*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Στο… κόκκινο παραμένει ο υδράργυρος κάνοντας ολοένα και πιο δύσκολη την καθημερινότητα για χιλιάδες πολίτες. Ειδικότερα οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στον καύσωνα.
«Η καταπόνηση από την ζέστη επηρεάζει την υγεία μας. Οι υψηλές θερμοκρασίες από την συνεχόμενη ζέστη αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακά, αλλά και την εκδήλωση νευροεκφυλιστικών διαταραχών πχ νόσος Αλτσχάιμερ. Οπότε πρέπει να προφυλάσσουμε ειδικά τις πιο ευάλωτες ομάδες», αναφέρει στο «ΤyposThes» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Εξάλλου ο ίδιος πρόσθεσε πως «με την συνεχόμενη ζέστη, επιδεινώνεται προς αρνητικό η καλή ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος. Η ξηρασία επεκτείνεται και δημιουργείται καύσιμη ύλη για δασικές πυρκαγιές. Επίσης με τις φωτιές που ξεσπούν επιβαρύνεται η παρουσία σωματιδίων ρύπανσης με αιθάλη, γιατί σε μια πυρκαγιά δεν καίγονται πχ μόνο δέντρα, αλλά και πλαστικά και μέταλλα. Προϊόντα που συχνά μπορεί να είναι καρκινογόνα και τοξικά αν αναπνεύσει κανείς τον καπνό από την καύση τους. Επιπλέον λόγω της ισχυρής ηλιοφάνειας σε συνδυασμό με τις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου από τα αυτοκίνητα παράγεται όζον. Αυτό είναι πιο έντονο στην περιφέρεια μιας πόλης πχ θα το συναντήσουμε πιο πολύ στο Πανόραμα ή στην Καλαμαριά και όχι τόσο στο κέντρο, γιατί καταλύτης είναι η ηλιακή ακτινοβολία.
Το όζον από την πλευρά του επηρεάζει το αναπνευστικό και δημιουργεί φλεγμονή και μπορεί να οδηγήσει σε εντατικοποίηση του αλλεργικού άσθματος. Οπότε θα λέγαμε ότι έχουμε ένα μείγμα από κινδύνους που τους δημιουργεί ο καύσωνας. Σε συνδυασμό με την ρύπανση ατμόσφαιρας και τριτογενώς με το ότι καύσωνας οδηγεί σε ξηρασία και πιο εύφλεκτα υλικά για πυρκαγιές, μπορεί να έχουμε αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».
Τι μπορούμε να κάνουμε; «Πρωτίστως οι δήμοι να μεριμνούν ώστε να υπάρχουν μέρη με κλιματισμό για τους πολίτες στις πόλεις. Πλέον το air condition είναι απαραίτητο ώστε να μην έχουμε θερμική καταπόνηση. Μπορεί να προκαλεί ξηρή ατμόσφαιρα και να δημιουργήσει προβλήματα, όμως πρέπει να είναι ο οργανισμό μας σε θερμοκρασία ανεκτή για το σώμα μας», σχολίασε ο καθηγητής.
Εξάλλου πρόσθεσε πως πρέπει «να αυξηθούν οι χώροι πρασίνου και τα πάρκα τσέπης ή και οι χώροι υγρού στοιχείου πχ ένα σιντριβάνι, ή κάθε σημείο με νερό ή μια βρύση. Αυτά δημιουργούν αλλαγή στο μικροκλίμα. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε και ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο. Όμως για να το προσεγγίσει κανείς θα πρέπει να είναι προστατευμένος πχ καπέλο και ομπρέλα.
Τα δομικά υλικά που θα κάνουν ορατή αλλαγή
Ένα ακόμη μέτρο που θα βοηθήσει είναι και η επιλογή σωστών δομικών υλικών. «Υπάρχουν υλικά που μπορούν να αντανακλάσουν κατά ευφυή τρόπο την θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολία ώστε και να μην θερμανθούν οι τοίχοι ενός κτηρίου και να υπάρχει μεγαλύτερη θερμική άνεση στην γειτονιά. Τα δημόσια κτήρια στις μεγάλες πόλεις θα έπρεπε να έχουν χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους υλικά, ώστε να συνεισφέρουν σε ενεργειακό ισοζύγιο και να δώσουν παράδειγμα. Αν ξεκινήσει το δημόσιο τότε θα δημιουργήσει δυναμική για την αγορά», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, καταλήγοντας πως μικροπαρεμβάσεις μπορεί να βελτιώσουν την προσαρμοστικότητά μας στον καύσωνα.