Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Για το πρότζεκτ στη νήσο Διάπορο στη Χαλκιδική αλλά και για το πρότζεκτ στην έκταση των πρώην Κεραμείων Αλλατίνη στην ανατολική Θεσσαλονίκη, μίλησε σήμερα ο Διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΝΤΑ , κ. Αναστάσιος Ανδρεάδης, στο συνέδριο για την κτηματαγορά Prodexpo North 2025.
Για το Αλλατίνη είπε ότι έχει γίνει ενδιαφέρουσα δουλειά στην προμελέτη, που δεν είναι σε επίπεδο να παρουσιαστεί ακόμη, για τις δυνατότητες του οικοπέδου και τι θα μπορούσε να γίνει. Ανακοίνωσε πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνει εκκίνηση της διαδικασίας για εξεύρεση developer που θα αναλάβει να αναπτύξει το πρότζεκτ σε συνεργασία με τη ΣΤΑΝΤΑ.
Για την ιδέα που υψηλού κτιρίου, που ήταν του πατέρα του, είπε ότι προφανώς ακολούθησε το δρόμο που άνοιξε το Ελληνικό το οποίο έσπασε «επιτέλους την καχυποψία και την άρνηση γύρω από το να υπάρχουν στην Ελλάδα ψηλότερα κτήρια».
Περιέγραψε το σκεπτικό, λέγοντας ότι όταν αποκτήσαμε αυτό το οικόπεδο, βρεθήκαμε απέναντι σε ένα σταυροδρόμι, αν θα επιλέξουμε τη συμβατική μέθοδο πολεοδόμησης, με οικοδομικά τετράγωνα, τετραώροφες οικοδομές που θα γέμιζαν το σύνολο των 82 στρεμμάτων ή αν θα επιλέγαμε το δρόμο να κάνουμε ένα ψηλό κτήριο. Ήταν όπως είπε κάτι πρωτοπόρο, αλλά πολύ πιο δύσκολο και σύνθετο, γιατί έπρεπε να περάσει από Προεδρικό Διάταγμα. «Επιλέξαμε συνειδητά τη δεύτερη διαδικασία, θεωρώντας ότι ένα υψηλό κτίριο είναι πολύ πιο οικολογικό, επειδή όλη η δόμηση συγκεντρώνεται σε αυτό και έτσι μια τεράστια έκταση άνω των 70 στρεμμάτων θα γίνει δημόσιο πάρκο δίνοντας ανάσα στην ευρύτερη περιοχή.
Σε ότι αφορά τα διατηρητέα του οικοπέδου, είπε ότι το κυρίως κτίριο, τα πέντε «μονομπλόκ» του παλιού εργοστασίου τα οποία έχουν γίνει εισφορά στον δήμο και θα χρησιμοποιηθούν από το δήμο για πολιτιστικές χρήσεις, ενώ η ΣΤΑΝΤΑ έχει κρατήσει δυο κτίρια των οποίων η χρήση μπορεί να είναι διαφορετική.
Έχει γίνει δεκτή από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων μια πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή μελέτη επανάχρησής τους, ως πιθανών χώρων γραφείων, εστίασης κτλ», όπως είπε με στόχο να «ζωντανέψουν» ξανά και αυτά τα διατηρητέα και να συνθέσουν αυτό το πάρκο.
Για το πρότζεκτ στο νησάκι «Διάπορος»
«Πιστεύουμε ότι θα είμαστε το πρώτο πλήρως ενεργειακά αυτόνομο θέρετρο στην Ελλάδα, αν όχι στη Μεσόγειο, στοχεύοντας σε πιστοποιήσεις», τόνισε μιλώντας για το πρότζεκτ στο Διάπορο.
Όπως είπε «το πρότζεκτ που φιλοδοξούμε να ξεκινήσει στη Διάπορο είναι ένα μικρό
πρωτοποριακό οικολογικό ξενοδοχείο το οποίο πιστεύουμε ότι ταιριάζει πολύ καλά στην εποχή που διανύουμε που μαστίζεται από τον υπερτουρισμό και τον υπερβολικό φόρτο σε συγκεκριμένες πασίγνωστες περιοχές της χώρας μας και όχι μόνο».
Έτσι, θεωρήσαμε ότι είναι το "ξενοδοχείο του αύριο", που θα πάει σε μια λιγότερη γνωστή περιοχή με φυσικό κάλλος, όπως είπε, σημειώνοντας όμως και τις προκλήσεις και τις δυσκολίες καθώς το να πάει κάποιος σε μια περιοχή που δεν είναι γνωστή και δεν έχει και καθόλου υποδομές, «σε αναγκάζει να πάρεις ριζοσπαστικές αποφάσεις».
Όπως είπε το νησί δεν έχει νερό ή ρεύμα και οι 70 ιδιωτικές κατοικίες που υπάρχουν σήμερα εκεί λειτουργούν επίσης με παρόμοιο αυτόνομο τρόπο αλλά σε μικρότερη κλίμακα.