Το φως της δημοσιότητας βλέπουν οι συνομιλίες ανάμεσα στα μέλη του κυκλώματος παράνομων ταριχεύσεων, το οποίο εξαρθρώθηκε από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. και στο οποίο συμμετείχαν υπάλληλοι της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτες γραφείων τελετών.
Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 6 άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 67, για «δωροληψία υπαλλήλου», δωροδοκία, «ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις», «ψευδή βεβαίωση, νόθευση και παράβαση καθήκοντος». Μεταξύ των συλληφθέντων είναι: ένας νεκροτόμος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, ένας ιατροδικαστής και καθηγήτρια ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου και τέως Υπαστυνόμος Α’ (από 01/01/2025 εν αποστρατεία). Οι 6 συλληφθέντες οδηγήθηκαν την Τετάρτη στον ανακριτή, και έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν το Σάββατο (12/4).
Το enikos.gr αποκαλύπτει συνομιλίες, στις οποίες ξεδιπλώνεται η δράση του κυκλώματος, από τις υπηρεσίες που παρείχαν μέχρι τις ταρίφες που ζητούσαν. Μάλιστα από τους διαλόγους, προκύπτει και το πώς μοιράζονταν τα χρήματα που λάμβαναν τα μέλη του κυκλώματος για τις «υπηρεσίες του».
Οι διάλογοι που έκαψαν το κύκλωμα
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι απαγορεύονται οι εργασίες ταρίχευσης άνευ σχετικής αδείας. Συγκεκριμένα, έπειτα από απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, οι άδειες άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή, που είχαν χορηγηθεί σε ιατροδικαστές και υπαλλήλους των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών (π.χ νεκροτόμους, τοξικολόγους κλπ), έπαυσαν να ισχύουν μέχρι ανανεώσεώς τους.
Ενδεικτική είναι μία συνομιλία ανάμεσα στον εμπλεκόμενο πρώην αστυνομικό με μία ιατροδικαστή.
Ο αστυνομικός συνομιλεί με την Ιατροδικαστή:
- Πρώην αστυνομικός: «Σε πήρε ο άλλος τηλέφωνο;»
- Ιατροδικαστής: «Ποιος;»
- Πρώην αστυνομικός: «Τρομοκρατήθηκε με το χαρτί. Ο … (γιος νεκροτόμου).»
- Ιατροδικαστής: «Κανονικά απαγορεύεται, πήρα τον (…), απαγορεύεται, σταματάμε να κάνουμε ταριχεύσεις μέχρι να πάρουμε καινούργια άδεια, αυτό δεν λες;»
Επίσης, ο νεκροτόμος συνομιλεί με τον αστυνομικό:
- Νεκροτόμος: Εγώ τώρα τον φόβο μου, ξέρεις ποιος είναι ο φόβος μου.
- Πρώην αστυνομικός: Τι;
- Νεκροτόμος: Ε, μ, μπ, τις ταριχεύσεις που κάνουμε ρε φίλε.
- Πρώην αστυνομικός: Γιατί, τι;
- Νεκροτόμος: Επειδή μας είχαν πει για να μην κάνει άλλο, αυτή στα @@@ της, αυτή τέτοια, είπαν τι θα την κάνουν;
- Πρώην αστυνομικός: Σώπα ρε. Ε,ε, θα της κλ@@ τα @@@. Θα της κλ@@ τα @@@. … Τίποτα ρε, τι θα την κάνουνε; Τι θα την κάνουν σιγά.
- Νεκροτόμος: Εγώ το μόνο πράγμα που με στεναχωράει, είναι το γεγονός ότι είναι φορολογικά μας. Με ενδιαφέρει να είμαστε ΟΚ, το άλλο το υπηρεσιακό να πάνε να γ@@@ν.
- Πρώην αστυνομικός: Τι είναι φορολογικά;
- Νεκροτόμος: Φορολογικά που είμαστε ενημερωμένοι, ενήμεροι δηλαδή που κόβουμε αυτό εδώ πέρα. Αυτό δεν με στεναχωράει δηλαδή ότι πιο πολύ την εφορία φοβάμαι παρά αυτούς εδώ πέρα τους μ@@@@ς.
Πόσα χρήματα έβγαζαν τον μήνα
Από την έρευνα των «Αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ, προκύπτει και το ύψος των χρημάτων που μπορεί να αποκόμιζαν μηνιαίως οι εμπλεκόμενοι. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της ιατροδικαστή, στις 10/10/2024, στο πλαίσιο συνομιλίας της με φιλικό της πρόσωπο. Κατά την διάρκεια της συζήτησης οι δύο συνομιλήτριες υπολογίζουν το οικονομικό κόστος, σε συνάρτηση με το ποσό που υπολογίζουν ότι αποκομίζουν μηνιαίως κατά τον παρόντα χρόνο.
Μάλιστα η ιατροδικαστής παραδέχεται ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι φορολογημένα:
- Φιλικό πρόσωπο: «…το αυτό.. 4 χιλιάρικα βγαίνουν τον μήνα καθαρά;»
- Ιατροδικαστής: «Θα εκπίπτουν από την εφορία αυτά τα 4000;»
- Φιλικό πρόσωπο: «Ε όχι όλο νομίζω, δεν νομίζω ότι είναι όλα εκτός.» {…}
- Ιατροδικαστής: «Εγώ νομίζω ότι τώρα που, τώρα είναι μια καλή ευκαιρία όλο αυτό το… το μαύρο να το ασπρίσουμε κανονικά τώρα που…
- Φιλικό πρόσωπο: «Αα.»
- Ιατροδικαστής: «…δεν μπορούμε και να το ελέγξουμε το μαύρο, γιατί είναι ένα 100 εκεί, 200 εκεί 300 εκεί.»
Ο ρόλος των εμπλεκομένων και πώς μοιράζονταν τα χρήματα
Σε άλλη συνομιλία, ένα γραφείο τελετών ενημερώνει τον γιο ενός νεκροτόμου ότι έχει αναλάβει την περίπτωση της σορού ανδρός, υπηκόου Αλβανίας, ο οποίος πρόκειται να μεταφερθεί στην χώρα καταγωγής του και στην οποία θέλει να γίνει ταρίχευση και να συνταχθούν και τα απαραίτητα έγγραφα που θα την συνοδεύσουν.
Ο γιος του νεκροτόμου, παρέπεμψε τον ενδιαφερόμενο στον πρώην αστυνομικό για τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ για την ταρίχευση του λέει ότι θα μεταβεί στην Κοζάνη είτε ο ίδιος είτε ο πατέρας του (Νεκροτόμος). Το Γραφείο Τελετών επικοινώνησε στην συνέχεια με τον πρώην αστυνομικό, από τον οποίο πήρε οδηγίες σχετικά με τα δικαιολογητικά που θα χρειαστούν για την έκδοση των εγγράφων και στην συνέχεια με τον νεκροτόμο, ο οποίος ζήτησε το χρηματικό ποσό των 250 ευρώ για την ταρίχευση της σορού και το χρηματικό ποσό των 60 – 70 ευρώ ως οδοιπορικά σε περίπτωση που τελικά θα μεταβούν στην Κοζάνη για να τελέσουν την εργασία.
Σε επόμενες επικοινωνίες υπαλλήλου του εν λόγω γραφείου τελετών με τον πρώην αστυνομικό, οι δύο συμφώνησαν να αναγραφεί στο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών το ποσό των 50 ευρώ καθώς σε περίπτωση που στο τιμολόγιο θα αναγραφεί όλο το ποσό των 250 ευρώ, ο πρώην αστυνομικός ζητάει να καταβληθεί και επιπλέον ποσό 50 ευρώ.
- Πρώην αστυνομικός: «…θέλω να του κόψω ένα τιμολόγιο. Εεε θέλει να το κόψουμε ολόκληρο, θέλει, τι θέλει; Ο κύριος Σ…»
- Γυναίκα υπάλληλος γραφείου τελετών: «Εεε να τον πάρωωω…»
- Πρώην αστυνομικός: «Απλώς αν κόψουμε ολόκληρο, θα επιβαρυνθεί άλλο ένα πενηντάρικο.»
- Γυναίκα υπάλληλος γραφείου τελετών: «Ναι. Εεε να τον πάρω λίγο ένα τηλέφωνο να συνεννοηθώ. Ε, τι ποσό είναι για πείτε μου λίγο, να τον πω ακριβώς.»
- Πρώην αστυνομικός: «Κοιτάξτε είναι δυόμιση κατοστάρικα η ταρίχευση, εε τώρα αν θέλει να το, να βάλουμε, να κόψουμε ολόκληρο το ποσό είναι τρία κατοστάρικα. Καταλάβατε;»
[……]
- Πρώην αστυνομικός: «Απλά συν η εφορία, ή θα σας κόψω 50 ευρώ τιμολόγιο…»
- Γυναίκα υπάλληλος γραφείου τελετών: «Ωραία.»
- Πρώην αστυνομικός: «…οπότε δίνετε 250, ή θα κόψετε 250 τιμολόγιο και θα μας δώσετε 50 ευρώ για την εφορία, αυτό.»
Σε άλλη συνομιλία μεταξύ της ιατροδικαστή με άλλον ιατροδικαστή προκύπτει και το κόστος για κάθε επιμέρους εργασία που αναλαμβάνουν καθώς και ο τρόπος που μοιράζονται τα χρήματα.
- Ιατροδικαστής (Γ): «Εεε, εμείς το ‘χουμε 120 την αποτέφρωση και 200 την ταρίχευση. 150 και 50 παίρνει ο νεκροτόμος που ντύνει, πλένει, καθαρίζει και τα λοιπά.»
- Ιατροδικαστής (Α): «Α, Α, 200 το ‘χεις. Α, εντάξει όκει.»
- Ιατροδικαστής (Γ): «Μαζί με την περιποίηση γιατί το πενηντάρικο το παίρνουν τα παιδιά. Και απ’ τα άλλα..»
- Ιατροδικαστής (Α): «Ναι.»
- Ιατροδικαστής (Γ): «…δηλαδή και τα άλλα μισά, μισά τα παίρνουμε, αλλά το καθαρό 50αρικο παίρνουν τα παιδιά για το ντύσιμο, για την περιποίηση μετά.».
Ο γιος του νεκροτόμου συνομιλεί με έτερο άτομο στο οποίο αναφέρει τα χρηματικά ποσά που λαμβάνει για ταριχεύσεις, ήτοι 20 ευρώ για το κάθε περιστατικό. Εν συνεχεία, του αναφέρει ότι η όλη διαδικασία που ακολουθείται από την ανάληψη μέχρι την πραγματοποίηση των ταριχεύσεων, αποτελεί αντικείμενο συνεργασίας μεταξύ του πατέρα του (νεκροτόμος), του πρώην αστυνομικού και της ιατροδικαστή, οι οποίοι διαμοιράζουν τα κέρδη με ποσοστό 40% η ιατροδικαστής, 40% ο νεκροτόμος και 20% ο πρώην αστυνομικός.
- Γιος νεκροτόμου: Ταρίχευση. Τις ταριχεύσεις δεν τις έχω σταματήσει ρε, το νεκροτομείο έχω σταματήσει … Ε, πόσα είναι αυτά είναι τα λεφτά που πληρώνουν στο περιστατικό στο νεκροτομείο στη Θεσσαλονίκη. Δέκα ευρώ το περιστατικό, να έχει τέσσερα περιστατικά είναι σαράντα ευρώ, θα κάτσω πέντε, έξι ώρες.
- Άτομο: Και πόσα παίρνεις δηλαδή στις τέτοιες;
- Γιος νεκροτόμου: Στην κηδεία;
- Άτομο: Όχι στην κηδεία, στην ταρίχευση. …
- Γιος νεκροτόμου: Στην ταρίχευση είκοσι ευρώ παίρνω, γιατί είναι του μπαμπά μου η δουλειά. Εγώ σαν εργάτης πάω. Όταν είναι… … Ναι αυτό λέω, πάω ίσα, ίσα γιατί θα γίνει, μείνει η δουλειά σε μένα κατάλαβες; Ο μπαμπάς μου πληρώνεται, για αυτό που θα πάω εγώ και θα πάρω είκοσι ευρώ, πληρώνεται άλλα ενενήντα ο πατέρας μου. … Από τα 150 που παίρνει, τα είκοσι τα δίνει σε μένα. … Μέσα μπαίνω, αλλά είναι ένα χιλιάρικο το μήνα, εκεί, σίγουρα. … Τόσο βγαίνει. Ταριχεύσεις είναι περίπου μέσο όρο, δέκα περιστατικά το μήνα. Άλλο μήνα μπορεί να έχει είκοσι, αλλά άλλο να έχει τρία … Όχι ρε. Είναι δέκα περιστατικά το μήνα, από εκατό ευρώ, ένα χιλιάρικο… Δικιά του επιχείρηση είναι αυτή, αυτουνού και του γιατρού. Τρία άτομα την έχουν αυτή την επιχείρηση, 40% ο πατέρας μου, 40% η γιατρός και 20% ο γραμματέας, αυτός που κάνει τον γραμματέα.
Πηγή: enikos.gr