*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Είναι γνωστό πως συχνά η τεχνολογία βοηθάει και λύνει προβλήματα. Στην περίπτωση των ρυζοκαλλιεργειών, μέσα από ένα νέο πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, επιτυγχάνεται η λιγότερη και πιο στοχευμένη χρήση ζιζανιοκτόνων.
Πώς γίνεται αυτό; Όπως εξήγησε στο «ΤyposThes» η ΖωήΤσεριώνη, από το Εργαστήριο Ζιζανιολογίας, του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ιστιτούτου με αφορμή την επιστημονική ημερίδα που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το ΕΛΓΑ Δήμητρα την περασμένη εβδομάδα στη Χαλάστρα στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ARTs / Agro-Rice-Tools: «κάναμε μια χαρτογράφηση στις ορυζοκαλλλέργειες. Πετάξαμε drones πάνω από συγκεκριμένα χωράφια στη Χαλάστρα σε δύο περιόδους και φτιάξαμε χάρτες ζιζανίων. Μπορέσαμε να τα εντοπίσουμε μέσα από κάποιους δείκτες για να αποτυπωθεί η πυκνότητα και η χλωροφύλλη που εκπέμπουν και έπειτα να δούμε πού υπάρχουν. Οπότε ο κάθε αγρότης θα ξέρει πού βρίσκεται το ζιζάνιο και έτσι θα μπορεί σε δεύτερο χρόνο να επέμβει σε τοπικά σημεία και όχι πχ σε όλο το χωράφι, με συγκεκριμένες δόσεις. Έπειτα κάναμε δειγματοληψία για να δούμε αν αυτό που αποτυπώσαμε αληθεύει. Για να γίνει αυτό χρησιμοποιήσαμε gps που έχει ακρίβεια 2 εκατοστά, πήραμε τις συντεταγμένες των ενδείξεων. Στη συνέχεια με λογισμικό επεξεργαστήκαμε τις εικόνες και είδαμε πού υπάρχει υψηλή παρουσία ζιζανίων».
Η ίδια σημείωσε πως μέσα «η μη ορθολογική χρήση ζιζανιοκτώνων μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτικότητα των ζιζανίων. Αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημα των αγροτών που συνήθως μπορεί να ψεκάζουν πολύ και πολλές φορές σε σημεία που δεν χρειάζεται και έπειτα τα ζιζάνια δεν υποχωρούν ή όταν βγουν σε σημεία που δεν υπήρχαν πάλι είναι δύσκολο να τα καταπολεμήσουν. Η μουχρίτσα είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Εμείς μέσα από το πρόγραμμά μας πέρα από την χαρτογράφηση μέσω της οποίας ξέρουμε πού είναι τα ζιζάνια, έχουμε και τα πειράματα που κάνουμε στο θερμοκήπιο για να δούμε την ανθεκτικότητα των ζιζανίων σε συγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα. Αυτή την στιγμή γνωρίζουμε πως υπάρχουν σκευάσματα που είναι αποδοτικά όμως η χρήση τους εντός ΕΕ απαγορεύεται. Εμείς δίνουμε αγώνα ώστε μέσω του αρμόδιου υπουργείου και της ΕΕ να γίνουν τροποποιήσεις για να μπορούν να βγουν ζιζανιοκτόνα που οι δραστικές ουσίες τους να καταπολεμούν τα ζιζάνια».

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον επόμενο χρόνο οπότε και θα παρουσιαστούν όλα τα αποτελέσματά του. Πάντως πέρα από την χαρτογράφηση, υπάρχει και ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο: μια εφαρμογή.
Λέγεται ARTs, όπως ανέφερε η κυρία Τσεριώνη, και «η λήψη γίνεται μέσω QRcode. Οι αγρότες μπορούν να το σκανάρουν και να μπουν έπειτα στην εφαρμογή. Να βγάλουν φωτογραφίες τα χωράφια τους στα σημεία που έχουν μεγάλο πρόβλημα με ζιζάνια, ενδεχομένως και με μια περιγραφή. Έτσι θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων. Θα έχει και το στίγμα με συντεταγμένες από το gps του κινητού. Στη συνέχει εμείς θα γνωρίζουμε σε ποιες περιοχές έχουν προβλήματα και αυτό θα βοηθήσει στην έρευνά μας».