Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχονται πρόστιμα για όσους αφήνουν ζημιές στο οδικό δίκτυο στη Θεσσαλονίκη

Νέα κανονιστική διάταξη του δήμου Θεσσαλονίκης στα σκαριά για τη χρήση του οδικού δικτύου από εταιρείες κοινής ωφέλειας και δικτύων που πραγματοποιούν εργασίες

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Δρόμοι με λακκούβες, οδόστρωμα με καθιζήσεις, σημεία που δημιουργείται κλίση. Και όταν έρθει μια μπόρα, τα παραπάνω αποτελούν παγίδες για πεζούς και οχήματα.

Πρόκειται για μια συνηθισμένη δυστυχώς εικόνα στη Θεσσαλονίκη που όσο πάει χειροτερεύει, όπως είχε γράψει και πριν λίγες μόνο μέρες το «ΤyposThes». Εταιρείες κοινής ωφελείας και δικτύων κάνουν τις εργασίες τους, όμως μετά τα σημεία που έχουν επέμβει είναι ορατά, καθώς η αποκατάσταση δεν έγινε σωστά.

Να βάλει τέλος σε αυτή την κατάσταση επιχειρεί ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσα από νέα κανονιστική διάταξη.

Όπως ανέφερε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Πρόδρομος Νικηφορίδης: «υπάρχουν πολλές κακοτεχνίες που έχουν δημιουργηθεί από εργασίες διαφόρων οργανισμών κοινής ωφέλειας ή δικτύων. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα ετοιμάζουμε μια νέα κανονιστική που θα βάζει πρόστιμα. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Θα είναι μια διαδικασία που θα χρειαστεί χρόνο, θέλει μελέτη και συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς. Και όταν περάσει από τις επιτροπές του δήμου θα τεθεί προς έγκριση και από την Αποκεντρωμένη».

Ο αντιδήμαρχος σχολίασε πως «μέχρι τώρα δεν υπήρχαν επιπτώσεις για τις κακοτεχνίες αυτές. Στη Θεσσαλονίκη οι δρόμοι πλέον είναι γαζωμένοι από τα δίκτυα κυρίως οπτικών ινών που δεν αποκαθίστανται όπως πρέπει. Επίσης με το χρόνο η άσφαλτος μπορεί να χαμηλώσει και έτσι δημιουργείται ρωγμή στο οδόστρωμα που αποτελεί ουσιαστικά σημείο κινδύνου. Αυτό είναι επικίνδυνο για τους πολίτες και κυρίως για τα δίτροχα, και ίσως πιο λίγο για τα ΙΧ που έχουν τέσσερις τροχούς. Προσωπικά οδηγώ δίτροχο και έχω έρθει αντιμέτωπος με τέτοιες περιπτώσεις, ενώ γνωρίζω και πολλούς συμπολίτες μας που έχουν τραυματιστεί σε ανάλογα περιστατικά».

Ο κ. Νικηφορίδης αναφέρθηκε στην περίπτωση της Άνω Πόλης όπου υπάρχει σε αρκετά σημεία πλακόστρωτο, τονίζοντας πως «είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα όπου η αποκατάσταση δεν γίνεται όπως πρέπει». Εξάλλου συμπλήρωσε πως σε ένα περιστατικό στη Δημητρίου Γούναρη η αρμόδια εταιρεία όταν τέλειωσε τις εργασίες της δεν χρησιμοποίησε το ίδιο υλικό, αλλά έριξε τσιμέντο. «Πρόκειται για έναν κεντρικό τουριστικό πεζόδρομο. Δεν γίνεται η αποκατάσταση να πραγματοποιηθεί με τσιμέντο. Όταν τους ρωτήσαμε γιατί το έκαναν αυτό μάς είπαν πως δεν ήξεραν πού θα βρουν το υλικό. Έπειτα τους το υποδείξαμε και στη συνέχεια το έφτιαξαν».  

«Δεν γίνεται να κάνουν μπαλώματα»

6_1.jpg

«Πρέπει να μάθουν όλοι πως δεν γίνεται απλά να κάνουν μπαλώματα. Η αποκατάσταση πρέπει να γίνεται σωστά», συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος τονίζοντας πως «Δεν μπορεί όποτε θέλει και όπως θέλει κάθε εταιρεία να αποκαθιστά αυτά που έχει κάνει ή να τα αποκαθιστά με λάθος τρόπος».

Ο ίδιος ανέφερε πως η δημοτική αρχή ξεκινάει 6 εργολαβίες σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του δήμου Θεσσαλονίκης για την αποκατάσταση των πεζοδρομίων και των δρόμων. Όμως σημείωσε πως αν κάνουν εργασίες αυτές οι εταιρείες και δεν μεριμνούν για την επόμενη μέρα, τότε μπαίνουν εμπόδια σε αυτά τα σχέδια του δήμου.

Ερωτηθείς για το ύψος των προστίμων είπε πως «αυτό θα εξεταστεί στην πορεία. Η προσπάθεια είναι στο ξεκίνημά της για να βρούμε τον τρόπο και τα ποσά». Σχολίασε πχ πως αν μια εταιρεία κάνει έργο στο 1/3 του δρόμου θα πρέπει να αποκαταστήσει όλο το οδόστρωμα. Τέλος υπογράμμισε πως συνήθως «οι κακοτεχνίες παρατηρούνται μετά τις βροχές. Οπότε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει η εκάστοτε εταιρεία να επανέρχεται και να διορθώνει το επίμαχο σημείο. Ουσιαστικά θα δημιουργήσουμε ένα μέσο πίεσης για να ξέρουν πώς δεν είναι με το αζημίωτο αυτές οι εργασίες».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΥΠΕΘΑ - ΑΑΔΕ: «Στόχος η καταπολέμηση της διαφθοράς»
«Είναι θεσμική υποχρέωση του υπουργείου, της κυβέρνησης, να εξασφαλίσει τη διαφάνεια στη διαχείριση του υστερήματος του ελληνικού λαού», τόνισε ο...
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΥΠΕΘΑ - ΑΑΔΕ: «Στόχος η καταπολέμηση της διαφθοράς»