Μόλις προ ολίγου ανακοινώθηκε πως έχουν ήδη ληφθεί δείγματα από 153 άτομα γύρω από τα 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα και είναι όλα αρνητικά, ενώ συνεχίζεται η επίπονη προσπάθεια των επιστημόνων για την ιχνηλάτηση των επαφών όλων των κρουσμάτων. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, πρόκειται για ιδιαίτερα θετικό γεγονός πως δεν υπάρχει διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, ωστόσο, πλέον εστιάζουν στην επόμενη ημέρα και στην προετοιμασία της χώρας για την πιθανή εξάπλωση του ιού.
Υπενθυμίζεται πως τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα σχετίζονται όλα με την γειτονική Ιταλία. Ειδικότερα, πρόκειται για μία 38χρονη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο. Το δεύτερο κρούσμα ήταν ο γιος της γυναίκας. Στη συνέχεια υπήρχαν ακόμη δύο κρούσματα στην Αθήνα, δύο γυναίκες (σ.σ. μία 40χρονη τραπεζικός και μία 36χρονη καθηγήτρια) που επίσης είχαν ταξιδέψει στο Μιλάνο. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, η πορεία της κατάστασης των τεσσάρων ατόμων είναι καλή και ακόμη και μετά την έξοδο από το νοσοκομείο θα παραμείνουν σε κατ' οίκον περιορισμό και στενή ιατρική επιτήρηση.
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε από χθες πως «δεν υπάρχει ένδειξη συνεχιζόμενης μετάδοσης της νόσου στην Ελλάδα» και τόνισε πως όλα τα κρούσματα έχουν ήπια συμπτωματολογία.
Η έκκληση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια
Ο υπουργός Υγείας και η επιστημονική κοινότητα ζητούν από όλους υπευθυνότητα ως προς την πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής. «Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθώς και για αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, μύτη, στόμα, για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό», είπε. Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε την κοντινή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο.
Και ζήτησε «να επικοινωνήσουμε σωστά το μήνυμά μας για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Είναι σημαντικό οι συνάνθρωποί μας αυτοί που έχουν κάποια άλλη υποκείμενη νόσο ή είναι ηλικιωμένοι, να μπορέσουν να έχουν τη σωστή πληροφόρηση. Και επειδή ο νέος αυτός ιός, όπως και ο ιός της γρίπης, επηρεάζει σοβαρότερα τους συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως ασθενείς με χρόνια νοσήματα και ηλικιωμένους, τονίζω την ανάγκη προστασίας αυτών των συμπολιτών μας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Λοιμωξιολόγοι συνιστούν ψυχραιμία, υπευθυνότητα και πιστή τήρηση των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σωστότερο όσοι έχουν πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό στη Βόρεια Ιταλία ή άλλες περιοχές του πλανήτη που ενδημεί ο Covid-19, πρώτα να τηλεφωνούν στον ΕΟΔΥ αναφέροντας το ταξιδιωτικό ιστορικό τους και τυχόν συμπτωματολογία και έπειτα να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του Οργανισμού, αντί να σπεύδουν ελαφρά τη καρδία στα νοσοκομεία.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει τη θεσμοθέτηση 5ψήφιου τηλεφωνικού αριθμού (επιπρόσθετα του 210-5212054 του ΕΟΔΥ) για την καλύτερη πληροφόρηση των πολιτών για τον νέο κορωνοϊό.
Μητσοτάκης: Έχουμε σχέδιο
«Κατ' αρχάς θέλω να πω και δημόσια συγχαρητήρια για όλη τη δουλειά που έχει γίνει. Νομίζω έχουμε αντιμετωπίσει αυτή την κρίση με τον μέγιστο δυνατό επαγγελματισμό. Έχουμε δείξει ότι ήμασταν έτοιμοι. Έχουμε σχέδιο. Προφανώς ετοιμαζόμαστε και για τις επόμενες φάσεις εξάπλωσης του ιού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στην έκτακτη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Αλλά θέλω για άλλη μία φορά να τονίσω πόσο σημαντικό είναι όλοι να ακολουθούν τις συμβουλές των ειδικών. Το μήνυμα είναι πάρα πολύ σαφές, πρέπει να φτάσει σε κάθε σπίτι: Να δείχνουμε ψυχραιμία και να γνωρίζουμε βέβαια -όπως έχετε πει πολλές φορές- ότι μπορεί μεν να είμαστε στην αρχή αλλά μιλάμε για μία ασθένεια η οποία δεν έχει ουσιαστικά διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά της γρίπης. Κατά συνέπεια δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με υπερβολικό πανικό», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Το σενάριο της εκτεταμένης διασποράς
Τέλος, οι Έλληνες Λοιμωξιολόγοι αξιολογούν διαρκώς τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να προετοιμάσουν εν συνεχεία όλους μας για πιθανή εκτεταμένη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, κάτι που όλοι απεύχονται, οι ειδικοί εξηγούν ότι ο κορωνοϊός θα λάβει διαστάσεις όπως αυτές της εποχικής γρίπης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι νοσούντες θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι ακολουθώντας τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών τους, ενώ μόνο τα βαριά περιστατικά θα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς.
Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα