Την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη θα τιμήσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι και η συμβολική ενίσχυση προς τον Δήμο Αμφίπολης για την εκτέλεση υποστηρικτικών εργασιών της ανασκαφής.
Η πρώτη τακτική συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι σήμερα στην Αμφίπολη.
Το διοικητικό συμβούλιο συνεδριάζει, με πρόσκληση του προέδρου της ΠΕΔΚΜ και δημάρχου Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Αμφίπολης, στο Ροδολίβος.
Στην έναρξη της συνεδρίασης έχουν προσκληθεί να παρευρεθούν ο Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Ορφανός, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης, βουλευτές του Νομού Σερρών, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Ιωάννης Μωυσιάδης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, καθώς και όλοι οι δήμαρχοι των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας.
Νέες ανακοινώσεις αύριο
Εν τω μεταξύ την Τετάρτη θα κάνει νέες ανακοινώσεις για την πορεία της ανασκαφής το υπουργείο Πολιτισμού. Στόχος της διεπιστημονικής ομάδας που διενεργεί την ανασκαφή είναι να διαπιστωθεί εάν στο λόφο είναι κρυμμένες και άλλες αρχαιότητες, πέραν του ταφικού μνημείου, αλλά και του νεκροταφείου της εποχής του Σιδήρου, που είχε αποκαλύψει ο πρώτος ανασκαφέας της Αμφίπολης, καθηγητής Δημήτρης Λαζαρίδης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας τόνισε ότι «η Αμφίπολη δεν έχει τελειώσει ακόμη» και έκανε λόγο για «ένα συναρπαστικό αφήγημα». Ο Γρηγόρης Τόσκας, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έχει αναλάβει την επιστημονική διασκόπηση από το υπουργείο Πολιτισμού, θα συνεχίσει με νέες έρευνες την εβδομάδα που μας έρχεται. Το υπόγειο οικοδόμημα φέρεται να έχει τη μορφή ενός υπόγειου λαβύρινθου και η αποκρυπτογράφησή του, σε πρώτο στάδιο, μοιάζει να είναι δουλειά των επιστημόνων του Αριστοτελείου, πριν αναλάβουν οι αρχαιολόγοι της διεπιστημονικής ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη. Εξάλλου, τα συμπεράσματα, στα οποία θα καταλήξουν οι επιστήμονες της ομάδας Τόσκα, αναμένεται να γίνουν το "εργαλείο" των αρχαιολόγων για τη συνέχεια της ανασκαπτικής διαδικασίας. Στόχος της δευτεροβάθμιας διασκόπησης είναι να προσδιοριστούν τα σημεία στα οποία θα γίνουν οι τομές για να έρθουν στο φως κι άλλα τυχόν ευρήματα. Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Γρηγόρης Τόσκας και η ομάδα του επιθυμούν την απεικόνιση της εσωτερικής δομής του γεωλογικού σχηματισμού, που αποτελεί το γέμισμα του τύμβου, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει φυσικό βράχο, κοιλώματα του βράχου, χώμα και λίθινες κατασκευές.