Απονεμήθηκαν τη Δευτέρα οι Χρυσοί Σκούφοι από το «Αθηνόραμα» στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας.
Προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού, των επιχειρήσεων, του τουρισμού και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, συναντήθηκαν στα Asteria Domus, τον νέο χώρο του Ομίλου Παπαθεοχάρη, με τα σπουδαιότερα ονόματα της εστίασης και της φιλοξενίας της χώρας και μαζί τους ανακάλυψαν τις 45 κορυφαίες γαστρονομικές διευθύνσεις της Ελλάδας.
Το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι θριάμβευσε για άλλη μία χρονιά στο γαστρονομικό σαφάρι των Χρυσών Σκούφων, διατηρώντας την πρωτιά για 13η χρονιά ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας. Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη απένειμε το βραβείο. Στη δεύτερη θέση της κατάταξης βρέθηκαν τα εστιατόρια Botrini’s Athens και Delta.
Παράλληλα, 24 Χρυσοί Σκούφοι απονεμήθηκαν σε εστιατόρια των νησιών του Αιγαίου, του Ιονίου και της Χαλκιδικής, τιμώντας έτσι την καλοκαιρινή Ελλάδα και το υψηλό γαστρονομικό της επίπεδο – μόνο η Σαντορίνη απέσπασε για τα εστιατόριά της 6 Χρυσούς Σκούφους. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα καμαρώνει για τους δικούς της 16 Χρυσούς Σκούφους, αποδεικνύοντας ότι η πορεία της γαστρονομικής σκηνής της πρωτεύουσας παραμένει σταθερά ανοδική.
Φυσικά, από τη φετινή λίστα δεν έλειψαν οι εκπλήξεις και οι αλλαγές, όπως αναφέρεται στο athinorama.gr. Επτά εστιατόρια μπήκαν για πρώτη φορά στην πολυπόθητη κατάταξη – αξίζει να σημειωθεί πως η Πελοπόννησος και η Πάρος κατέκτησαν 2 από αυτούς – 4 εστιατόρια αναβαθμίστηκαν και ανέβηκαν σε θέση, ενώ 3 έχασαν δυστυχώς τον Χρυσό τους Σκούφο, καθώς η αυστηροποίηση των βαθμολογικών βάσεων που ξεκίνησε από πέρσι, ίσχυσε και για αυτή τη χρονιά.
Για το 2025 το βραβείο του καλύτερου Chef pâtissier κέρδισε ο Μανώλης Στήθος, ενώ το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στο Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά.
Έξι βραβεύσεις είχαν εστιατόρια από Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Συγκεκριμένα βαθμολογία 16 στα 20 συγκέντρωσαν το Squirrel και το Treehouse στη Χαλκιδική.
15 στα 20 συγκέντρωσαν επίσης στη Χαλκιδική το Andromeda και το Bubo, αλλά και τα Moldee Bar Restaurant και Salonika Restaurant & Bar στη Θεσσαλονίκη.
Squirrel
Σύγχρονη κουζίνα

Μακεδονία - Ν. Χαλκιδικής - Νικήτη, Ξεν. «The Danai Beach Resort»
23750/20400
Σεφ: Βασίλης Μουρατίδης
Η μικρή βεράντα με τη θαλασσινή θέα σκηνογραφεί γοητευτικά το κοσμοπολίτικο εστιατόριο του πολυτελούς ξενοδοχείου «The Danai», όπου απολαμβάνεις το γεύμα σου σε πριβέ και αρτιστίκ ατμόσφαιρα. Ο σεφ Βασίλης Μουρατίδης χειρίζεται με ακρίβεια διεθνείς πρώτες ύλες υψηλών προδιαγραφών και παρουσιάζει αποκλειστικά ένα μενού γευσιγνωσίας με πιάτα εκλεπτυσμένα και τολμηρά, όπου η βαθιά γεύση, η υψηλή τεχνική και η καλλιτεχνική διάθεση βαδίζουν πλάι πλάι.
Treehouse
Σύγχρονη κουζίνα

Μακεδονία - Ν. Χαλκιδικής - Βουρβουρού, Ξεν. «Ekies All Senses Resort»
23750/91000
Σεφ: Δημήτρης Παμπόρης
Το ατμοσφαιρικό γαστρονομικό εστιατόριο του ξεχωριστής αισθητικής «Ekies All Senses Resort» βρίσκεται σκαρφαλωμένο στα μεγάλα κλαδιά ενός γέρικου πεύκου. Σε αυτό το ξεχωριστό περιβάλλον, με λίγα μόλις τραπέζια στρωμένα κομψά με υφασμάτινα τραπεζομάντιλα, ο πολυβραβευμένος σεφ Δημήτρης Παμπόρης παρουσιάζει την αιχμή της μαγειρικής του πρότασης μέσα από δύο μενού γευσιγνωσίας που δομούνται γύρω από signature δημιουργίες αλλά και νέες, ρηξικέλευθες ιδέες.
Andromeda
Σύγχρονη κουζίνα
Μακεδονία - Ν. Χαλκιδικής - Νικήτη, Ξεν. «Danai Beach Resort»
2375020400
Σεφ: Βασίλης Μουρατίδης
Μια εντυπωσιακή, ευρύχωρη βεράντα, που μοιάζει να «κρέμεται» πάνω από τη θάλασσα, με απίστευτη θέα στο απέραντο γαλάζιο. Σε αυτόν τον πολύ όμορφο χώρο, ο βραβευμένος σεφ Βασίλης Μουρατίδης παρουσιάζει μια fine comfort εκδοχή της σύγχρονης κουζίνας του, εστιάζοντας σε επιλεγμένες πρώτες ύλες και άρτιες εκτελέσεις. Αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα στα χειροποίητα ζυμαρικά που προτείνονται σε ευφάνταστες συνθέσεις.
Bubo
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Μακεδονία - Ν. Χαλκιδικής - Βουρβουρού, Ξεν. «Ekies All Senses Resort»
23750/91000
Σεφ: Δημήτρης Παμπόρης
Το κεντρικό εστιατόριο του «Ekies All Senses Resort» βρίσκεται λίγα μέτρα από την αμμουδιά της Βουρβουρούς και έχει εξαιρετική θέα στη θάλασσα. Μέσα σε ένα κομψά boho περιβάλλον με διάσπαρτα στο χώρο κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα του σύγχρονου design, ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Παμπόρης παρουσιάζει μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα μέσα από τη δική του, πάντα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ματιά.
Moldee Bar Restaurant
Σύγχρονη κουζίνα
Θεσσαλονίκη - Κέντρο Θεσσαλονίκης - Προξένου Κορομηλά, Μητροπολίτου Ιωσήφ 8
2310286000
Σεφ: Βασίλης Μουρατίδης , Σοφοκλής Μαραγκουδάκης
Σ’ έναν μοντέρνο χώρο με τολμηρό design, τον οποίο μοιράζεται με το εντυπωσιακό μπαρ, το εστιατόριο των σεφ Βασίλη Μουρατίδη και Σοφοκλή Μαραγκουδάκη συστήνει στη συμπρωτεύουσα το fine dining με μια φίνα, σύγχρονη κουζίνα με γερό κλασικό υπόβαθρο, εξαιρετικά υλικά και παρασκευές υψηλής τεχνικής. Τα εμπνευσμένα πιάτα τους συνδυάζουν βαθιά γεύση με ισορροπία, όπως το χριστόψαρο με άγρια μανιτάρια και σάλτσα μπέικον.
Salonika Restaurant & Bar
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Θεσσαλονίκη - Ανατολική Θεσσαλονίκη - Φάληρο, Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 2 - Ξεν. «Makedonia Palace»
2310897197
Σεφ: Σωτήρης Ευαγγέλου
Η λουσάτη σάλα και η βεράντα στο ισόγειο του «Makedonia Palace» με την πανοραμική θέα στον Θερμαϊκό αποτελούν πεδίο δράσης λαμπρό για τον εξέχοντα σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου και την εγκάρδια, βαθιά νόστιμη μαγειρική του, που αγκαλιάζει απλόχερα την ελληνική κουζίνα με εμβληματικά υλικά και συνταγές της παράδοσης, αλλά χωράει και κλασικές αξίες χωρίς σύνορα. H εξαιρετική κάβα και το επαγγελματικό σέρβις συμπληρώνουν την εμπειρία.
Δείτε ΕΔΩ τους νικητές των Χρυσών Σκούφων για το 2025
Ακολουθεί η λίστα των εστιατορίων που βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο για το 2025:
Βαθμολογία 17/20:
Etrusco – Σύγχρονη κουζίνα, Κάτω Κορακιάνα, Κέρκυρα
Βαθμολογία 16,5/20:
Botrini's Athens – Σύγχρονη κουζίνα, Χαλάνδρι, Αθήνα
Delta – Σύγχρονη κουζίνα, Καλλιθέα, Αθήνα
Βαθμολογία 16/20:
Botrini’s Santorini – Σύγχρονη κουζίνα, Οία, Σαντορίνη
Elements Restaurant – Σύγχρονη κουζίνα, Οία, Σαντορίνη
Herve Restaurant – Σύγχρονη κουζίνα, Πετράλωνα, Αθήνα
Lauda – Σύγχρονη κουζίνα, Οία, Σαντορίνη
Pelagos – Σύγχρονη κουζίνα, Βουλιαγμένη, Αθήνα
Squirrel – Σύγχρονη κουζίνα, Νικήτη, Χαλκιδική
Treehouse – Σύγχρονη κουζίνα, Βουρβουρού, Χαλκιδική
Varoulko Seaside – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Μικρολίμανο, Πειραιάς
Βαθμολογία 15,5/20:
CTC – Σύγχρονη κουζίνα, Κεραμεικός,
Matsuhisa Athens – Γιαπωνέζικη κουζίνα, Βουλιαγμένη,
Noble Gourmet – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Καλλιθέα,
Patio – Σύγχρονη κουζίνα, Βουλιαγμένη, Αθήνα
Selene – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Φηρά, Σαντορίνη
Soil – Σύγχρονη κουζίνα, Παγκράτι, Αθήνα
Σπονδή – Σύγχρονη κουζίνα, Παγκράτι, Αθήνα
Tudor Hall – Σύγχρονη κουζίνα, Κέντρο, Αθήνα
Βαθμολογία 15/20:
Alali – Σύγχρονη κουζίνα, Ακρωτήρι, Σαντορίνη
Aleria – Σύγχρονη κουζίνα, Μεταξουργείο, Αθήνα
Anama – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Γιάλοβα, Μεσσηνία
Andromeda – Σύγχρονη κουζίνα, Νικήτη, Χαλκιδική
Baos – Σύγχρονη κουζίνα, Χώρα, Μύκονος
Βενετσιάνικο Πηγάδι – Σύγχρονη κουζίνα, Κέρκυρα
Botrini's Mykonos – Σύγχρονη κουζίνα, Άγιος Ιωάννης, Μύκονος
Bubo – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Βουρβουρού, Χαλκιδική
Cabbanes – Σύγχρονη κουζίνα, Ελιά, Μύκονος
Ches – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Μαγγανάρι, Ίος
Dionysos – Σύγχρονη κουζίνα, Ελούντα, Κρήτη
Galazia Hytra – Σύγχρονη κουζίνα, Μάρπησσα, Πάρος
Hytra – Σύγχρονη κουζίνα, Αμπελόκηποι, Αθήνα
GB Roof Garden – Σύγχρονη κουζίνα, Κέντρο, Αθήνα
Lycabettus – Σύγχρονη κουζίνα, Οία, Σαντορίνη
Makris Athens – Σύγχρονη κουζίνα, Θησείο, Αθήνα
Μakris Corfu – Σύγχρονη κουζίνα, Μωραΐτικα, Κέρκυρα
Matsuhisa Paros – Γιαπωνέζικη κουζίνα, Νάουσα, Πάρος
Melia – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Τραγάκι, Ζάκυνθος
Moldee Bar Restaurant – Σύγχρονη κουζίνα, Προξένου Κορομηλά, Θεσσαλονίκη
Onuki – Γιαπωνέζικη κουζίνα, Πύλος, Μεσσηνία
Prosilio - Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Ζάκυνθος
Salonika Restaurant & Bar - Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Ανατολική Θεσσαλονίκη - Φάληρο
Seeds - Σύγχρονη κουζίνα, Αθήνα, Ιλίσσια
The Private Kitchen - Πελοπόννησος, Μεσσηνία, Πύλος
Yēvo - Σύγχρονη κουζίνα, Μύκονος