Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Τάξη στην άναρχη εικόνα που συχνά παρατηρείται στην παραλία της Θεσσαλονίκης έρχεται να βάλει η Κανονιστική που πέρασε την Τετάρτη από τη δημοτική επιτροπή και που στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή αυτήν την Άνοιξη, εφόσον περάσει από το δημοτικό συμβούλιο το προσεχές διάστημα και πάρει και το απαραίτητο «πράσινο φως» και από την Αποκεντρωμένη.
Μιλώντας στο «ΤyposThes» ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Κώστας Τσιαπακίδης, ο οποίος μαζί με τους αντιδημάρχους Επιχειρηματικότητας, Τεχνικών Έργων και Τουρισμού και Πολιτισμού ασχολήθηκαν με το θέμα της κανονιστικής, ανέφερε ότι στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή τον προσεχή Απρίλιο ή Μάιο, ωστόσο αυτό εξαρτάται και από το πότε θα υπάρξει απάντηση και από την Αποκεντρωμένη.
Αυτό που επιδιώκει ο δήμος, είναι να υπάρξει ένα «νοικοκύρεμα» όπως λέει ο κ. Τσιαπακίδης στην παραλία, από την α΄προβλήτα του λιμανιού και μέχρι το Μέγαρο Μουσικής. «Να μην υπάρχει αυτή η άναρχη κατάσταση η οποία υπήρχε», όπως αναφέρει και να υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο ως προς το πώς θα γίνεται χρήση του χώρου. Θα υπάρχουν σαφείς όροι για εκδηλώσεις, ακόμη και για τους μικροπωλητές. Επίσης, θα πάψει να υπάρχει αυτή η εικόνα με οχήματα που πάρκαραν στο πλακόστρωτο.
Τι θα ισχύει για οχήματα
Συγκεκριμένα στην Κανονιστική υπάρχουν προβλέψεις και για τη διέλευση των οχημάτων. Απαγορεύονται τα πάντα με εξαίρεση οχήματα άμεσης ή οχήματα του δήμου Θεσσαλονίκης και συμβεβλημένων με αυτόν ιδιωτών για την πραγματοποίηση τεχνικών εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης.
Η διέλευση οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη διοργάνωση εκδηλώσεων με παραχωρημένο κοινόχρηστο χώρο θα επιτρέπεται όμως για τον σκοπό αυτό, ο δήμος θα εκδίδει ειδική άδεια, η οποία θα καθορίζει τα σημεία διέλευσης και τις θέσεις προσωρινής στάθμευσής τους. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η χορήγηση άδειας σε οχήματα με βάρος άνω των 3,5 τόνων προκειμένου να μην προκαλούνται καταστροφές στο δημόσιο χώρο.
Σε ότι αφορά τα ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα, θα πρέπει να κινούνται αυστηρά εντός των ορίων του ποδηλατόδρομου στο παραλιακό μέτωπο και μάλιστα με μέγιστη ταχύτητα τα 12 χλμ/ώρα και όχι τα 25 χλμ/ώρα όπως προβλέπεται σε άλλους χώρου, όπως τονίζει ο κ. Τσιαπακίδης.
Οι υποχρεώσεις
Στο χώρο της παραλία θα μπορούν να φιλοξενούνται εκδηλώσεις όμως μόνο έπειτα από χορήγηση σχετικής άδειας από τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Όσοι ζητούν άδεια για πραγματοποίηση εκδήλωσης θα αναλαμβάνουν και κάποιες υποχρεώσεις όπως για παράδειγμα σε περίπτωση βλάβης ή ζημιάς θα υποχρεούνται να την αποκαταστήσουν άμεσα, θα πρέπει να φροντίζουν για την καθαριότητα και την τακτοποίηση του χώρου με το πέρας της εκδήλωσης, να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των χώρων που τους παραχωρούνται και του εξοπλισμού κλπ.
Επίσης, ανάλογα με τα τετραγωνικά που θα χρησιμοποιούν θα πληρώνουν και το αντίστοιχο ημερήσιο κόστος. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι το κόστος θα είναι 150 ευρώ ανά τ.μ.
Που θα υπάρχουν μικροπωλητές
Το πού ακριβώς θα υπάρχουν μικροπωλητές θα καθοριστεί από το δήμο και θα πρέπει να έχουν άδεια χρήσης του κοινόχρηστου χώρου και για τη δραστηριοποίησή τους θα πληρώνουν ένα ετήσιο τέλος προς τον Δήμο.
Οι πωλητές υπαίθριου στάσιμου εμπορίου θα επιτρέπεται να δραστηριοποιούνται στους εξής χώρους: Κοντά στο Βασιλικό Θέατρο, στην περιοχή μεταξύ του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του γλυπτού «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου, σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων από αυτά, πλησίον του πεζοδρομίου της οδού Μ. Αλεξάνδρου, δίπλα στο αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ, στον Κήπο της Μνήμης, στο νότιο τμήμα του Κήπου του Νερού, κοντά στην αρχή της οδού Μ. Κάλλας.
Σε κάθε μία από αυτές τις τοποθεσίες μπορούν να διατίθενται δύο θέσεις στάσιμου εμπορίου, υπό την προϋπόθεση ότι οι πωλητές προσφέρουν διαφορετικά είδη προϊόντων. Τα είδη που θα επιτρέπονται είναι κοσμήματα faux bijoux, βιομηχανικά είδη, πρόχειρα έετοιμα γεύματα και είδη κυλικείου από φορητή εγκατάσταση χωρίς δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων. Να σημειωθεί ότι η Κανονιστική έχει προβλέψεις και για την αισθητική των πάγων που θα στήνονται ώστε να εναρμονίζονται με τον γενικότερο χαρακτήρα της περιοχής και να μην αποτελούν «κακοφωνίες».
Οι απαγορεύσεις
Η χορήγηση αδειών και η παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων απαγορεύεται σε ακτίνα 100 μέτρων από τον Λευκό Πύργο και συγκεκριμένα από το διατείχισμα, σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τις «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου και τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Επίσης απαγορευτικό θα ισχύει για τους χώρους πρασίνου και επιδαπέδια σιντριβάνια και φυσικά για τα μονοπάτια από όπου περνούν πεζοί, ράμπες κλπ.
- Χωρίς νερό για 6 ώρες αύριο μεγάλη περιοχή στην ανατολική Θεσσαλονίκη
- Θεσσαλονίκη: «Μπλόκο» σε λεωφορεία από ΙΧ που είχαν παρκάρει παράνομα – Δείτε βίντεο
- Ταξίδι – εξπρές Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Για ιατρικούς λόγους οικογενειακού προσώπου
- Σοβαρό οπαδικό επεισόδιο στην Έδεσσα - Πέντε συλλήψεις και τρεις τραυματίες