Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
Σε πολύ υψηλά επίπεδα κινήθηκε η τουριστική κίνηση το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που μας πέρασε σε πολλές περιοχές της χώρας και στη Χαλκιδική που, όπως φαίνεται «βούλιαξε» από κόσμο, με τα μηνύματα να είναι πολύ θετικά και για το υπόλοιπο της θερινής σεζόν. «Στοίχημα» σε αυτή τη φάση είναι να υπάρξουν ικανοποιητικές πληρότητες στη Χαλκιδική και το Φθινόπωρο, ενώ μεγάλο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη προσωπικού. Σε ότι αφορά τις υποδομές που «στενάζουν» υπό το βάρος των επισκεπτών που δέχεται η περιοχή, οι φορείς της Χαλκιδικής επισημαίνουν ότι είναι μια δύσκολη και «άνιση» μάχη, ωστόσο γίνονται προσπάθειες ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα τόσο σε τουρίστες όσο και σε μόνιμους κατοίκους.
Χαμός έγινε στη Χαλκιδική
«Είχε πάρα πολύ κόσμο, δούλεψαν όλες οι επιχειρήσεις. Για όλη τη Χαλκιδική όλα πήγαν πάρα πολύ καλά και από ότι φαίνεται έτσι θα συνεχίσει από εδώ και πέρα αν βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες», δήλωσε στο «TyposThes» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Κουφίδης, δίνοντας μια εικόνα για την κίνηση που σημειώθηκε στο νομό το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Οι πληρότητες είναι ικανοποιητικές για την υπόλοιπη, θερινή σεζόν, Ιούλιο και Αύγουστο και το «βλέμμα» των επιχειρηματιών του τουρισμού στρέφεται πλέον στο πως θα υπάρξουν καλές πληρότητες και για το τέλος της σεζόν. Ωστόσο φαίνεται ότι και για εκείνο το διάστημα τα μηνύματα είναι ευοίωνα, με τις καιρικές συνθήκες να παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο.
«Αν μιλάμε για ένα παρατεταμένο καλοκαίρι με καλές καιρικές συνθήκες, θα κινηθεί καλά και το τέλος της σεζόν», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κουφίδης. Το περασμένο τριήμερο υπήρξε κίνηση εκτός από Έλληνες και από Βαλκάνιους αλλά και από άλλες εθνικότητες.
«Φάνηκε η διαφορά, μετά το Πάσχα υπήρξε μια «κοιλιά», αλλά τώρα από το τριήμερο και μετά πάμε πολύ καλά όπως φαίνεται», αναφέρει ο κ. Κουφίδης.
Η «άνιση» μάχη με τις υφιστάμενες υποδομές
Με τις υψηλές θερμοκρασίες να είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο και με τον πληθυσμό της Χαλκιδικής να πολλαπλασιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργούνται προβλήματα με τις υποδομές που έχουν να κάνουν με ύδρευση, αποχέτευση, βιολογικούς αλλά και με την ηλεκτροδότηση, με τις διακοπές να αποτελούν «διαχρονικό βραχνά» που προκαλεί αρρυθμίες στη λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και στην καθημερινότητα των τουριστών.
Πρόβλημα υπάρχει όμως και με την επάρκεια του νερού στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, οπότε και η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα και μάλιστα σε συγκεκριμένες ώρες, όταν οι περισσότεροι γυρνούν από τις παραλίες και θέλουν να κάνουν μπάνιο.
Τα δυο προβλήματα είναι αλληλοτροφοδοτούμενα, αφού το πρόβλημα με το νερό συμβαίνει κυρίως εξαιτίας των διακοπών του ρεύματος, καθώς όλα τα αντλιοστάσια και οι γεωτρήσεις δουλεύουν με ρεύμα. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται εκκλήσεις για συνετή διαχείριση του νερού από τους δήμους.
«Τα προβλήματα αυτά υπάρχουν κάθε χρόνο, ξέρουμε ότι έχουμε μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές αλλά είναι και συνάρτηση του αριθμού τουριστών που δέχεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η περιοχή», αναφέρει ο κ. Κουφίδης εξηγώντας ότι «όταν οι υποδομές είναι για τους μόνιμους κατοίκους που είναι περίπου 100.000 και την καλοκαιρινή σεζόν πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες πάνω από 1 εκατ. επισκεπτών καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι εφικτό να είναι όλα έτσι όπως πρέπει να είναι».
Παρόλα αυτά αναφέρει ότι ο καθένας από την πλευρά του έκανε ό,τι μπορούσε για να κερδηθεί μια «δύσκολη» και «άνιση» μάχη.
«Εμείς είχαμε ενημερώσει από την αρχή τους υπεύθυνους δημάρχους και την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού για το μεγάλο αριθμό επισκεπτών που περιμένουμε, γιατί το βλέπαμε εδώ και μήνες από τις προκρατήσεις και από τα μηνύματα που λαμβάναμε από τις διεθνείς εκθέσεις στις οποίες συμμετείχαμε», όπως μας επισημαίνει ο κ. Κουφίδης, ο οποίος εκφράζει την ελπίδα μέσα από μικρές παρεμβάσεις που μπορούν να γίνονται , η κατάσταση να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη για τους επισκέπτες αλλά και για τους μόνιμους κατοίκους και να μην υπάρχουν μεγάλα προβλήματα.
«Αγώνας δρόμου» για το προσωπικό
Παραμένει εξάλλου μεγάλο και το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στη Χαλκιδική, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας βέβαια, ωστόσο, όπως επισημαίνει και ο κ. Κουφίδης, στις πιο βόρειες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Χαλκιδική, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο γιατί η σεζόν είναι μικρότερη σε διάρκεια και είναι φυσικό ο εργαζόμενος να επιλέγει να δουλέψει όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό για να πάρει περισσότερα χρήματα, άρα επιλέγει τη νότια Ελλάδα όπου η σεζόν είναι μεγαλύτερη.
Υπάρχουν κενά και ελλείψεις. Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έχουν ανοίξει όλες τις δραστηριότητές τους εξαιτίας της κατάστασης, αναφέρει ο ίδιος.
Γίνεται ένας αγώνας από όλους τους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν βρίσκονται προ εκπλήξεως, καθώς είναι ένα πρόβλημα που το γνωρίζουν όλοι τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Κουφίδη, γίνονται προσπάθειες για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος που αφορά τόσο ανειδίκευτο προσωπικό όσο και εξειδικευμένου.
Η πρόσβαση
Σε ό,τι αφορά τέλος τις δυσκολίες πρόσβασης των τουριστών στη Χαλκιδική εξαιτίας των έργων που γίνονται για το Fly Over, ο κ. Κουφίδης επισημαίνει ότι είναι ένα πρόβλημα, που γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με ενημέρωση, ώστε είτε να επιλέγονται ώρες που δεν είναι αιχμής είτε να επιλέγονται εναλλακτικές διαδρομές.
«Από την αρχή είχαμε έναν συνεχόμενο διάλογο με tour operators και τουριστικά γραφεία των Βαλκανίων που ασχολούνται με τον οδικό τουρισμό, άρα είναι ενημερωμένοι για το πρόβλημα, γνωρίζουν τις ώρες αιχμής, γνωρίζουν ότι θα το περιμένουν και το βάζουν μέσα στον προγραμματισμό του ταξιδιού. Υπάρχουν και οι εφαρμογές που τους βοηθούν να γνωρίζουν πόσο θα καθυστερήσουν κλπ», σημειώνει.