Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δωρεάν μετάβαση στο Σοχό την Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα

Eξασφάλισαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Σοχού....

Τη δωρεάν μετάβαση όσων το επιθυμούν από τη Θεσσαλονίκη στο Σοχό την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου και την Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου –συνολικά τρία δρομολόγια- εξασφάλισαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Σοχού.

Η περιοχή είναι γνωστή για την παράδοση και τα ήθη και έθιμα που καλλιεργούνται αιώνες και αφορούν την περίοδο της Αποκριάς. Πρόκειται για τους περίφημους «Κουδουνοφόρους Μέριου», οι τραγόμορφοι μερακλήδες με τα κουδούνια, που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην αρχαιότητα, προς τιμήν του Θεού Διονύσου. Κυρίαρχο στοιχείο της διονυσιακής αυτής λατρείας ήταν ο άναρχος χορός, το κρασί και η έκσταση. Η λατρεία αυτή γεννήθηκε και κυριάρχησε στην περιοχή της αρχαίας Θράκης που εκτείνεται από το Δούναβη προς βορρά και μέχρι την Κωνσταντινούπολη ανατολικά. Το βασικό στοιχείο της λατρείας, τραγόμορφη μεταμφίεση με κουδούνια, έφτασε ως τις μέρες μας σαν λαϊκό δρώμενο γιατί δέθηκε με την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων στο βόρειο μέρος της υπαίθρου του νομού Θεσσαλονίκης. 

Τα δρομολόγια των λεωφορείων για τη δωρεάν μετακίνηση έχουν καθοριστεί ως ακολούθως:

• Κυριακή 22 Φεβρουαρίου:

Αναχώρηση 11 π.μ. από το άγαλμα Βενιζέλου στην Εγνατίας και στάσεις στην πλατεία Βαρδαρίου (μπροστά στην Ποδηλατούπολη) και την οδό Λαγκαδά (στροφή Καρατάσου).

Επιστροφή από το Σοχό στις 6.30 μ.μ.

• Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου:

1. Αναχώρηση 10 π.μ. από το άγαλμα Βενιζέλου στην Εγνατίας και στάσεις στην πλατεία Βαρδαρίου (μπροστά στην Ποδηλατούπολη) και την οδό Λαγκαδά (στροφή Καρατάσου). Επιστροφή από το Σοχό στις 6.30 μ.μ.

2. Αναχώρηση 12.30 μ.μ. από το άγαλμα Βενιζέλου στην Εγνατίας και στάσεις στην πλατεία Βαρδαρίου (μπροστά στην Ποδηλατούπολη) και την οδό Λαγκαδά (στροφή Καρατάσου). Επιστροφή από το Σοχό στις 8.45 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρυστιανού σε Sunday Times: Για 3 λεπτά η κόρη μου και η φίλη της ήταν ζωντανές
Με δηλώσεις της σε μία από τις κορυφαίες βρετανικές εφημερίδες, η Μαρία Καρυστιανού τόνισε ότι επιθυμεί να αποδοθεί δικαιοσύνη στην υπόθεση ων Τεμπών
Καρυστιανού σε Sunday Times: Για 3 λεπτά η κόρη μου και η φίλη της ήταν ζωντανές
Ουκρανός ΥΠΕΞ: Δεν έχουμε ακούσει τίποτα από τη Μόσχα για παράταση της εκεχειρίας
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει δώσει εντολή να παραταθεί η πασχαλινή εκεχειρία στην Ουκρανία
Ουκρανός ΥΠΕΞ: Δεν έχουμε ακούσει τίποτα από τη Μόσχα για παράταση της εκεχειρίας
Πάσχα: Έθιμα που «πληγώνουν» - Τραυματίες από κροτίδες, βεγγαλικά σε πολλές περιοχές
Ενας 37χρονος στο Λασίθι ακρωτηριάστηκε, ενώ σοβαροί τραυματισμοί ανηλίκων σημειώθηκε σε Κάλυμνο και Μαλεσίνα
Πάσχα: Έθιμα που «πληγώνουν» - Τραυματίες από κροτίδες, βεγγαλικά σε πολλές περιοχές