου ότι θα αναζητούσε τα κύτταρα που έχουν αποσπαστεί από τον κύριο όγκο.

Παρόμοια νευρικά σήματα μπορεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να διεγείρουν την ανάπτυξη και άλλων συμπαγών όγκων, όπως ο καρκίνος του προστάτη.

Όμως απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να προσδιοριστούν τα νεύρα που εμπλέκονται, τα οποία πιστεύεται ότι ποικίλουν μεταξύ των διαφόρων οργάνων και τύπων όγκων.

Έχουμε δρόμο ακόμη

Σύμφωνα με το BBC, η Ελινορ Μπάρι, από το Cancer Research UK, δήλωσε σχολιάζοντας την έρευνα:

Τα τελευταία χρόνια, έχουν προκύψει κάποια στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ανάπτυξη συγκεκριμένων καρκίνων του στομάχου μπορεί να εξαρτώνται από σήματα του νευρικού συστήματος.

Αυτή η ενδιαφέρουσε μελέτη, έρχεται να προσθέσει σε αυτά τα στοιχεία και δείχνει πόσο η σχολαστική παρατήρηση των εσωτερικών διεργασιών του καρκίνου, μπορεί να προκαλέσει ιδέες για νέες, καινοτόμες θεραπείες. Όμως, η έρευνα είναι σε αρχικό στάδιο και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν η συγκεκριμένη προσέγγιση θα μπορούσε να σώσει ζωές ασθενών”.

Και ο ίδιος ο Δρ. Γουάνγκ άλλωστε, παραδέχεται ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη πριν η συγκεκριμένη ανακάλυψη θεωρηθεί ως θεραπεία. Εκτιμά ωστόσο ότι έχει πολλές προοπτικές και ότι σε μια-δυο δεκαετίες θα δοθεί στόχευση σε αυτές τις προσεγγίσεις.

Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του στομάχου είναι ο τέταρτος κορυφαίος τύπος καρκίνου και αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Έλληνες «δεν αγαπούν» τη μετακόμιση: Γιατί μένουν στο ίδιο σπίτι - Τι τους κρατάει
Το 40% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι δεν διαθέτει επαρκές κεφάλαιο για να πραγματοποιήσει μετακόμιση την ώρα που το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα εκτοξεύεται...
Οι Έλληνες «δεν αγαπούν» τη μετακόμιση: Γιατί μένουν στο ίδιο σπίτι - Τι τους κρατάει