*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Ανησυχεί η εμφάνιση περισσότερων κρουσμάτων κοκκύτη το τελευταίο διάστημα τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Στην Ελλάδα πέθαναν δύο βρέφη από την αρχή του έτους. Και ενώ, όπως εξήγησε στο «TyposThes» ο αντιπρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος και παιδίατρος κ. Νίκος Καρανταγλής, πέρυσι μέχρι το τέλος της άνοιξης είχαν εκδηλωθεί 9 κρούσματα αυτής της ασθένειας, φέτος μιλάμε ήδη για 230 κρούσματα μέχρι και τα τέλη Μάϊου.
«Γνωρίζαμε ότι υπάρχει έξαρση στη χώρα μας όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης πχ Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία, με μια ασυνήθιστη αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Μιλάμε για επιδημική έξαρση κοκκύτη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε δύο βρέφη που κατέληξαν και τρία που νοσηλεύτηκαν σε εντατική. Από τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί τα περισσότερα αφορούν σε εφήβους και παιδιά. Ο κοκκύτης κάνει εξάρσεις και υφέσεις ανά 3-5 χρόνια και σε μέρη που έχουν καλή εμβολιαστική κάλυψη. Και μπορεί να προσβάλει πιο εύκολα βρέφη που δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν. Το πρώτο εμβόλιο, είναι εξαπλό και γίνεται όταν το μωρό είναι 2 μηνών, και επαναλαμβάνεται στα 4 και 6 έτη», σημείωσε ο κ. Καρανταγλής.
Στο πώς θα καταλάβουμε αν κάποιος νοσεί σημείωσε: «Πρόκειται για ασθένεια λοιμώδη που οφείλεται σε βακτήριο, ένα μικρόβιο που προσβάλει αναπνευστικό μας. Μεταδίδεται από ανθρώπους που νοσούν μέσω αναπνευστικών σωματιδίων από πχ βήχας, γέλιο, κοντινή επαφή. Τα αρχικά συμπτώματα είναι ίδια με πολλών άλλων λοιμώξεων πχ φτάρνισμα, καταρροή, χαμηλός πυρετός, βήχας. Όμως 2 εβδομάδες μετά ο βήχας γίνεται έντονος και παροξισμικός, που να οδηγεί και σε έμετο από φλέγματα. Αυτά τα συμπτώματα δυσκολεύουν ιδιαίτερα τα βρέφη που είναι αδύναμα και δεν έχουν καλό ανοσοποιητικό. Και η δυσκολία στην αναπνοή οδηγεί στην ανάγκη να μεταφερθούν στο νοσοκομείο για υποστήριξη. Τώρα σε μεγαλύτερους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί και είναι ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να νοσήσουν αλλά να μην το καταλάβουν και ερχόμενοι πχ σε επαφή με ένα βρέφος να το κολλήσουν σε αυτό. Δηλαδή πχ ένας νέος μπαμπάς ή μια γιαγιά ή και ένα μεγαλύτερο αδερφάκι σε μια οικογένεια μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια».
Πώς θεραπεύεται ή πώς προστατευόμαστε;
Ο παιδίατρος εξηγεί: «Ο κοκκύτης είναι μικρόβιο. Οπότε θεραπεύεται με αντιβιοτικά. Έτσι και εδώ αποτελεσματικά αντιβιοτικά και αν τα χορηγήσουμε θεραπεύεται και σταματάει η μετάδοση. Πρέπει όμως να το υποψιαστούμε στο αρχικό στάδιο. Να υπάρχει ευαισθητοποίηση ατόμων. Ειδικά όσοι έχουν μικρό βρέφος σε συμπτώματα κρυολογήματος θα πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό τους. Επίσης ο ΕΟΔΥ με νεότερη ενημέρωσή του προχθές αναφέρει πως πρόληψη είναι και ο εμβολιασμός. Και με δεδομένο πως τα βρέφη δεν μπορούν να εμβολιαστούν πριν συμπληρώσουν τους δύο μήνες ζωής τους, πρέπει να εμβολιάζονται οι εγκυμονούσες μεταξύ 27ης-36ης εβδομάδας κύησης. Έτσι θα είναι και αυτές προστατευμένες αλλά και το παιδί τους. Επιπλέον ο ΕΟΔΥ πρότεινε στις οδηγίες του και εμείς οι επαγγελματίες υγείας να έχουμε αυξημένη κλινική υποψία, και σε αυτή την περίοδο προτείνεται και εμβολιασμός στις λεχώνες που δεν το έχουν ήδη κάνει, πριν βγουν από το μαιευτήριο. Το ίδιο ισχύει και για τα μέλη οικογενειών που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα για κοκκύτη, και έρχονται σε επαφή με νεογνά και βρέφη, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την επαφή.
Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες και αν επηρεάζουν την εμφάνιση του κοκκύτη, σχολίασε πως «λοιμώξεις αναπνευστικού εμφανίζονται πιο εύκολα όταν έχουμε κλειστούς χώρους. Όμως αυτή την περίοδο έχουμε καταγεγραμμένη έξαρση και έχουν χαθεί δύο ζωές στη χώρα μας».