Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας εκπαιδευτικών φροντιστηρίων για το επίδομα ανεργίας

Ζητούν να μην εφαρμοστεί η νέα κοινή υπουργική απόφαση, που όπως τονίζουν, τους αποκλείει από το επίδομα


Της Λεμονιάς Βασβάνη

Να μην εφαρμοστεί η νέα κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το πιλοτικό πρόγραμμα για το επίδομα ανεργίας, ζητάει το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης.

Όπως τόνισαν εκπρόσωποί του στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που έγινε το πρωί της Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με τις αλλαγές που έρχονται, πρακτικά χιλιάδες εργαζόμενοι σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Κέντρα Ξένων Γλωσσών αποκλείονται από την επιδότηση ανεργίας.

«Με την εφαρμογή του νέου μοντέλου απαιτούνται 175 ένσημα στο τελευταίο 14μηνο (χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι τελευταίοι 2 μήνες) έναντι των 125. Με αυτήν τη διάταξη η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης, των αναπληρωτών, των συμβασιούχων των δήμων και των εποχικώς απασχολούμενων πετιέται εκτός επιδότησης. Ταυτόχρονα βάζουν χέρι στην διαχείριση του ταμείου, που προκύπτει από τις δικές μας εισφορές και αφορά την συλλογική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ανεργίας για να εισάγουν την νεοφιλελεύθερη του ανταποδοτικού χαρακτήρα. Τέλος το ύψος του ταμείου θα μειώνεται κάθε μήνα ώστε να ενισχύεται το «κίνητρο»-εξόντωση για την επανένταξη του ανέργου στην εργασία εισάγοντας και εδώ την λογική της ατομικής ευθύνης», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Κυριάκος Ανδριώτης.

Ο ίδιος εξήγησε πως «σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί που εργαζόμαστε σε Φροντιστήρια Μ.Ε. και σε Κ.Ξ.Γ. (περί τις 80.000) έχουμε συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης που ξεκινούν με την έναρξη του διδακτικού έτους (Σεπτέμβριο) και λήγουν συνήθως με τη λήξη των μαθημάτων (Μάιο). Ήδη ήταν δυσχερής η συμπλήρωση των 125 ενσήμων για να πληρούνται οι όροι της επιδότησης. Παράλληλα υπάρχει και υποδηλωμένη εργασία… Με το νέο όριο, η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα μπορεί να λαμβάνει επίδομα ανεργίας». Ο ίδιος ανέφερε πως οι εργαζόμενοι του κλάδου θα παλέψουν με κάθε τρόπο για να μην εφαρμοστεί αυτή η κοινή υπουργική απόφαση, ενώ πρόσθεσε πως ένα από τα αιτήματά τους είναι και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Υπενθύμισε ότι και παλιότερα είχε εμφανιστεί πρόβλημα με το ταμείο ανεργίας σύμφωνα με αλλαγές που προωθούνταν και που αν εφαρμόζονταν οι μερικώς απασχολούμενοι δεν θα το έπαιρναν, όμως με μια σειρά από επιχειρήσεις απετράπη αυτός ο κίνδυνος. 

Ο αντιπρόεδρος του σωματείου κ .Γιώργος Παπαγιάννης είπε πως «πρακτικά καταργείται το επίδομα ανεργίας για χιλιάδες εργαζόμενους που έχουν ολιγόμηνες συμβάσεις εργασίας. «Η κυβέρνηση χτυπάει το πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας. Και τα χρήματα από το ταμείο ανεργίας είναι χρήματα που κρατούνται από εισφορές των εργαζομένων. Ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν δίνεται στους ανέργους», σχολίασε, και απηύθυνε έκκληση στους ενδιαφερομένους να συμμετάσχουν στην γενική συνέλευση που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο 1 Φεβρουαρίου και ώρα 6.30μμ στο ΕΚΘ (Αριστοτέλους 32, 1ος όροφος). 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΘ κ. Χάρης Κυπριανίδης είπε πως «η νέα κοινή υπουργική απόφαση δεν πρέπει να εφαρμοστεί, γιατί διαφορετικά θα αναγκαστούν χιλιάδες άτομα να αλλάξουν επάγγελμα» και τόνισε πως το Εργατικό Κέντρο θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ