«Το Μετρό αλλάζει την πόλη! Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η λειτουργία του έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων», επεσήμανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως τόνισε, στόχος είναι «να πείσουμε για τα οφέλη του το -μικρό, αλλά ενδεικτικό- ποσοστό του 9% που θεωρεί ότι η πόλη δεν χρειαζόταν το Μετρό», ενώ στα στοιχεία που αναφέρει σημαντικό είναι τόσο το ποσοστό αποδοχής της βελτίωσης της πόλης, που ανέρχεται στο 70%, ενώ ένας στους τρεις άφησε το μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιούσε για το Μετρό.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Ν. Ταχιάου:
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν το έργο του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το Μετρό αλλάζει την πόλη! Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι πλέον πραγματικότητα και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η λειτουργία του έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων.
Στόχος μας είναι να πείσουμε για τα οφέλη του το -μικρό, αλλά ενδεικτικό- ποσοστό του 9% που θεωρεί ότι η πόλη δεν χρειαζόταν το Μετρό.
- 70% των πολιτών δηλώνει ότι το Μετρό βελτίωσε την ποιότητα ζωής στη Θεσσαλονίκη.
- 53,2% το χρησιμοποιεί όσο πιο συχνά μπορεί.
- 47,3% αντιμετωπίζει πιο εύκολα τις ελλείψεις στάθμευσης.
- 32,2% άλλαξε μεταφορικό μέσο λόγω του Μετρό.
Και η πόλη αλλάζει μαζί του! Η επίδραση του έργου, αλλά και των υπόλοιπων πρωτοβουλιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην εικόνα της πόλης είναι εμφανής: οι συγκοινωνίες βελτιώθηκαν, το κυκλοφοριακό έχει ελαφρυνθεί και η συνολική εικόνα της πόλης έχει αναβαθμιστεί.
Χαρακτηριστικά:
- 45,9% βλέπει βελτίωση στις αστικές συγκοινωνίες.
- 41,5% θεωρεί ότι μειώθηκε το κυκλοφοριακό.
- 44,5% των πολιτών δηλώνει ικανοποίηση από το έργο της δημοτικής αρχής.
Στα στοιχεία αυτά προσθέτω και τους δείκτες απόδοσης στον τρίτο μήνα της λειτουργίας του Μετρό, τον Φεβρουάριο του 2025:
- Ακρίβεια άφιξης (με στόχο 99,60%): 99,82%
- Διαθεσιμότητα σιδηροδρομικής εξυπηρέτησης (με στόχο 99,70%): 98,47%
- Διαθεσιμότητα χρήσης ανελκυστήρων (με στόχο 99%): 99,68%
- Διαθεσιμότητα χρήσης κυλιόμενων κλιμάκων (με στόχο 99%): 96,39% - Εδώ υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά να γίνει.
Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Το μετρό δεν είναι απλώς ένα νέο μέσο μεταφοράς. Είναι η πρώτη σελίδα του νέου «βιβλίου» της πόλης μας η οποία κάθε μέρα γίνεται καλύτερη