Της Λεμονιάς Βασβάνη
Ελέγχους για τα υγρά απόβλητα, την ανίχνευση βαρέων μετάλλων ή φυτοφαρμάκων, αλλά και χρήσιμες μελέτες για κλάδους όπως η οστρακοκαλλιέργεια και η ρυζοκαλλιέργεια, είναι μερικά από τα όσα μπορούν να γίνουν στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ελέγχων και Έρευνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο από το Δεκέμβριο του 2024 έλαβε και διαπίστευση από τον Εθνικό Οργανισμό Διαπίστευσης (Ε. ΣΥ.Δ.).
«Είναι το μοναδικό Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ελέγχων και Έρευνας που ανήκει σε Περιφέρεια της χώρας μας. Όταν ανέλαβα την θητεία μου το εργαστήριο υπήρχε αλλά δεν λειτουργούσε. Συνεργαστήκαμε με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα με τα τμήματα Χημείας και Βιολογίας. Και λάβαμε το πιστοποιητικό διαπίστευσης μετά από συστηματική προσπάθεια και δουλειά. Η διαδικασία ήταν πολύπλοκη, εξειδικευμένη και χρονοβόρα, όμως πλέον είναι έτοιμο για να επιτελέσει ρόλο του», ανέφερε το μεσημέρι της Πέμπτης ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας από τους χώρους του εργαστηρίου όπου και έγινε ξενάγηση σε εκπροσώπους των ΜΜΕ της πόλης μας.

«Σκοπός είναι να αποτελέσει θερμοκοιτίδα ανάπτυξης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των νέων. Και να υποστηρίξει στοχευμένα κρίσιμους κλάδους όπως η οστρακοκαλλιέργεια και η ρυζοκαλλιέργεια. Έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο για αξιόπιστα αποτελέσματα σε έκτακτα περιβαλλοντικά περιστατικά και ένα φορέα που θα προστατέψει το περιβάλλον, ενώ καθημερινά κάνουν έρευνες εδώ 5-15 φοιτητές του ΑΠΘ».
Ο αντιπεριφερειάρχης εξήγησε πως το κτήριο όπου στεγάζεται το Εργαστήριο στο Λιμάνι είναι ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τα λειτουργικά έξοδα και τα αναλώσιμα καλύπτονται από αυτήν. Όσο για τα αποτελέσματα των ελέγχων διαβεβαίωσε πως θα πηγαίνουν «εκεί που πρέπει».
«Το πιστοποιητικό διαπίστευσης δεν είναι κάτι το εύκολο. Χρειάζονται πολλές δοκιμές. Και η Περιφέρειά μας πρέπει να είναι περήφανη που το εξασφάλισε μαζί με την συνεργασία των δύο τμημάτων του ΑΠΘ. Το Εργαστήριο δεν είναι απλώς μια μελέτη που έμεινε στα χαρτιά, αλλά έχει απτά αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Κυριάκος Υάκινθος Αντιπρύτανης Έρευνας & Καινοτομίας ΑΠΘ.
Ο υπεύθυνος του εργαστηρίου και καθηγητής χημείας ΑΠΘ κ. Γιάννης Κατσογιάννης έκανε λόγο για μια σημαντική μέρα: «Το εργαστήριο είναι λειτουργικό πλήρως και διαπιστευμένο. Οπότε οι αναλύσεις του θα έχουν άλλο κύρος». Εστιάζοντας στον χημικό τομέα είπε πως θα γίνονται έλεγχοι σε υδάτινα σώματα, υγρά απόβλητα, και στερεά. Θα μπορεί να εντοπιστεί αν υπάρχουν βαρέα μέταλλα ή φυτοφάρμακα. «Είναι ένα ταξίδι που τώρα ξεκινάει. Κάθε χρόνο θα προστίθενται και παράμετροι. Ήδη άρχισε η διαδικασία στον χημικό τομέα σε ό,τι αφορά τους βιολογικούς καθαρισμούς, ενώ πριν λίγο διάστημα όταν εντοπίστηκαν νεκρά πουλιά στον Άγιο Μάμα με τις μελέτες μας διαπιστώθηκε πως είχαν στον οργανισμό τους βαρέα μέταλλα», ανέφερε ο καθηγητής.
Ο ομότιμος καθηγητής τμήματος Βιολογίας κ. Βασίλης Μιχαηλίδης τόνισε πως «μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις εργαστηριακές υποδομές και να συνδυαστούν με τον πρωτογενή τομέα και ειδικά με τα οστρακοειδή» για να συμπληρώσει ότι «με την βοήθεια εργαστηριακών μεθόδων μοριακής Βιολογίας μπορούμε να ελέγξουμε πχ αν υπάρχει κάποια παθογένεια στα οστρακοειδή. Αυτό εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Τα αποτελέσματα θα δίνονται σε παραγωγούς και θα λαμβάνονται μέτρα για να μετριαστούν αυτές οι επιπτώσεις. Με αυτό τον τρόπο το Εργαστήριο θα συμβάλλει στην οικονομία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».

Ο επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου, Επίκουρος καθηγητής ιχθυοκομίας και αλιείας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ κ. Γιάννης Γιάντσης είπε πως «πρόκειται για την αρχή μιας οργανωμένης προσπάθειας για την εκπαίδευση νέων φοιτητών, αλλά και την στήριξη του κλάδου της όστρακοκαλλιεργιας που δεν έχει στηριχθεί σχεδόν καθόλου, και που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα λόγω κλιματικής αλλαγής».
Πρόσθεσε δε πως μια από τις δυνατότητες που υπάρχουν στο Εργαστήριο είναι και αυτή των μελετών ιχνηλασιμότητας των προϊόντων, ώστε να τονίζεται η ταυτότητά τους.
Τέλος η χημικός και αναπληρώτρια προϊσταμένη εργαστηρίου κυρία Όλγα Μούτσου αναφέρθηκε στο ιστορικό του Εργαστηρίου, από το 2014 που πρωτολειτούργησε μέχρι και σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί πως ένα από τα μελλοντικά σχέδια είναι να γίνει ένας οστρακογεννετικός σταθμός που θα παρέχει βοήθεια στο ζήτημα της απώλειας μυδιών στο Θερμαϊκό με τις αναλύσεις που θα κάνει.
- Γυναικοκτονία στις Σέρρες: Σκότωσε τη σύζυγό του με όπλο - Οι πρώτες πληροφορίες
- Θεσσαλονίκη: Αγώνας δρόμου για τη γέφυρα Δενδροποτάμου – Πού συνεχίζονται τα έργα
- Συγκλονίζει ο 24χρονος Δημήτρης – Πώς επιβίωσε από το τρίτο βαγόνι στα Τέμπη
- Θεσσαλονίκη: Πάνω από 60.000 ρούχα «μαϊμού» στον Εύοσμο – Πού βρέθηκαν