Περιηγήσεις στο Γεντί Κουλέ, όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, θα γίνουν και σήμερα Σάββατο από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.
Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις στεφανιών στο Μνημείο του Πολυτεχνείου θα γίνουν στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας.
Την ίδια ώρα θα τιμηθεί και η μνήμη του Θωμά Βασιλειάδη, στο ισόγειο της Πολυτεχνικής Σχολής, όπου έχει τοποθετηθεί η αναμνηστική πλάκα.
Υπό κατάληψη από το πρωί το κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ
Υπό κατάληψη βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής το κτίριο της διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την κατάληψη πραγματοποιούν φοιτητές, οι οποίοι εισέβαλαν στον εσωτερικό του κτιρίου αφού προηγουμένως έσπασαν την πόρτα.
Πάντως οι κινητοποιήσεις των φοιτητών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συνεχίστηκαν χωρίς εντάσεις.
«Όλα είναι ήσυχα και ευελπιστούμε ότι έτσι θα παραμείνουν» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ, αν. καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών Θεόδωρος Λαόπουλος, διευκρινίζοντας ότι υπό κατάληψη τελεί μόνο το κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου, ενώ στο Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας απλώς δεν γίνονται μαθήματα.
Ο κ. Λαόπουλος διαβεβαίωσε ότι δεν έχει γίνει καμία κίνηση για κινητοποίηση των αστυνομικών μονάδων ΜΑΤ στους χώρους του Πανεπιστημίου.
Την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε η κατάληψη του κτιρίου Διοίκησης του ΑΠΘ. Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, ανέφερε σε επιστολή του προς τον Εισαγγελέα ότι δεν λειτουργεί καμία υπηρεσία του ιδρύματος, λόγω της κατάληψης από φοιτητές, γεγονός που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση. Ο Εισαγγελέας ζήτησε από την ΓΑΔΘ να εξετάσει εάν στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει διαπραχθεί το αδίκημα της «διατάραξης οικιακής ειρήνης».
Πορεία δίχως εντάσεις στη Θεσσαλονίκη
Εξάλλου πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι φοιτητές, οι οποίοι νωρίτερα προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου της Διοίκησης του ΑΠΘ, αντιδρώντας στην αστυνομική βία την Πέμπτη σε Νομική και Πολυτεχνείο στην Αθήνα. Οι φοιτητές έφτασαν μέχρι το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, όπου και ανάρτησαν πανό στην κεντρική του πύλη, ενώ δεν επέδωσαν κάποιο ψήφισμα διαμαρτυρίας, καθώς ο υπουργός Γ. Ορφανός βρίσκεται στο Βουκουρέστι, για προγραμματισμένη επίσκεψη. Η πορεία κατέληξε και πάλι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Σύμφωνα με την αστυνομία δεν σημειώθηκε κανένα έκτροπο.
Για χθες ήταν προγραμματισμένες και οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, για να καθοριστεί η περαιτέρω στάση τους απέναντι στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών αλλά και ενόψει της επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Τεταμένο το κλίμα στο χώρο της Παιδείας
Να υπενθυμίσουμε ότι το κλίμα στο χώρο της Παιδείας είναι τεταμένο τις τελευταίες μέρες, έπειτα από την απόφαση για λοκ άουτ στα Πανεπιστήμια προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν καταλήψεις εν όψει της επετείου της 17ης Νοεμβρίου. Την απόφαση πήραν οι πρυτανικές αρχές και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.. Την Πέμπτη, σημειώθηκαν και επεισόδια στη Νομική Αθηνών και το ΕΜΠ.
Στις 12:00 προγραμματίστηκε συλλαλητήριο στα Προπύλαια στην Αθήνα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «λουκέτο» που έβαλαν οι πρυτανικές αρχές στο ΕΚΠΑ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, καθώς και την καταστολή που σημειώθηκε την Πέμπτη στην προσπάθεια των φοιτητών να υλοποιήσουν την απόφασή τους για κατάληψη στη Νομική.
Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας των φοιτητών για την αστυνομική βία που ασκήθηκε στη Νομική. Στη διάρκεια της κινητοποίησης σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια έξω από το Πολυτεχνείο, όταν φοιτητές έσπασαν πόρτα και εισήλθαν στο Ίδρυμα, που ήταν κλειστό. Άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά των φοιτητών, τραυματίζοντας κάποιους από αυτούς, καθώς και τον φωτορεπόρτερ Γ. Λιάκο στο κεφάλι.
Ανακοίνωση από το ΑΤΕΙ-Θ
Το ΑΤΕΙ-Θ έδωσε χθες στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση: «Στις 17 Νοέμβρη όλες οι νεανικές ψυχές που εξεγέρθηκαν χωρίς να χρησιμοποιήσουν βία και ξύπνησαν ένα λαό, που ήταν σε αδράνεια έδωσαν το μήνυμα της αντίστασης και του αγώνα για τα ιδανικά της δημοκρατίας και της εθνικής αξιοπρέπειας.
Η ανεξίτηλη εικόνα των άοπλων νέων μπροστά στο μηχανοκίνητο άρμα ήταν μια στιγμή αμφισβήτησης και ανατροπής που μας δημιουργεί ένα σημαντικό χρέος, που μας κάνει να ονειρευόμαστε, να αγωνιζόμαστε, να ελπίζουμε.
Σήμερα πάνω από σαράντα χρόνια μετά, το παναθρώπινο σύνθημα για τα στοιχειώδη «ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» είναι περισσότερο επίκαιρο και ζωντανό από ποτέ. Η ελπίδα που είχε γεννηθεί τότε στην κοινωνία του ’73 ώστε να οδηγήσει στην επανεκκίνηση των προοπτικών της χώρας.
Στηρίζουμε τις ελπίδες μας στους νέους που με την επιστημονική τους κατάρτιση, το ψυχικό τους σθένος και το κριτικό τους πνεύμα θα συντελέσουν αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και στην αναδιάρθρωση της κοινωνίας μας στηριζόμενοι σε ιδανικά και αρχές».
Κινητοποιήσεις και από βιοτέχνες
Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την 41η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου απευθύνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης σε όλους τους βιοτέχνες του νομού.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα πρόσφατα γεγονότα στη νομική σχολή μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου “αποδεικνύουν με τον πιο δυσάρεστο τρόπο πως οι λόγοι που οδήγησαν τους φοιτητές και έναν ολόκληρο λαό να υψώσει το ανάστημά του σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας, καθίστανται δυστυχώς διαχρονικοί”.
“Η οργή και η αγανάκτηση του ελληνικού λαού για την φτώχια, την εξαθλίωση και την απώλεια της αξιοπρέπειάς του – συνεπεία των επιλογών της κυβερνητικής πολιτικής των μνημονίων και της υποδούλωσης που πλήττουν εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, μικρομεσαίους, αυτοαπασχολούμενους -, δεν αντιμετωπίζονται με κατασταλτικά μέτρα ούτε με εκφοβιστικές πρακτικές” τονίζει η ομοσπονδία.’
Αλλά και από το ΕΚΘ
Σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τα 41 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου καλεί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, “αποδίδοντας φόρο μνήμης και τιμή στους αγωνιστές”.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι “στις δύσκολες ημέρες που ζούμε, με πολιτικές που πλήττουν τα δικαιώματα μας, τα ιδανικά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συνεχίζουν να μας εμπνέουν και να μας δυναμώνουν”.
“Τα αιτήματα των αγωνιζομένων της 17η Νοέμβρη του 1973 "Ψωμί – Παιδεία - Ελευθερία - Δημοκρατία", παραμένουν σήμερα επίκαιρα και μας υπενθυμίζουν πως ενωμένοι, με πείσμα και δύναμη θα καταφέρουμε να κερδίσουμε τις μάχες που δίνουμε σήμερα απέναντι στη λιτότητα και τα Μνημόνια”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν
στις εκδηλώσεις για την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
«Η επέτειος της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο είναι για τον δημοσιογραφικό κόσμο σταθερό σημείο αναφοράς στη σημασία που έχει το αγαθό της ελευθερίας για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Παράλληλα αποτελεί εξίσου σταθερή υπόμνηση του δημοσιογραφικού καθήκοντος να προστατεύονται η ελεύθερη έκφραση και η άσκηση κριτικής.
Η συγκυρία όχι μόνο δεν ευνοεί αλλά αντιθέτως δυσχεραίνει το δημοσιογραφικό έργο. Οι οικονομικές και οι εργασιακές συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται οι δημοσιογράφοι να ενημερώσουν το κοινό μπορούν να
δυναμιτίσουν θεμελιώδεις αρχές της ενημέρωσης και κατ’ επέκταση της ίδιας της δημοκρατίας εντέλει, της οποίας αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο. Η συλλογική ανάγκη όμως υπαγορεύει να υπερασπιστούμε τις αρχές αυτές όσο
πιο σθεναρά μπορούμε και να αγωνιστούμε για να αποκαταστήσουμε τους όρους που επιτρέπουν να φτάνει σε όλους ελεύθερη, αξιόπιστη και ποιοτική ενημέρωση.
Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονία ς-Θράκης συντάσσεται με το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου και του συνδικαλιστικού κινήματος στην προσπάθεια να επιλυθούν τα προβλήματα και να δικαιωθούν τα αιτήματα του κλάδου, και καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της Δευτέρας 17 Νοεμβρίου για την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Εκφράζει παράλληλα τον βαθύ σεβασμό της σε όσους έχασαν ή διακινδύνευσαν την ίδια τους τη ζωή για να αποκατασταθεί η δημοκρατία στην Ελλάδα».