Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Προχωρά ο σχεδιασμός για τη δημιουργία του πρώτου Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων στον αγροδιατροφικό τομέα, γνωστού ως Thess InnoFood Hub στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, με το Προεδρικό Διάταγμα να έχει ήδη εκδοθεί το 2023, ενώ ο χώρος για την υλοποίηση του έργου έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ωστόσο, για να καταστεί δυνατή η προσέλκυση επενδύσεων, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ) ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παραχωρηθεί, με νομοθετική ρύθμιση, είτε δικαίωμα επιφανείας, είτε κυριότητα του χώρου των 60 στρεμμάτων για 99 χρόνια.
Ειδικότερα, μιλώντας στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ) καθηγητής Παναγιώτης Κετικίδης, παρέθεσε πληροφορίες για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον Θύλακα Αγροδιατροφής, που θα αποτελέσει τον πρώτο για ολόκληρη τη χώρα και αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα.

Ο καθ. Παναγιώτης Κετικίδης
Δημιουργία θερμοκοιτίδας στον τομέα της αγροδιατροφής
Ο πρόεδρος τόνισε ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη θα γίνει με «λογικά, μικρά βήματα» και όχι με «φαραωνικές» κινήσεις, τα οποία αρχικά θα επικεντρωθούν στη δημιουργία ενός επιταχυντή (incubator) για τον τομέα της αγροδιατροφής.
Ο επιταχυντής αυτός θα αποτελέσει τη σύνδεση των ερευνητικών και επιχειρηματικών κοινοτήτων, με στόχο την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα της αγροδιατροφής.
Ο πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στόχος τους είναι «να φέρουμε τους ερευνητές και τις επιχειρήσεις κοντά, ώστε να υπάρξει ζύμωση και να μπορέσουν να συνεργαστούν και να αναπτύξουν λύσεις για τα προβλήματα του αγροδιατροφικού τομέα».
Επίσης, σχεδιάζεται η κατασκευή ενός μικρού κτιρίου, ενός multi-purpose room, για τη στήριξη του εγχειρήματος. Εκεί θα μπορούν οι ερευνητές να έρχονται σε επικοινωνία με τους επιχειρηματίες και να υπάρχει η απαραίτητη διάδραση. Σε ένα γενικότερο σχόλιο, ο κ. Κετικίδης αναφέρει ότι στην Ελλάδα, καθώς το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην Θεσσαλονίκη, οι δύο αυτές κοινότητες βρίσκονται πολύ μακριά. «Θέλουμε να φέρουμε τη γνώση που παράγουν οι ερευνητές και οι ακαδημαϊκοί σε ένα τέτοιο σημείο έτσι ώστε να μπορεί να την πάρει ο επιχειρηματίας, να την κάνει προϊόν ή υπηρεσία για να πουλήσει στο εξωτερικό. Πουλώντας στο εξωτερικό και τις διεθνείς αγορές, φέρνουμε πλούτο πίσω στην Ελλάδα», όπως είπε.
Συζητήσεις με διεθνείς επενδυτές
Στο χώρο που έχει παραχωρηθεί υπάρχουν 10 παλιά κτίρια τα οποία κατασκευάστηκαν κατά την περίοδο 1950-1960. Η μία σκέψη είναι να αξιοποιηθούν για αυτά που σχεδιάζονται.
Όμως, ο κ. Κετικίδης είπε ότι έχουν διασφαλιστεί επίσης χρήματα για την κατασκευή ενός μικρού χώρου, που θα αποτελέσει το πρώτο τοπόσημο του θύλακα και θα αφορά την κυκλική οικονομία στην αγροδιατροφή. «Αυτό το νέο, μικρό, κτίριο ευελπιστούμε ότι θα το έχουμε τέλη 2025, αρχές 2026», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η περάτωσή του θα ενισχύει την εμπιστοσύνη στο όλο πρότζεκτ. Εξάλλου η έναρξη των συνεργειών μεταξύ επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας αναμένεται να προσελκύσει και νέο ενδιαφέρον.
Παράλληλα, η ΑΖΚ βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με επενδυτές του εξωτερικού, με στόχο την να δημιουργήσουν κέντρα R&D (έρευνας και ανάπτυξης) μέσα στους χώρους του θύλακα. Στόχος είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να «μπουν» σε μια συνολική έκταση 20.000 τ.μ
Εξάλλου, ο χώρος όπου θα αναπτυχθεί ο θύλακας βρίσκεται σε κομβικό σημείο και οι επιχειρηματίες που θα επενδύσουν στον χώρο θα έχουν άμεση πρόσβαση στην τεράστια δεξαμενή γνώσης που υπάρχει γύρω.
Συγκεκριμένα το οικοσύστημα της περιοχής περιλαμβάνει 29 ερευνητικά κέντρα του ΑΠΘ, το ΕΛΓΟ Δήμητρα με 3 ερευνητικά ινστιτούτα και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας. «Υπάρχει ένας πλούτος γνώσης, ο οποίος μένει στα συρτάρια. Άρα όταν θα έρθει ο επιχειρηματίας ή ο επενδυτής, θα δει ότι μπορούν αυτήν τη γνώση, να την κάνουν προϊόντα ή υπηρεσίες. Και εκεί ερχόμαστε εμείς, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Κοινοτομίας να παίξουμε το ρόλο αυτή της «γέφυρας», που θα φέρει αυτές τις δύο κοινότητες σε επαφή», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κετικίδης. Στα θετικά της χωροθέτησης και το γεγονός ότι απέχει περίπου 5 λεπτά με το αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Εν αναμονή για νομοθετική ρύθμιση
Ο πρόεδρος ανέφερε ότι η ΑΖΚ έχει ζητήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την παραχώρηση του χώρου για 99 χρόνια. Όπως αναφέρει είναι μια κίνηση χωρίς κόστος, που απαιτεί μόνο μια νομοθετική ρύθμιση. «Εκεί βρισκόμαστε και περιμένουμε», λέει χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι η έκταση των 60.000τμ παραχωρήθηκε το 2014 για 25 έτη στην ΑΖΚ με δυνατότητα παράτασης 10 έτη (2049), με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αυτήν την στιγμή η παραχώρηση είναι για άλλα 20 χρόνια περίπου και εκτιμάται ότι το νούμερο αυτό δεν είναι ελκυστικό για τους επενδυτές, καθώς δεν μπορεί κάποιος ιδιώτης επενδυτής να έχει κέρδος με αυτόν τον χρονικό ορίζοντα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, ο Θύλακας στην πλήρη ανάπτυξη προβλέπεται να περιλαμβάνει:
Θερμοκοιτίδα Αγροδιατροφής για Νεοφυείς επιχειρήσεις , Ερευνητικά Κέντρα (για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στο τομέα της Αγροδιατροφής και της βιοτεχνολογίας), Τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) εδραιωμένων εταιρειών (Εθνικές & πολυεθνικές επιχειρήσεις), Εγκαταστάσεις πιλοτικής παραγωγής προϊόντων από επιχειρήσεις, Εργαστήρια πιστοποίησης προϊόντων, Ερευνητικά θερμοκήπια (μικρής κλίμακας για την εφαρμογή των ερευνητικών καινοτομιών), Κτίρια γραφείων και κτίριο διοίκησης, Συνεδριακό κέντρο (εκπαίδευσης, κατάρτισης, εκθεσιακός χώρος, διοργάνωση συνεδρίων), ενώ θα πραγματοποιούνται και εκδηλώσεις διασύνδεσης με την τοπική κοινωνία.


Φωτορεαλιστικά