Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μετρό Θεσσαλονίκης: 6 εκατομμύρια επιβάτες σε 4 μήνες - 12.000 λιγότερα ΙΧ κάθε μέρα

Τι συζητήθηκε στη διευρυμένη συνεδρίαση του συντονιστικού παρουσία του Χρίστου Δήμα

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Συνολικά περισσότερες από έξι εκατομμύρια μετεπιβιβάσεις έχουν γίνει στο Μετρό Θεσσαλονίκης από την έναρξη λειτουργίας του, δηλαδή μέσα σε διάστημα 4 μηνών. Επίσης μπαίνουν στο κέντρο τουλάχιστον 12.000 λιγότερα αυτοκίνητα ημερησίως, μερικές φορές έως και 15.000.

Τα παραπάνω ανέφερε ο ΥΜΑΘ Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας μετά το τέλος της διευρυμένης συνεδρίασης του Συντονιστικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, την οποία συγκάλεσε σήμερα και στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, ο οποίος από το πρωί πραγματοποιεί επίσκεψη στην πόλη.

Έρχεται νέο καλούπι για το flyover

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι σύντομα, «καλώς εχόντων τον πραγμάτων το καλοκαίρι», θα έρθει ένα νέο μεταλλικό καλούπι στο εργοτάξιο του flyover, στην άλλη πλευρά για την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του έργου, όπως συμφωνήθηκε με τους αναδόχους.  «Μετά θα απαιτηθεί η συναρμολόγηση και ελπίζουμε ότι θα είναι λειτουργικό από τον Σεπτέμβριο», όπως είπε  ο κ. Δήμας, ο οποίος το πρωί επισκέφθηκε το εργοτάξιο, χαρακτηρίζοντας το έργο εξαιρετικά σημαντικό και πρωτοπόρο. «Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στη χώρα μας», όπως είπε επαναλαμβάνοντας ότι στόχος είναι να δοθεί στην κυκλοφορία σε κάτι παραπάνω από δυο χρόνια.

syntonistiko-dimas-metro-thessalonikis_6.jpg

Για το μετρό

Το μετρό έχει καταγραφεί σε αυτούς τους τέσσερις μήνες ως ένα μέσο που βελτιώνει τις κυκλοφοριακές συνθήκες αλλά και τη ψυχολογία, την κίνηση στην αγορά και δείχνει τις ανάγκες για το πού πρέπει να επεκταθεί άμεσα, τόνισε ο κ. Γκιουλέκας, σημειώνοντας ότι αυτό που συζητήθηκε είναι ότι η επέκταση στα δυτικά είναι κάτι που έχει πλέον δρομολογηθεί.

Σχετικά με τα νούμερα των χρηστών, σχολίασε ότι δείχνουν ότι πράγματι μπήκε στη ζωή μας και το χρησιμοποιούμε και κυρίως το χρησιμοποιούν πολλοί νέοι.

Επίσης είπε ότι ήδη ανακοινώθηκε η συνεργασία του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ με τη google και τα δεδομένα αυτών των δυο πηγών θα αποτελέσουν κάτι δυναμικό για την δωρεάν εφαρμογή ThessDrive η οποία επιτρέπει να έχει κανείς σε πραγματικό χρόνο την κίνηση σε βασικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης 24ώρες το 24ωρο.

Επίσης, διαπιστώθηκε από την Τροχαία ότι η κατάργηση του ποδηλατόδρομου στη Νίκης συνέβαλε πολύ στην εκτόνωση της κίνησης από τη δυτική πλευρά όπως και η τοποθέτηση εύκαμπτων πασάλων στην Μητροπόλεως. Αυτό δείχνει ότι αν χρειαστεί με απόφαση των κατά τόπους δημοτικών συμβουλίων μπορεί να τοποθετηθούν και σε άλλους δρόμους, είπε ο κ. Γκουλέκας.

Επίσης ο Προαστιακός προς τα δυτικά είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσει, συνέχισε ο κ. Γκιουλέκας, και ανέφερε ότι συζητήθηκαν ακόμη ο προαστιακός προς το αεροδρόμιο, οι νέες θέσεις πρόσκαιρης στάθμευσης, η οδός Θέρμης – Πανοράματος, το ενιαίο εισιτήριο όπως και οι κάμερες για τον έλεγχο της κυκλοφορίας.

syntonistiko-dimas-metro-thessalonikis_3.jpg

Για την επέκταση προς Καλαμαριά

Από την πλευρά του ο κ. Δήμας είπε ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης εκτός από όμορφο είναι και λειτουργικό, ενώ για την επέκταση προς Καλαμαριά επανέλαβε ότι 5 επιπλέον σταθμοί θα προστεθούν τον Φεβρουάριο του 2026, δίνοντας τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό ακόμη περισσότεροι ενώ θα συμβάλλει και στην βελτίωση της κυκλοφορίας.

Ο κ. Δήμας έκανε αναφορά και στα καινούργια λεωφορεία που κυκλοφορούν στην πόλη, τα οποία είναι πολύ πιο φιλικά στο περιβάλλον και σέβονται και τους πολίτες με κινητικά ζητήματα. Επίσης αναφέρθηκε στην τοποθέτηση καμερών στους δρόμους, κυρίως στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα της πόλης για την παρακολούθηση παραβάσεων.

Ο υφυπουργός κ. Νίκος Ταχιάος χαρακτήρισε περίπλοκο το έργο επέκτασης στην Καλαμαριάς, εξαρχής, καθώς δεν πρόκειται για μια εργολαβία αλλά για πολλές συμβάσεις που πρέπει να "δέσουν" μεταξύ τους και όλα αυτά να δέσουν σε ένα άλλο έργο που και αυτό πρέπει να είναι λειτουργικό. «Αυτό είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση», όπως είπε, η οποία "έχει ξεκινήσει αλλά θέλει το χρόνο της". «Η Θεσσαλονίκη ξέρει ότι τουλάχιστον αυτό που λέμε εμείς το κάνουμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την καθυστέρηση στη διάνοιξη της οδού Πόντου, ο κ. Ταχιάος, είπε ότι ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να παραδοθεί το μετρό χωρίς την Πόντου, αλλά ότι η Πόντου είναι συνδεδεμένη με το Μετρό γιατί πολύ απλά δεν μπορείς να παραδώσεις έναν σταθμό όπου ο κόσμος θα βγαίνει σε αλάνες και αδιάνοιχτα οικόπεδα.

"Μας προβληματίζει, συζητάμε με τη δήμαρχο Καλαμαριάς πως θα μπορέσουμε να επισπεύσουμε τον καθορισμό τιμής μονάδος (σ.σ. για τις απαλλοτριώσεις), συζητάμε δυο διαφορετικές στρατηγικές, θα έχουμε εξελίξεις στο αμέσως προσεχές διάστημα", τόνισε. Πάντως διευκρίνισε ότι το μετρό θα λειτουργήσει ακόμη και αν δεν έχει διανοιχτεί στο σύνολό της η Πόντου, τονίζοντας ωστόσο ότι "η οδός θα διανοιχθεί ώστε να εξασφαλίσει την προσβασιμότητα από τον ένα σταθμό στον άλλο καθώς πέρα από λειτουργικό θέμα είναι και θέμα ασφαλείας".

syntonistiko-dimas-metro-thessalonikis.jpg

«Θετικό κλίμα»

Το Συντονιστικό το οποίο συνεδρίαζε αρχικά κάθε 15 ημέρες και πλέον ανά τακτά χρονικά διαστήματα όποτε προκύπτουν ζητήματα, απέδωσε καρπούς, όπως είπε ο κ. Γκιουλέκας, υπογραμμίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη ενωμένη κερδίζει.

Όπως είπε ο υπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στόχος του σημερινού συντονιστικού ήταν να συζητήσουν οι εκπρόσωποι φορέων ποια μέτρα από αυτά που είναι σε ισχύ λόγω των εργασιών κατασκευής του Fly Over πρέπει να αναθεωρήσουμε ή να ενισχύσουμε, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι είναι απόλυτη ανάγκη να προχωρήσει η επέκταση του Μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Απο την πλευρά του ο κ. Δήμας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση σημείωσε ότι είναι χρήσιμο το συντονιστικό για να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα και να υπάρχει συντονισμός προς όφελος των πολιτών. Μετά το τέλος της συνεδρίασης είπε ότι άκουσε με ενδιαφέρον από την τοπική αυτοδιοίκηση τις προτάσεις και τα ζητήματα τα οποία προκύπτουν από τα μεγάλα έργα προκειμένου από κοινού να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις, όπως ζητήματα στάθμευσης γύρω από τους σταθμούς του Μετρό κλπ. «Θα με βλέπετε τώρα αρκετά πιο συχνά στη Θεσσαλονίκη», είπε καταλήγοντας επισημαίνοντας ότι πρόθεση είναι να υπάρχει σχεδόν καθημερινό project management για την ολοκλήρωση των έργων εντός χρονοδιαγραμμάτων.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός κ. Νίκος Ταχιάος, αφού τόνισε ότι στο πρόσωπο του κ. Δήμα βρήκαμε έναν κατ΄επιλογήν Θεσσαλονικιό, επεσήμανε ότι το κλίμα στο συντονιστικό ήταν θετικό, εκτιμώντας ότι σε μεγάλο βαθμό, όπως καταγράφεται και στις έρευνες, το ίδιο κλίμα επικρατεί και στην πόλη.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, καλωσόρισε τον υπουργό και τόνισε ότι σήμερα έχουμε και μετρό και αρχαία και το κλίμα της αμφιβολίας που υπήρχε πριν ένα χρόνο όταν συζητούσαμε και για το μετρό και για το flyover δεν υπάρχει πια.

Στο συντονιστικό συμμετείχαν δήμαρχοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, Πρόεδροι Επιμελητηρίων και παραγωγικων φορέων της Θεσσαλονίκης, οι διοικήσεις των Ο.Α.Σ.Θ., Ο.Σ.Ε.Θ., Εγνατίας Οδού, Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ., ΔΕΘ-Helexpo και Ο.Λ.Θ., οι επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών και του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., της Τροχαίας Θεσσαλονίκης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι του ΙΜΕΤ-ΕΚΕΤΑ και εκπρόσωποι της κοινοπραξίας του έργου.

syntonistiko-dimas-metro-thessalonikis_4.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ