Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η έξοδος των εκδρομέων για το Πάσχα, ενώ «εντός των τειχών» παρατηρείται κίνηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τη διάθεση των πολιτών να είναι όμως περισσότερο διερευνητική. Λαμπάδες, πασχαλινά δώρα και τσουρέκια έχουν, κατά κύριο λόγο, την τιμητική τους, ενώ στο Καπάνι η κίνηση για την αγορά αμνοεριφίων τις προηγούμενες ημέρες ήταν υποτονική, ενώ από χθες παρατηρήθηκε μια αύξηση, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα και αύριο, Μ. Σάββατο. Οι καταναλωτές πραγματοποιούν έρευνα αγοράς ευελπιστώντας πτώση τιμών όσο πλησιάζουμε προς το Μ. Σάββατο.
Σύμφωνα με έρευνες, το τραπέζι του Πάσχα θα μας κοστίσει ακριβότερα φέτος έως και 6,3%, ενώ αυξημένες είναι οι τιμές των αμνοεριφίων. Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (4-6 ατόμων) κυμαίνεται από 99,45 έως 142,95 ευρώ, όπως εκτιμά το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ).
Ο εμπορικός κόσμος της πόλης πάντως, μέχρι την Μ. Τετάρτη τουλάχιστον, δεν ήταν ικανοποιημένος από την κίνηση που υπήρχε στην αγορά, ευελπιστώντας να υπάρξει αύξηση μετά και την πληρωμή των δώρων του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα. Χθες πάντως βοηθούντος και του καλού καιρού, αρκετός ήταν ο κόσμος στο κέντρο της πόλης και υπήρχε κίνηση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελή Φιλιππίδη, ο οποίος μίλησε στο «ΤyposThes» την Μ. Τετάρτη, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (σ.σ. η αγορά ήταν ανοιχτή και την Κυριακή), η κίνηση δεν ήταν καθόλου καλή. «Δεν κάναμε τίποτα απολύτως το Σαββατοκύριακο. Μ. Δευτέρα ήταν “νεκρή”» ημέρα ενώ τα πράγματα δεν πήγαν καλά και τη Μ. Τρίτη. Περιμένουμε από Μ. Τετάρτη μέχρι πρωί Σαββάτου», αναφέρει χαρακτηριστικά. Δύσκολη θεωρείται και η σημερινή ημέρα, καθώς η αγορά ανοίγει αργότερα (στις 13.00), ωστόσο είναι μια ημέρα που πολλοί κάνουν τα ψώνια της τελευταίας στιγμής για λαμπάδες, δώρα για βαφτιστήρια κλπ. «Αυτές οι μέρες θα πρέπει να είναι πάρα πολύ καλές, όχι για να ρεφάρουμε, αλλά για να μην καταγράψουμε μια τεράστια ζημιά», όπως λέει χαρακτηριστικά.
Η εκτίμηση είναι ότι η κίνηση ήταν χειρότερη συγκριτικά με πέρυσι, ενώ ρόλο στη κίνηση φαίνεται να έπαιξε και το γεγονός ότι δεν δόθηκαν πριν το Πάσχα οι συντάξεις. «Εμείς μιλήσαμε και για τον 13ο και 14ο μισθό. Αφού επανήλθαμε στα παλιά δεδομένα, πρέπει να δοθούν και πάλι», όπως επισημαίνει, υπενθυμίζοντας ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των δώρων αυτών «έπεφτε» στην αγορά. «Δεν έδωσαν καν τις συντάξεις του Απριλίου όταν ξέρουν ότι για το 58% του πληθυσμού στη χώρα, τα λεφτά τελειώνουν στις 18 του μήνα. Άρα με τι λεφτά θα κάνουν Πάσχα αυτοί. Ποια λεφτά θα κυκλοφορήσουν στην αγορά;», διερωτάται, σημειώνοντας ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού «βγαίνει εκτός κατανάλωσης».
Όλα τα πράγματα έχουν εξήγηση, όπως λέει. «Η αγορά δεν μπορεί να δουλέψει όταν υπάρχει τεράστια ακρίβεια. Το 70% των συνταξιούχων δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα οικονομικά με τις συντάξεις που λαμβάνει. Τι κατανάλωση να κάνει αυτός ο συνταξιούχος στην αγορά».