Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ο Τσίπρας να δώσει στην πόλη την προβλήτα Α του ΟΛΘ!

Τι συζητήθηκε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με αφορμή την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ ...

Ευρεία σύσκεψη με θέμα «Παραχώρηση του ΟΛΘ – Απόδοση της προβλήτας 1 του Λιμανιού στην πόλη» πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016, μετά από πρόσκληση που απηύθυνε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, προς το σύνολο των τοπικών αρχών, των φορέων και ιδρυμάτων της πόλης,  καθώς και προς βουλευτές και ευρωβουλευτές της Θεσσαλονίκης.

Αφορμή για τη σύγκληση στάθηκε η δημοσιοποίηση της προετοιμασίας του σχεδίου σύμβασης παραχώρησης σχετικά με τη χρήση και εκμετάλλευση του Λιμένα Θεσσαλονίκης και την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ.

Ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι το θέμα είναι επείγον, κρίσιμο και αφορά το σύνολο της πόλης, και ζήτησε από τους παριστάμενους να τοποθετηθούν ανοιχτά όσον αφορά την παραχώρηση της 1ης Προβλήτας του Λιμανιού στο Δήμο Θεσσαλονίκης, τονίζοντας παράλληλα ότι το αίτημα πρέπει να φτάσει ως το υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, δηλαδή στον Πρωθυπουργό.

«Το μείζον θέμα για εμάς δεν είναι το ύψος του τιμήματος με το οποίο θα παραχωρηθεί το λιμάνι, αλλά το μέγεθος των επενδύσεων και το χρονοδιάγραμμά τους» ανέφερε ο Δήμαρχος και πρόσθεσε: «Το λιμάνι πρέπει να αξιοποιηθεί καλύτερα για να προκόψει και η πόλη. Και η εμπειρία δείχνει ότι ο ιδιώτης θα συνεισφέρει σε αυτό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν δεχόμαστε αυτό να γίνει σε βάρος άλλων λειτουργιών της πόλης. Τέτοιες λειτουργίες εξυπηρετεί η 1η προβλήτα, η οποία φιλοξενεί δράσεις πολιτισμού, αναψυχής και καθημερινής απόδρασης στο πυκνοδομημένο κέντρο της πόλης. Είναι απαραίτητο αυτό να συνεχίσει να γίνεται. Για να το διασφαλίσουμε όμως θέλουμε να περιέλθει επισήμως στην ιδιοκτησία της πόλης. Στην ιδιοκτησία των πολλών και καθημερινών ανθρώπων που τη χρησιμοποιούν και τυχαίνει να αποτελούν τη σιωπηλή πλειοψηφία». 

Ο Δήμαρχος επέμεινε στο θέμα των επενδύσεων συγκεκριμένα όσον αφορά το λιμάνι της πόλης σαν σταθμό κρουαζιέρας. «Πρώτα κάνεις την επένδυση και μετά ψάχνεις να βρεις τον πελάτη» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Θεωρώ σημαντικό οι σχετικές επενδύσεις να καταστούν υποχρεωτικές και υλοποιήσιμες σε βραχύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που προβλέπεται στο προγραμματικό σχέδιο της σύμβασης, δηλαδή μετά το 2021. Αν προβλέπεται μικρή άμεση ζήτηση σε αυτόν τον τομέα, είναι γιατί δεν υπάρχει η απαιτούμενη υποδομή. Δεν πρέπει να αποφύγουμε την έγκαιρη δημιουργία υποδομών με πρόσχημα τη χαμηλή ζήτηση υπηρεσιών κρουαζιέρας. Προϋπόθεση όμως είναι να κληθεί να υλοποιήσει ο επενδυτής άμεσα τις απαραίτητες επενδύσεις».

Ο Γ. Μπουτάρης ζήτησε από τους φορείς να στηρίξουν το αίτημα του δήμου Θεσσαλονίκης να εξαιρεθεί η 1η προβλήτα υποστηρίζοντας πως "είναι χώρος σημαντικός και δεν υπάρχουν αρκετοί ελεύθεροι σ’ έναν αστικό ιστό". Πρόσθεσε πως, "είχαμε διαβεβαιώσεις ότι θα μείνει εκτός παραχώρησης, διότι δεν εξυπηρετεί λιμενικές εργασίες, ενώ η διεκδίκηση υπάρχει από το 1997, την εποχή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας".

Στην διάρκεια της σύσκεψης ζητήθηκε από τον Γιάννη Μπουτάρη να λύσει το ζήτημα με την 1η προβλήτα του λιμανιού στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, όπως ακριβώς παρενέβη και στο θέμα της Δραπετσώνας.

Αρκετοί από τους φορείς εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί ως προς την πρόταση Μπουτάρη υποστηρίζοντας πως δεν θέλουν να τεθεί σε κίνδυνο η πώληση του λιμανιού.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Κυριάκος Λουφάκης, δήλωσε πως "αλλαγές στο διαγωνισμό φοβάμαι ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω καθυστερήσεις και θα μας προσπεράσει μία για πάντα το τρένο για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης".

Ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Μανώλης Βλαχογιάννης, είπε πως το Επιμελητήριο επιθυμεί την επιτυχής ολοκλήρωση του ανταγωνισμού, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παντελής Φιλιππίδης, ανέφερε πως εάν το αίτημα του δήμου για διεκδίκηση της 1ης προβλήτας βάλει σε κίνδυνο την πώληση της ΟΛΘ, τότε οι έμποροι δεν θα το στηρίξουν.

Ο βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης, έκανε λόγο για δημιουργία εντυπώσεων από την πλευρά του δημάρχου, κατηγορώντας τον πως "αρκεστήκατε σε απλές διαβεβαιώσεις από την πλευρά των κυβερνώντων και πειστήκατε σε έναν καφέ πως θα δοθεί η 1η προβλήτα. Ήσασταν αφελής. Η κυβέρνηση σας αγνόησε και σας ενέπαιξε".

Ο εκπρόσωπος του δήμου Θεσσαλονίκης στο Δ.Σ. του ΟΛΘ Γιώργος Δημαρέλος, διαβεβαίωσε τους φορείς πως "δεν επηρεάζεται η διαγωνιστική διαδικασία", ενώ η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο λιμάνι Φανή Γουργούρη, υποστήριξε πως "θα δώσετε στην κυριολεξία το λιμάνι και δεν θα πάρετε τίποτα. Ο καθένας φέρει το βάρος της ευθύνης του".

Μεταξύ άλλων στη σύσκεψη έδωσαν το παρών από το ΚΚΕ ο ευρωβουλευτής Σωτήρης Ζαριαννόπουλος, ο βουλευτής και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση", Γιάννης Δελής, ο αντιπρόεδρος του ΕΕΘ Άλκης Ηλιάδης, ο αναπληρωτής αντιπρύτανης Οικονομικών ΑΠΘ Νικόλαος Βαρσακέλης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ - HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ