Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Την εκτίμηση ότι τέλη του 2027 με αρχές 2028 θα είναι έτοιμο το μεγάλο πρότζεκτ ανάπλασης του Φιξ, οι εργασίες για το οποίο θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του 2025, έκανε σήμερα ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand, μιλώντας στο συνέδριο Prodexpo North, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Ανέφερε επίσης ότι τον προσεχή Απρίλιο ή τον Μάιο θα γίνει ανοιχτή παρουσίαση στην πόλη της τελικής αρχιτεκτονικής μελέτης, ώστε «να καταλάβει η πόλη τι σχεδιάζουμε να κάνουμε».
Συγκεκριμένα, όπως είπε η ανάπλαση των εμβληματικών πρώην εγκαταστάσεων της ζυθοποιίας του Φιξ αυτήν την στιγμή δεν βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή αλλά σε μελετητική. Βγήκε το ΦΕΚ που έχει ορίσει «κόκκινες γραμμές», συντελεστές δόμησης, συντελεστές ύψους, διατηρητέα (καταλαμβάνουν έκταση 17.000 τ.μ.) κλπ, όπως είπε, ενώ έγινε και επιλογή του αρχιτεκτονικού γραφείου (Foster+Partners) έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία, το οποίο εκπονεί την πρώτη φάση των μελετών.
«Η οικοδομική άδεια αναμένεται να βγει προς τα τέλη του χρόνου και η κατασκευή θα ξεκινήσει μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2025», σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο.
Σε ό,τι αφορά τις χρήσεις, ο κ. Ανδριόπουλος, ανέφερε ότι οι γενικές χρήσεις έχουν σχεδόν αποφασιστεί. Συγκεκριμένα είπε ότι πρόκειται να κατασκευαστεί ένα ξενοδοχείο «διαφορετικό από αυτά που έχει η πόλη» και κατοικίες, επίσης διαφορετικές από το υπάρχον απόθεμα, καθώς και συνοδές χρήσεις, χρήσεις που θα συνδέονται με την τέχνη, όπως είπε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, εστιατόρια και χώροι πολιτισμού. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί για ένας μεγάλος ελεύθερος χώρος, μια «νέα πλατεία στην πόλη».
«Η δυτική είσοδος της Θεσσαλονίκης ήταν μια εγκαταλελειμμένη περιοχή. Ήταν όραμα και στρατηγική δική μας να δημιουργήσουμε τις χρήσεις και τους χρήστες», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδριόπουλος.
Μίλησε ακόμη για την ολοκλήρωση του Hub26, το πρώτου βιοκλιματικού office park, που βρίσκεται απέναντι από το Φιξ και το οποίο έχει προσελκύσει μεγάλες εθνικές και πολυεθνικές εταιρείες.
«Για να δημιουργήσεις το ενδιαφέρον εταιρειών, πρέπει να δημιουργήσεις το προϊόν, να το έχεις σχεδόν έτοιμο για να πει ό άλλος πηγαίνω να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να υπάρχει το κτίριο», όπως είπε σχολιάζοντας το κτιριακό απόθεμα της Θεσσαλονίκης, ενώ προανήγγειλε ότι η Dimand θα προχωρήσει στη δημιουργία και άλλων γραφείων, εκτός του Φιξ.
Για τη Βαλκαν Εξπορτ είπε ότι ωριμάζει, ενώ σημείωσε ότι το όραμα της Dimand για τη Βάλκαν Εξπορτ εξαρτάται από ένα μεγάλο λιμάνι.
«Η Θεσσαλονίκη μετά μια αγρανάπαυση έχει πάρει την απόφαση εδώ και κάποια χρόνια να εξελιχθεί και να πάει μπροστά», είπε σε ένα γενικότερο σχόλιο, ενώ υπογράμμισε τις δυνατότητες της πόλης, που μπορεί να αναπτύξει πολλών ειδών κατοικίες, φοιτητική, κοινωνική, για τη μεσαία τάξη, ενώ «έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει και πολυτελείς κατοικίες για βαλκάνιους ή και άλλους».
Η Θεσσαλονίκη εκτός από τη γεωγραφία της έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορεί να φτιάξει ένα μεγάλο πλάνο ανάπτυξης.
Πρόσθεσε πάντως πως πρέπει να γίνει επίσπευση και συντονισμός υλοποίησης μεγάλων υποδομών στην πόλη. Έθεσε τις επεκτάσεις του μετρό στη θέση Νο1, ακολουθούμενες από την ανάπτυξη του λιμανιού καθώς και το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ, λέγοντας πως η κουβέντα για τη ΔΕΘ είναι πολύ σημαντική καθώς θα καθορίσει την πόλη για τις επόμενες δεκαετίες.
Εξέφρασε δε την άποψη ότι η Θεσσαλονίκη και το λιμάνι πρέπει να διεκδικήσουν κομμάτι από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.