Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έξαρση σε γαστρεντερίτιδες και γρίπη στα παιδιά

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς για τα παιδιά τους ενόψει γιορτών

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Ιώσεις ταλαιπωρούν το τελευταίο διάστημα αρκετά παιδιά. Και με κλειστά πλέον τα σχολεία και αυξημένη την κοινωνικοποίηση λόγω γιορτών οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν ώστε και να μην επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας των παιδιών τους και να μην διασπείρουν τους ιούς σε τρίτους.

Όπως μας εξήγησε ο παιδίατρος κ. Νίκος Καρανταγλής: «αυτή η περίοδος είναι τυπική για την έξαρση των ιώσεων. Εξάλλου βοηθούν θα λέγαμε και οι θερμοκρασίες που επικρατούν αλλά και ο συγχρωτισμός σε όχι καλά αερισμένους χώρους. Έχουμε λοιπόν αρκετές γαστρεντερίτιδες σε παιδιά και ιώσεις αναπνευστικού, ενώ έχει αρχίσει να εμφανίζεται και γρίπη που Δεκέμβρη ξεκινά ούτως ή άλλως. Την εβδομάδα αυτή ήρθαν στο ιατρείο μου αρκετά παιδάκια που ήταν θετικά στον ιό της γρίπης».

Εστιάζοντας στις γαστρεντερίτιδες είπε πως τα συμπτώματα είναι οι εμετοί και οι διάρροιες, όμως στην πληθώρα των περιπτώσεων με χορήγηση υγρών και ξεκούραση γίνονται σύντομα καλύτερα.

Για τον ιό της γρίπης συνέστησε στους γονείς των παιδιών να είναι προσεκτικοί, ειδικά όταν εκείνα δεν είναι εμβολιασμένα. «Η γρίπη στα μικρά παιδιά είναι πιο βαριά ίωση από αυτές κοινού κρυολογήματος. Μπορεί να προκαλέσει στα βρέφη βρογχιολίτιδα ως επιπλοκή, και ιγμορίτιδα, ωτίτιδα ή πνευμονία σε πιο μεγάλα παιδιά. Αν δουν οι γονείς πως 3-5 μέρες μετά την εμφάνιση της γρίπης το παιδί τους να είναι βαρύ και άκεφο, τότε να πάνε στον γιατρό και να σκεφτούν να δώσουν αντιβίωση. Εξάλλου ειδικά για την γρίπη αν την διαπιστώσουμε εγκαίρως με ένα ταχύ τεστ με την χρήση του οποίου ο κόσμος έχει εξοικειωθεί, υπάρχει αντιικό φάρμακο για τα πρώτα 2 24ωρα που αλλάζει δραστικά για την εξέλιξη της νόσου. Γενικώς θα συμβούλευα τους γονείς να είναι σε εγρήγορση γιατί είναι και μέρες που αρκετοί θα έχουν έντονη κοινωνικοποίηση».

Φυσικά και υπάρχει και ο κορωνοϊός που όπως ξέρουμε φέρεται συχνά καλύτερα στα παιδιά. «Μπορούμε να τον εντοπίσουμε με ένα τεστ και στη συνέχεια να τον αντιμετωπίσουμε», σχολίασε ο κ. Καρανταγλής.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ