Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέες εξειδικευμένες θεραπείες θα θεραπεύσουν θανατηφόρους καρκίνους

Μέσα σε 10 χρόνια μπορεί να απαλλαγούμε από τις ασθένειες χάρη σε επαναστατική μορφή θεραπείας

Μέσα σε 10 χρόνια μπορεί να απαλλαγούμε από τις ασθένειες χάρη σε επαναστατική μορφή θεραπείας

Η ανακάλυψη αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή της έρευνας σχετικά με τα εξατομικευμένα φάρμακα, τα οποία θα μπορούσαν να υποβιβάσουν τον καρκίνο σε μια απλή χρόνια ασθένεια - ή ακόμη και να τον θεραπεύσουν τελείως μια μέρα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι ερευνητές αναπτύσσουν γενετικές εξετάσεις για να προσδιοριστούν οι αλλαγές στα όγκους, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπείες προσαρμοσμένες ατομικά σε κάθε ασθενή. Χθες παρουσίασαν μια επαναστατική κλινική μελέτη του ιδρύματος Cancer Research UK, σε συνεργασία με δύο κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες θα δοκιμάσουν τα φάρμακα σε επιλεγμένους ασθενείς λόγω γενετικής καταλληλότητας για τα συγκεκριμένα πειράματα.

Η νέα έρευνα

Η έρευνα θα μελετήσει ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα σε 18 κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου αυτό το καλοκαίρι. Ο διευθύνων σύμβουλος του Cancer Research UK Harpal Kumar δήλωσε: «Αν είναι επιτυχής, όπως υποψιαζόμαστε ότι θα είναι, εμείς αναμένουμε τα αποτελέσματα θα ισχύουν και για άλλους τύπους καρκίνου».

Μόλις προσδιοριστεί η γενετική ταυτότητα του κάθε όγκου του πνεύμονα, οι ασθενείς θα λάβουν ένα συγκεκριμένο φάρμακο το οποίο στοχεύει στην αιτία του δικού τους καρκίνου. Οι ερευνητές στη συνέχεια θα ψάξουν για σημάδια βελτίωσης - συρρίκνωση του όγκου ή ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ακόμη και 14 διαφορετικά φάρμακα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της διετούς έρευνας - 12 από την AstraZeneca και δύο από την Pfizer, η οποία μαζί με το Cancer Research UK χρηματοδοτούν από κοινού το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, με την υποστήριξη από του εθνικού συστήματος υγείας (NHS).

Αυτά τα φάρμακα θα στοχεύσουν πολύ συγκεκριμένες και συχνά σπάνιες μεταλλάξεις, ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν ελπίδα για τους ασθενείς που ειδάλλως θα είχαν πολύ περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές. Τα φάρμακα που θα φέρουν αποτελέσματα στις μικρές ομάδες ασθενών, θα μεταφέρονται άμεσα σε μεγαλύτερες μελέτες με περισσότερους ασθενείς με τις ίδιες γενετικές αλλαγές.

Ενθουσιασμένος και ο βρετανός υπουργός υγείας!

Ο Menelas Pangalos, εκτελεστικός αντιπρόεδρος καινοτόμων φαρμάκων και πρώιμης ανάπτυξης στην AstraZeneca δήλωσε: «Κατά την επόμενη δεκαετία μπορεί να δούμε μερικά κάποιους τύπους όγκων να υποβαθμίζονται σε χρόνιες ασθένειες. Συνδυάζοντας ανοσοθεραπεία με στοχευμένες θεραπείες, μπορεί τελικά να μας δώσει μια πιθανή θεραπεία. Ας ελπίσουμε ότι θα οδηγήσει τους ανθρώπους να ζουν με τον καρκίνο για χρόνια».

«Αν αρχίσουμε να καταλάβουμε ποια είναι η κινητήρια δύναμη του όγκου, θα προσφέραμε στους ασθενείς θεραπείες που θα παρατείνουν τη ζωή τους. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά στον αγώνα κατά του καρκίνου. Αυτή η συνεργασία είναι συναρπαστική, επειδή προσπαθούμε να επιτύχουμε κάτι που κανείς μας δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί από μόνος του - με στόχο τις θεραπείες προς τους ασθενείς που γνωρίζουμε είναι οι πιο πιθανοί να επωφεληθούν», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος.

«Ξέρουμε ότι ο καρκίνος του κάθε ασθενούς είναι μοναδικός, έτσι απομακρυνόμαστε από μια και μοναδική προσέγγιση για όλους και στοχεύουμε σε μια πιο εξατομικευμένη θεραπεία. Μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από το να διεξάγουμε μια έρευνα γύρω από ένα συγκεκριμένο φάρμακο, στην επιλογή από ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων για τον κάθε συγκεκριμένο ασθενή», ολοκλήρωσε.

Ο Δρ Mace Rothenberg, αντιπρόεδρος κλινικής ανάπτυξης και ιατρικών υποθέσεων και επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος στο τμήμα Ογκολογίας της Pfizer δήλωσε: « Έχουμε μάθει ότι η στόχευση των γενετικών ανωμαλιών στον καρκίνο μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στη φροντίδα».

Ο καθηγητής Gary Middleton, επικεφαλής ερευνητής για την έρευνα εξήγησε: «Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες εξατομικευμένες δοκιμές φαρμάκων σε κάθε καρκίνο ξεχωριστά, επιχειρούμε να ταιριάξουμε τη σωστή θεραπεία στο σωστό ασθενή με βάση μια σε βάθος κατανόηση του τι κάνει τα δικά τους καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν. Για τους ασθενείς μας, είναι μια τεράστια ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα θεραπειών ειδικά προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες του καρκίνου του πνεύμονα τους. Για τους ανθρώπους που φροντίζουν ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, είναι συναρπαστικό να είναι σε θέση να προσφέρουν αυτές τις θεραπείες στους ασθενείς όταν είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο της κλινικής ανάπτυξης». Ο βρετανός υπουργός Υγείας Jeremy Hunt δήλωσε: «Ανυπομονώ για τα οφέλη που θα προκύψουν για τους ασθενείς με καρκίνο και των οικογενειών τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Έλληνες «δεν αγαπούν» τη μετακόμιση: Γιατί μένουν στο ίδιο σπίτι - Τι τους κρατάει
Το 40% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι δεν διαθέτει επαρκές κεφάλαιο για να πραγματοποιήσει μετακόμιση την ώρα που το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα εκτοξεύεται...
Οι Έλληνες «δεν αγαπούν» τη μετακόμιση: Γιατί μένουν στο ίδιο σπίτι - Τι τους κρατάει