Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
Προσδοκίες για τόνωση της τοπικής αγοράς αλλά και ευκολότερη πρόσβαση σε επιστημονικά επαγγέλματα όπως δικηγόροι, γιατροί κλπ. δημιουργεί η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά, η οποία πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στις 30 Νοεμβρίου 2025, σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα.
Αυτό το διάστημα παρατηρείται μια κινητικότητα στην παραδοσιακή αγορά της Καλαμαριάς, χωρίς ωστόσο να έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερες αυξήσεις στα ενοίκια εν αναμονή του Μετρό.
Ορισμένοι επιχειρηματίες αναζητούν καλύτερες θέσεις ή χαμηλότερα μισθώματα, γεγονός που διαμορφώνει μια δυναμική κατάσταση στην τοπική αγορά ακινήτων. Ο Εμπορικός Σύλλογος αλλά και η δημοτική Αρχή προετοιμάζονται για τις αλλαγές που θα φέρει η νέα συγκοινωνιακή σύνδεση, με στόχο να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα οφέλη της. Η τοπική αγορά της Καλαμαριάς αντιμετωπίζει και προκλήσεις που αφορούν τη δυσκολία πρόσβασης από τα δυτικά εξαιτίας του ζητήματος της δυσκολίας στάθμευσης που παρατηρείται στην οδό Θ. Σοφούλη. Εξάλλου, όπως συνέβη στο κέντρο της πόλης αλλά και σε άλλες αγορές, οι έμποροι δεν είναι ικανοποιημένοι από την κίνηση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων.
«Προσδοκούμε να πάνε καλύτερα τα πράγματα για την αγορά της Καλαμαριάς με την έναρξη λειτουργίας του μετρό», όπως λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς, Σταύρος Κριτσιάνης, μιλώντας στον «ΤyposThes». Αναφέρει ότι γίνονται ενέργειες ώστε να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία.
Η πρόσβαση και τα παρκαρισμένα στη Σοφούλη
Σήμερα η πρόσβαση στην αγορά της Καλαμαριάς η οποία δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια γίνεται από δυο κατευθύνσεις, από ανατολικά από την Εθνικής Αντιστάσεως και από δυτικά από την οδό Σοφούλη.
Όμως για τη Σοφούλη, ο κ. Κριτσιάνης αναφέρει ότι εκεί παρουσιάζεται ένα πολύ ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς όπως λέει «έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πάρκινγκ και αυτό δημιουργεί τεράστια δυσκολία στην πρόσβαση» στην τοπική αγορά. Είναι ένα θέμα που όπως λέει το έχουν αναδείξει ως εμπορικός σύλλογος και προσπαθούν σε συνεργασία με τον δήμο αλλά και με την τροχαία και άλλες υπηρεσίες να το επιλύσουν.
Μετά τη μονοδρόμηση της Σοφούλη ως προς το κομμάτι της εισόδου στην Καλαμαριά η οποία έγινε πριν χρόνια, δρόμος εξόδου από την Καλαμαριά έγινε η Τάκη Οικονομίδη, η οποία αντίθετα με τη Σοφούλη, λειτούργει πάρα πολύ καλά έτσι όπως σχεδιάστηκε, σύμφωνα με τον κ. Κριτσιάνη. Και η Σοφούλη για κάποια χρόνια λειτουργούσε επίσης καλά αλλά τώρα με την πάροδο των ετών έχουν ατονήσει οι έλεγχοι στην περιοχή με αποτέλεσμα περαστικοί, κάτοικοι κλπ να παρκάρουν μόνιμα τα ΙΧ από τις δυο πλευρές του δόμου, όπως εξηγεί ο ίδιος. Ενδεικτικά αναφέρει ότι τα λεωφορεία για να αφήσουν επιβάτες δεν μπορούν να σταματήσουν στη στάση και αναγκάζονται να σταματούν στη μέση του δρόμου και οι επιβάτες περνούν μέσα από τα αυτοκίνητα για να φτάσουν στην πόρτα του λεωφορείου. «Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο είναι σωστό, είναι επικίνδυνο και λάθος από κάθε άποψη», τονίζει. Αντίστοιχα και με τα φορτοταξί τα οποία δυσκολεύονται να παραδώσουν εμπορεύματα καθώς δεν μπορούν να παρκάρουν αφού στις θέσεις που είναι για φορτοεκφόρτωστη υπάρχουν μόνιμα σταθμευμένα αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να σταματούν στη μέση του δρόμου. «Αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να διορθωθεί», τονίζει ο κ. Κριτσιάνης. «Σε καμία αγορά αν δεν έχουμε πρόσβαση δεν μπορούμε να έχουμε και ανάπτυξη. Αν δεν μπορείς να φτάσεις σε μια αγορά πως προσδοκείς να έχεις πελατεία», διερωτάται.
Στην ανατολική είσοδο της Καλαμαριάς, από την Εθνικής Αντιστάσεως, ωστόσο, λόγω έργων Μετρό και fly over, έχει ξεκινήσει αστυνόμευση και τουλάχιστον από τη δεξιά πλευρά του δρόμου η τροχαία κάνει ελέγχους και υπάρχει μεγάλη βελτίωση και πολύ καλά αποτελέσματα και έτσι άρχισε να γίνεται αρκετά λειτουργικός ο δρόμος και αυτό μας ευχαριστεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου.
Κινητικότητα αλλά και κάποια ανοίκιαστα στο κέντρο
Στο ερώτημα αν έχει παρατηρηθεί κάποια ιδιαίτερη αύξηση στα ενοίκια στα καταστήματα της Καλαμαριάς εν αναμονή της έναρξης λειτουργίας του Μετρό, ο κ. Κριτσιάνης αναφέρει ότι δεν υπάρχει ακόμη κάτι ιδιαίτερο. «Αυτό που παρατηρείται είναι μια σχετική κινητικότητα. Υπάρχουν προφανώς προβλήματα και κάποια ανοίκιαστα στο κέντρο της καλαμαριάς», τονίζει.
Η κινητικότητα παρατηρείται γιατί κάποιοι ιδιοκτήτες μπορεί να ζήτησαν αύξηση ή κάποιοι καταστηματάρχες αναζητούν μια καλύτερη λύση. Αλλάζουν δηλαδή κατάστημα αναζητώντας καλύτερη λύση είτε προσδοκώντας να βρουν ένα καλύτερο σημείο ή ένα καλύτερο μίσθωμα.
Οι αλλαγές στην οδό Πόντου – Νοικιάστηκαν άδεια μαγαζιά
Θετική αλλαγή παρατηρείται στην οδό Πόντου, όπου μέχρι πρότινος είχε πολλά άδεια καταστήματα, αλλά πλέον πολλά από αυτά έχουν μισθωθεί, κυρίως από επιχειρήσεις όπως αρτοποιεία, κρεοπωλεία και γραφεία υπηρεσιών.
«Εκεί που παλαιότερα είχε πολλά άδεια μαγαζιά πλέον δεν έχει σχεδόν κανένα», τονίζει ο κ. Κριτσιάνης. Έχουν νοικιαστεί από επιχειρήσεις που δεν είναι τόσο εμπορικές όπως ρούχα υποδήματα κλπ αλλά από άλλου είδους επιχειρήσεις.
Πώς το μετρό θα ευνοήσει τα επιστημονικά επαγγέλματα
Ο κ. Κριτσιάνης δίνει και μια άλλη διάσταση στα οφέλη που θα έχει η Καλαμαριά μετά το Μετρό, αφού αναμένεται να ευνοηθούν και τα επιστημονικά επαγγέλματα.
Στην ουσία ένας πελάτης ή ένας ασθενής θα είναι πολύ πιο εύκολο να επισκεφθεί στην Καλαμαριά έναν δικηγόρο ή έναν γιατρό, αντίστοιχα, ο οποίος δεν έχει γραφείο στο κέντρο της πόλης. Σήμερα αυτό δεν γίνεται ιδιαίτερα γιατί δύσκολα θα ξεκινήσει κάποιος από τα δυτικά για να φτάσει μέχρι την Καλαμαριά. Η ευκολότερη μετακίνηση όμως με το Μετρό αναμένεται να ευνοήσει αυτού του είδους τους επαγγελματίες που είναι εγκατεστημένοι στο τόξο από την Νομαρχία μέχρι την Καλαμαριά.
Απογοητευτικά κινήθηκαν οι εκπτώσεις
Η εικόνα των χειμερινών εκπτώσεων ήταν απογοητευτική και στην αγορά της Καλαμαριάς. Τόσο ο Ιανουάριος όσο και ο Φεβρουάριος κύλησαν υποτονικά, με τις επιχειρήσεις να μην βλέπουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, η βασική αιτία της μειωμένης αγοραστικής κίνησης και της σοβαρής κάμψης που υπάρχει στην αγορά φαίνεται πως είναι η οικονομική πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά. Όλη η περίοδος των εκπτώσεων ήταν υποτονική και σε όλα τα επαγγέλματα είναι δύσκολη η κατάσταση, όπως επισημαίνει.