Ενδιαφέροντα στοιχεία για το προφίλ του επιβατικού κοινού του Μετρό Θεσσαλονίκης, τόσο ηλικιακά όσο και γεωγραφικά παρουσιάζουν τα αποτελέσματα του «Βαρόμετρου ΕΒΕΘ», της περιοδικής έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας που αποτυπώνει το κλίμα μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων στον Νομό Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για έρευνα που διεξήχθη το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου 2025 από την εταιρεία Palmos Analysis σε δείγμα 800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών, σύμφωνα με την οποία περίπου 1 στους 3 κατοίκους του Νομού Θεσσαλονίκης (32%) δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το Μετρό της πόλης είτε καθημερινά (7%), είτε μερικές φορές την εβδομάδα (12%), είτε μερικές φορές τον μήνα (13%). Μάλιστα, και με δεδομένο ότι η γραμμή του Μετρό αφορά αποκλειστικά, προς το παρόν, το Δήμο Θεσσαλονίκης, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αποτύπωση των κατοίκων του: το ποσοστό των κατοίκων του Δήμου Θεσσαλονίκης που χρησιμοποιούν το Μετρό τουλάχιστον μερικές φορές τον μήνα φθάνει αθροιστικά στο 48% (14% καθημερινά, 20% μερικές φορές την εβδομάδα και 14% μερικές φορές τον μήνα), ενώ το ποσοστό των νέων ηλικία 16 – 29 ετών που δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το Μετρό Θεσσαλονίκης είτε καθημερινά είτε μερικές φορές την εβδομάδα φθάνει αθροιστικά στο 63%!
Μεταξύ όσων χρησιμοποιούν το Μετρό, οι λόγοι αναψυχής και χαλάρωσης (βόλτα, έξοδος διασκέδασης κτλ) αναφέρονται ως οι κύριοι λόγοι για τη χρήση του μέσου (48%) και ακολουθούν η μετακίνηση από και προς την εργασία (18%), η επίσκεψη σε μαγαζιά και στην αγορά (16%), διάφοροι επαγγελματικοί λόγοι (8%) και διάφοροι άλλοι λόγοι (8%).
Περαιτέρω, 2 στους 3 χρήστες του Μετρό Θεσσαλονίκης δηλώνουν «Πολύ» (32%) ή «Αρκετά» (33%) ικανοποιημένοι από τη μέχρι σήμερα λειτουργία του μέσου, έναντι μόλις 9% που δηλώνουν «Λίγο» (7%) ή «Καθόλου» (2%) ικανοποιημένοι. Για περίπου 2 στους 3 κατοίκους στο Νομό Θεσσαλονίκης (63%) η λειτουργία του Μετρό της πόλης δεν άλλαξε τις μετακινήσεις τους, γιατί το Μετρό δεν εξυπηρετεί την περιοχή τους, ωστόσο το 16% αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν πλέον λιγότερο το αυτοκίνητό τους για τις μετακινήσεις εντός της πόλης, ενώ αντίστοιχο ποσοστό (16%) χρησιμοποιεί λιγότερο τα αστικά λεωφορεία για τις μετακινήσεις εντός της πόλης. Το 10% αναφέρει ότι πλέον μετακινείται πιο συχνά από και προς το κέντρο της πόλης , το 9% επισκέπτεται πιο συχνά την αγορά του κέντρου της Θεσσαλονίκης για ψώνια και το 5% επισκέπτονται συχνότερα τις περιφερειακές αγορές της Θεσσαλονίκης για ψώνια.
Δείτε αναλυτικά το προφίλ των επιβατών του Μετρό Θεσσαλονίκης ανά ηλικία και περιοχή κατοικίας, αλλά και τους λόγους που το χρησιμοποιούν.






Τι λένε οι Θεσσαλονικείς για τα έργα του Fly – Over
Πάνω από 4 στους 10 καταναλωτές στο Νομό Θεσσαλονίκης (39%) δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί «Πολύ» ή «Αρκετά» αρνητικά από τις εργασίες κατασκευής του υπερυψωμένου Περιφερειακού της Θεσσαλονίκης (Fly Over), χαμηλότερα από το αντίστοιχο ποσοστό που είχε καταγραφεί στην μέτρηση του Σεπτεμβρίου 2024 (45%), ενώ αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν επηρεάζονται καθόλου από τις εργασίες κατασκευής του Fly Over (48% έναντι 39% το περασμένο εξάμηνο), ένδειξη προσαρμογής του πληθυσμού στις συνθήκες που δημιούργησε η έναρξη των εργασιών στον Περιφερειακό άξονα της Θεσσαλονίκης.
- Θεσσαλονίκη: Σοκ για επιβάτες λεωφορείου – 29χρονος άρχισε να αυνανίζεται
- Νεκρός 20χρονος στο κέντρο της Αθήνας – Έπεσε στο κενό από ταράτσα ξενοδοχείου
- Χτύπησε τη σύζυγό του στο Πασχαλινό τραπέζι στο Βόλο – Μπροστά στα παιδιά τους
- Η «τελική προσφορά» του Τραμπ για ειρήνη στην Ουκρανία – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο