Της Λεμονιάς Βασβάνη
Το πρώτο υπερσύγχρονο διεθνές ογκολογικό κέντρο θα λειτουργήσει από τον Δεκέμβριο του 2024 σε κτήριο δίπλα στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια επένδυση του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών 35 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα εγκαίνια έγιναν σήμερα παρουσία του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, του ΥΜΑΘ Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Στέλιου Αγγελούδη και του δημάρχου Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, καθώς και εκπροσώπων των υγειονομικών αρχών και του ιατρικού κλάδου.
«Είναι μέρα μεγάλης χαράς. Εγκαινιάζουμε το μεγαλύτερο ιδιωτικό ογκολογικό κέντρο Ελλάδας και Ευρώπης», ανέφερε ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης . Ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Αποστολόπουλο γιατί μέσα από τον Όμιλο Ιατρικών Αθηνών προκάλεσε ανταγωνισμό, κάνοντας και τον δημόσιο τομέα καλύτερο, ενώ μειώθηκε ο αριθμός των ασθενών που έψαχναν να κάνουν επεμβάσεις στο εξωτερικό.
«Εδώ θα σωθούν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Αυτό δεν μπορεί να αποτιμηθεί σε χρήμα», σχολίασε για τη νέα επένδυση, ενώ εστιάζοντας στην πλευρά της πολιτείας είπε πως «χτίζεται το νέο Θεαγένειο νοσοκομείο που σε 7-8 χρόνια θα είναι σε πλήρη λειτουργία, ενώ θα γίνει και Κέντρο ανοσοθεραπείας στο Παπανικολάου. Η πόλη θα έχει τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας για ογκολογικούς ασθενείς. Έχουμε επιλέξει τη Θεσσαλονίκη για να γίνουν τα έργα ταυτόχρονα και θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει κέντρο ογκολογικής θεραπείας των Βαλκανίων. Θα δοθεί διέξοδος σε ασθενείς για να θεραπεύονται εδώ αντί να ταξιδεύουν για θεραπεία στο εξωτερικό».

Στο ιστορικό του Ομίλου αναφέρθηκε ο ιδρυτής Δρ Γεώργιος Αποστολόπουλος. Όπως είπε όταν ξεκίνησε η λειτουργία του στόχος ήταν κανένας Έλληνας να μην χρειαστεί να πηγαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία, οι πόρτες του ιατρικού κέντρου να αντικαταστήσουν τις πόρτες του αεροπλάνου και να γίνει ραντεβού της επιστήμης με την τεχνολογία. «Εμείς φέραμε τον πρώτο στεφανιογράφο στην Ελλάδα και λειτουργήσαμε το πρώτο καρδιοχειρουργικό κέντρο ιδιωτικού τομέα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος Δρ Βασίλης Αποστολόπουλος είπε ότι το κέντρο «έχει 12.000 τμ σε έξι επίπεδα. Θα διαθέτει 120 κλίνες και θα απασχολήσει περισσότερα από 200 άτομα ως προσωπικό. Στον κλάδο μας απαιτούνται μεγαλύτερες επενδύσεις. Πλέον χρειάζεται η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, η χρήση των big data κλπ. Και το Ογκολογικό κέντρο ενσωματώνει την τεχνολογία αιχμής που χρειάζεται. Πέρα από το κτηριακό κομμάτι, έχει το πρώτο ψηφιακό pet/ ct , με υψηλή ανιχνευτική ευαισθησία και εντυπωσιακή ογκομετρική ανάλυση με 80% μικρότερη δόση ραδιοφαρμάκου και διαγνωστικές εικόνες υψηλής ευκρίνειας, τρεις γραμμικούς επιταχυντές τελευταίας γενιάς, αυτοματοποιημένη εγκατάσταση για χημειοθεραπείες. Είναι ένα one stop shop όπου ο ασθενής θα βρίσκει λύση α τη θεραπεία μέχρι και το follow up».
Εξάλλου πρόσθεσε ότι στόχος του κέντρου είναι να εξυπηρετεί ασθενείς όχι μόνο από τη βόρεια Ελλάδα αλλά και από γειτονικές χώρες. Μάλιστα στο Διαβαλκανικό νοσηλεύονται αυτή την στιγμή ασθενείς που προέρχονται από 17 χώρες.

Σχετικά με το οικονομικό κομμάτι είπε πως το νέο κτήριο στοίχησε 35 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόκειται για ένα πράσινο κτήριο, πρώτο στην Ευρώπη στο είδος του, καθώς εκπληρώνει 13 από τους 17 στόχους της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών.
Η επένδυση αυτή έρχεται σε συνέχεια της επένδυσης για την Foivi μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης. «Δεν τελειώνουμε εδώ. Η σκέψη μας είναι ευρεία. Πιστεύουμε στο ρόλο πόλης ως πρωτεύουσα της υγείας και φροντίζουμε για τις υποδομές», σχολίασε ο κ. Αποστολόπουλος.