Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
Σε ένα ιστορικό τοπόσημο θα μετατραπεί η πλατεία Ελευθερίας με το έργο της ανάπλασης και της δημιουργίας Πάρκου Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος να βρίσκεται στην εκκίνηση.
Το τοπίο όπως είχε δημιουργηθεί με τις προσφυγές στα δικαστήρια και τις αντιδικίες μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία έχει πλέον ξεκαθαρίσει και σύμφωνα με την εκτίμηση του δήμου, τα έργα μπορούν να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι.
«Μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσουμε πλέον τα έργα, συγκεκριμένα της πλατείας Ελευθερίας», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Αγγελούδης, μιλώντας σε συνέδριο την περασμένη εβδομάδα. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί εξάλλου εμβληματικό έργο πρώτης προτεραιότητας της παρούσας δημοτικής αρχής, η οποία και επανεκκίνησε τις διαδικασίες και μια από τις βασικές προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης επί των προσφυγών για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Μιλώντας στο «ΤyposThes» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Πρόδρομος Νικηφορίδης είπε πως ο δήμος έχει πάρει την απόφαση και προετοιμάζει τη διαδικασία για την ανάθεση στον μειοδότη, ο οποίος είναι και ο αρχικός μειοδότης.
Ο ανάδοχος πρέπει να προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να προχωρήσει η σύμβαση, η οποία πρέπει να πάρει πρώτα την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου πριν υπογραφεί.
Κατά την εκτίμηση του κ. Νικηφορίδη η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί «το αργότερο σε δυο μήνες, ίσως και λιγότερο», αν δεν προκύψει κάποια νέα προσφυγή που θα «παγώσει» εκ νέου τις διαδικασίες. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
Το κόστος για το έργο εκτιμάται κοντά στα 5 εκατ. ευρώ μετά την έκπτωση με τη χρηματοδότηση να είναι εξασφαλισμένη από το Πράσινο Ταμείο.
Η ανάπλαση θα προχωρήσει σύμφωνα με τη μελέτη που έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στο σχετικό διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί το 2012.
Δεν αλλάζει κάτι ως προς τη μελέτη, το μόνο που άλλαξε είναι ο προϋπολογισμός, ο οποίος είναι αυξημένος. Επικαιροποιήθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης, καθώς στο μεσοδιάστημα από τότε που είχε γίνει ο σχετικός διαγωνισμός, σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των υλικών.
Είναι αυξημένος περίπου κατά 40% σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν όταν ανατέθηκε από τη διοίκηση Μπουτάρη, όπως λέει ο κ. Νικηφορίδης. Σημειώνεται ότι το έργο είχε παγώσει από τη διοίκηση Ζέρβα.
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε 18 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Πώς θα μεταμορφωθεί η πλατεία
Η Αρχιτεκτονική Μελέτη έχει γίνει από τους Θεμιστοκλή Χατζηγιαννόπουλο και Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη, η φυτοτεχνική Μελέτη από την Παναγιώτα Κουλαλή και η Ηλεκτρο-μηχανολογική Μελέτη από τον Δημήτρη Μακρή.
Όπως περιέγραφαν στην πρότασή τους σήμερα η πλατεία είναι ένα αμήχανο κενό χωρίς ίχνη συλλογικής μνήμης, χωρίς συμμετοχή στην αυτογνωσία της πόλης, χωρίς φιλική συμμετοχή στην καθημερινή ζωή.
Η πρότασή τους θέλει να δημιουργήσει ένα momentum, μέσα στο οποίο η πόλη να ανακαταλάβει την τώρα ακατάληπτη πλατεία της. Η ανακατάληψη θα γίνει με δυο αλληλοσυμπληρούμενες και φαινομενικά αντίπαλες προσεγγίσεις: Τη διαμόρφωση μιας φιλικής αστικής καθημερινότητας και τη μνημειοποίηση χωρίς μνημειακότητα.
Όπως αναφέρουν: Η εγκλωβισμένη στην αφάνεια ιστορικότητα αναδεικνύεται υπαινικτικά με την εικαστική και ταυτόχρονα χρηστική επισήμανση:
– της πολεοδομικής ιστορίας («κατάκλιση» περιμετρικών όψεων στο δάπεδο, επισήμανση με φωτιστικά των παλιών δρόμων και οικοδομικών τετραγώνων).
– των ιστορικών γεγονότων που βιώθηκαν εκεί (μνημείο ολοκαυτώματος, ηλιακό «ρολόι» με κοσμική υπόμνηση της ημέρας και της ώρας του κάθε γεγονότος). Μια πλατεία που, μαζί όμως με τα παραπάνω, παραμένει μια κανονική αστική πλατεία, σε μια γειτονιά εμπορική και περιοχή αναψυχής, μια πλατεία που συμπεριφέρεται «φυσιολογικά» στους τόσο διαφορετικούς χρήστες της.
Το πράσινο είναι , σε όγκο και μορφή, το κυρίαρχο σημάδι της πλατείας. Συμβάλλει συμβολικά στην πρόθεση για μια πράσινη πόλη, ενώ η οπτική κατάληψη όλου του χώρου και η επισήμανση του παλιού τείχους, δηλαδή της παλιάς ακτογραμμής, κάνουν αντιληπτικά ενεργό το ιστορικά συνεχές μεταίχμιο μεταξύ ξηράς και θάλασσας, με την αξιοποίηση του σημερινού και την υπενθύμιση του παλιού ορίου.
Το ηλιακό «ρολόι»
Ειδικά για το ηλιακό «ρολόι» αναφέρονται τα εξής: Ο χώρος της Πλατείας Ελευθερίας έχει φιλοξενήσει πλήθος σηµαντικότατων ιστορικών γεγονότων. Η ανάδειξη, έστω και υπενθύµιση, αυτών των γεγονότων που υπερβαίνουν το στενό τοπικό ενδιαφέρον υλοποιείται µε ένα χειρισµό «µεγαλύτερο» από ένα µνηµείο ή µια επιγραφή. Η κοσµικής διάστασης υπόµνησή τους πραγµατοποιείται µέσω µιας στήλης που λειτουργεί ως «επιλεκτικό ηλιακό ρολόι» επιτρέποντας στις ακτίνες του ηλίου να στοχεύουν αποκλειστικά και µε απόλυτη ακρίβεια (µέρας και ώρας) σηµεία (µνηµεία των ιστορικών γεγονότων) που επισηµαίνονται στο δάπεδο της πλατείας. Ταυτόχρονα αυτή η εγκατάσταση είναι µια δηµόσια υπαίθρια οθόνη (φωτεινός πίνακας τεχνολογίας led - info board) που διαρκώς παρέχει πληροφορίες για τα τρέχοντα γεγονότα της πόλης. Με αυτόν τον τρόπο η εγκατάσταση «παραµένει» ένα πιστό εργαλείο επισήµανσης της ιστορίας σε χρόνο παρελθόντα, παρόντα και µέλλοντα.