Πιστεύει ότι μειώνει τον κίνδυνο κατά 50% για έμφραγμα
Ο καρδιολόγος δεν κάθισε να περιμένει πότε οι έρευνες θα αποφασίσουν εάν το κρασί είναι καλό ή κακό για την καρδιά μας και πήρε πρωτοβουλία. Εδώ και 10 χρόνια συμβουλεύει στους ασθενείς του να πίνουν κρασί καθημερινά. Ο δρ. William McCrea είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι το ποτό προστατεύει και την καρδιά και τον εγκέφαλο μας.
Ο καρδιολόγος του Great Western Hospital στο Swindon, μοίραζε ποτήρια 125ml Cabernet Sauvignon δύο φορές την ημέρα στη βάρδια του. Ο 58χρονος γιατρός ισχυρίζεται ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού μειώνουν τον κίνδυνο μιας δεύτερης καρδιακής προσβολής σε ασθενείς του κατά το ήμισυ - και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 20%. Έχει ακόμη και συστάσεις για τις χρονιές και τα σταφύλια με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες - και επιμένει ότι τα φθηνά κρασιά είναι τα καλύτερα.
Αυτά με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις προέρχονται από μεγάλα υψόμετρα και ο Δρ McCrea συνιστά Cabernet Sauvignon από τη Χιλή και Shiraz και Pinot Noir από τη Νότια Αφρική.
Κρασί ως φάρμακο
Η πρωτότυπη μελέτη εξέτασε 10.000 ασθενείς με καρδιακά προβλήματα, στους οποίους χορηγούνταν δύο ποτήρια την ημέρα για 10 χρόνια. Ο γιατρός αντιμετώπισε το κρασί ως φάρμακο και είχε συγκεκριμένη δοσολογία, συγκεκριμένη ώρα. Το ασυνήθιστο πείραμα εξέτασε τις στατιστικές στη Γαλλία και παρατήρησε οι ασθενείς εκεί υπέφεραν πολύ λιγότερες καρδιακές προσβολές, παρά τις πιο λιπαρές δίαιτες και τα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος.
Ο Δρ McCrea είπε: «Στη Γαλλία οι άνθρωποι καταναλώνουν το διπλάσιο του ποσού του λίπους από τη Βρετανία, καπνίζουν περισσότερο ενώ δεν γυμνάζονται περισσότερο και έχουν τους μισούς θανάτους από εμφράγματα σε σύγκριση με εδώ. Ήμασταν οι πρώτοι στον κόσμο που δοκιμάσαμε αυτό το πείραμα με το κρασί. Αν πίνετε ακριβώς δύο ποτήρια κρασί τη μέρα, θα δείτε ευεργετική επίδραση στην στεφανιαία νόσο».
«Προλαμβάνει τη δημιουργία θρόμβων στο εσωτερικό των αρτηριών, αυξάνει την καλή χοληστερόλη, η οποία ονομάζεται HDL, και προκαλεί διαστολή των αρτηριών. Θα πρέπει να πίνετε πέντε λίτρα χυμό φρούτων για να έχετε τα ίδια οφέλη με δύο ποτήρια κόκκινο κρασί. Όταν κάποιος έχει υποστεί καρδιακή προσβολή είναι ένα σοκ. Το κρασί βοηθά να χαλαρώσετε και να μειώσετε το άγχος», ολοκλήρωσε.
Τα δέρματα ορισμένων κόκκινων σταφυλιών είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, μια μορφή αντιοξειδωτικών. Ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ρεσβερατρόλη καταστρέφει χημικά υπεύθυνα για την πρόκληση θρόμβων αίματος, την κύρια αιτία καρδιακών παθήσεων. Η έρευνα έχει κάνει «θόρυβο» στην επιστημονική κοινότητα, αν και το νοσοκομείο τόνισε ότι δεν ενθαρρύνει τους ασθενείς με προβλήματα αλκοολισμού να πιούν κρασί.