Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
Ανάστατοι είναι εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές στον Εύοσμο, μετά την ανακοίνωση ότι το 6ο Γυμνάσιο και 3ο ΓΕΛ Ευόσμου, δύο συναυλιζόμενα, κεντρικά σχολεία, στα οποία φοιτούν περίπου 900 μαθητές και υπηρετούν γύρω στους 100 εκπαιδευτικούς, θα μετατραπούν σε «Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία».
Στα δυο σχολεία πραγματοποιήθηκε κατάληψη την Παρασκευή, ενώ έχει ανακοινωθεί ότι το πρωί της Δευτέρας 27/1 και ώρα 08.00 θα υπάρξει πορεία διαμαρτυρίας μαθητών καθηγητών και γονέων από το σχολείο προς το Δημαρχείο. Την ίδια ημέρα, στις 2 το μεσημέρι θα γίνει ενημέρωση των γονέων του γυμνασίου και λυκείου, σε κοινή συνάντηση, ενώ ήδη και την Πέμπτη έγινε μια πρώτη διαμαρτυρία και πορεία προς τον δήμο.
Παράλληλα, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας καλεί Συλλόγους, γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Ευόσμου την Τετάρτη 29/1 στις 18.30.
Η ανησυχία που εκφράζεται είναι ότι αν οι μαθητές θα φοιτούν στο Ωνάσειο έπειτα από διαδικασία επιλογής στην οποία θα συμμετέχουν παιδιά και άλλων δήμων, αυτό σημαίνει ότι δε θα μπορέσουν όλα τα παιδιά να φοιτήσουν στη νέα δομή και έτσι πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών από το 3ο Λύκειο όπως και από το 6ο Γυμνάσιο θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλα σχολεία, ενώ δεδομένου ότι τα υπόλοιπα σχολεία του δήμου έχουν ήδη τον ανώτερο αριθμό μαθητών που μπορούν να έχουν, ενδεχομένως να χρειαστεί να μετακινούνται και σε όμορους Δήμους, γεγονός που θα επιβαρύνει τα ίδια και τους γονείς τους. Γονείς και εκπαιδευτικοί στηλιτεύουν εξάλλου το γεγονός ότι δεν υπήρξε μελέτη και προηγούμενη διαβούλευση.
Κακώς υπάρχει αναστάτωση, τονίζει από την πλευρά του ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου κ. Λευτέρης Αλεξανδρίδης, ο οποίος, μιλώντας στο «ΤyposThes», τόνισε ότι έχει καλέσει διευθυντές και προεδρεία συλλόγων σε συνάντηση στο δημαρχείο την Τετάρτη 29/1 ώστε να τους ενημερώσει πλήρως, αφού θα έχει λάβει και ο ίδιος πλήρη και έγκυρη ενημέρωση δυο μέρες νωρίτερα. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα θα είναι στην Αθήνα, στο αρμόδιο υπουργείο και στη Βουλή, όπου θα γίνει ενημέρωση φορέων που έχουν σχέση με τα Ωνάσεια σχολεία.
Οι γονείς
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Γυμνασίου ανέφερε ότι ο σύλλογος δεν είναι αρνητικός στο να δημιουργηθεί πρότυπο Ωνάσειο σχολείο , ωστόσο είναι αρνητικοί στο γεγονός ότι αποκλείονται 446 μαθητές από το γυμνάσιο και 400 από το λύκειο και λόγω πληρότητας στα σχολεία του δήμου θα αναγκαστούν να μεταβούν σε σχολεία άλλων δήμων.
Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μάχη Χατζηδάφνη, η οποία ήδη από την Πέμπτη έχει στείλει σχετική επιστολή στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, μιλώντας στο «TyposThes» τόνισε ότι αρχικά χάρηκαν στο άκουσμα της είδησης θεωρώντας ότι θα γίνει η αρχή για αναβάθμιση των σχολείων. Στην πορεία όμως έμαθαν ότι στα σχολεία θα μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός μαθητών με εξετάσεις, ο οποίος συνήθως στα πρότυπα είναι 200 παιδιά και εξετάσεις θα μπορούν να δώσουν όλα τα παιδιά της δυτικής Θεσσαλονίκης και όχι μόνο του Δήμου Ευόσμου. «Αυτομάτως τα 446 παιδιά μένουν εκτός. Κάθε χρόνο ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στο γυμνάσιο και λύκειο είναι τόσος στα συγκεκριμένα. Τα σχολεία εξυπηρετούν κάποια κομμάτια του δήμου που δεν έχουν σχολεία, δηλαδή μαθητές που μένουν στην νέα Πολιτεία και μαθητές που μένουν άνωθεν του Περιφερειακού. Ήδη τα παιδιά κάνουν 15-25 λεπτά για να φτάσουν σε αυτά τα σχολεία που είναι τα κοντινότερα. Η πληροφόρηση που έχουν είναι ότι άλλα σχολεία στην περιοχή είναι ήδη γεμάτα και έχουν τάξεις με 24-25 παιδιά ή τάξεις ακόμη και σε υπόγεια.
«Στο σχολείο μας θα αποφοιτήσουν 150 περίπου μαθητές από την Γ’ Γυμνασίου, που θα μοιραστούν; Δημιουργείται ανασφάλεια στα παιδιά. Για ποιο λόγο τους χωρίζεις; Θέλουν να είναι στο δικό τους σχολείο και τους βγάζεις εκτός; Δεν μιλάμε για αναβάθμιση αλλά για υποβάθμιση των μαθητών και των δημοτών βασικά αυτήν την στιγμή», επισημαίνει η κ. Χατζηδάφνη. Πρόβλημα θα δημιουργηθεί κατά την ίδια και με τα παιδιά που θα αποφοιτήσουν από τα τέσσερα δημοτικά της περιοχής, καθώς το 6ο είναι το κοντινότερο Γυμνάσιο και αν πάνε σε άλλα σχολεία σημαίνει ότι θα πρέπει να τα μεταφέρουν οι γονείς.
Δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα που δεν τα έχουν λάβει υπόψιν τους, τονίζει. «Μίλησαν για σχολεία που θα χτιστούν. Ας γίνει το πρότυπο όταν θα χτιστούν αυτά τα σχολεία και ας γίνει εκεί», προσθέτει.
Ανακοίνωση με τίτλο «Αντί να ανοίγουμε σχολεία …τα κλείνουμε και τα δίνουμε στους ιδιώτες», εξέδωσε για το θέμα και η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Μακεδονίας. Όπως αναφέρουν δίπλα στην μετατροπή των 22 σχολείων πανελλαδικά σε «Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία» που προανήγγειλε η κυβέρνηση, «θα έπρεπε να μπει με μεγάλα γράμματα η λέξη ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ. Γιατί περί τέτοιας πρόκειται». «Η ίδρυση και προώθηση των «Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων», όπως και των ήδη υφιστάμενων Πρότυπων, αποσκοπεί στην ακόμα περισσότερο εμπορευματοποίηση του δημόσιου σχολείου, ενώ συγχρόνως επιταχύνει την κατηγοριοποίηση και διαφοροποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Οι εκπαιδευτικοί
Ανακοινώσεις εξέδωσαν και οι σύλλογοι Εκπαιδευτικών των δυο σχολείων.
«Το 6ο Γυμνάσιο Ευόσμου αποτελεί το πολυπληθέστερο σχολείο του Δήμου μας. Απαριθμεί σχεδόν 500 μαθητές. Καταργώντας το δημιουργείται ένα τεράστιο θέμα για την μετακίνηση των μαθητών του σε τριγύρω σχολεία. Δεδομένου του χρόνιου προβλήματος της σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει ο Δήμος αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο, αφού η ανάπτυξη και το συμφέρον των παιδιών είναι το ζητούμενο, δεν διατίθενται χρήματα από τους “χορηγούς” για να κατασκευαστεί εκ νέου ένα σχολείο, που θα πληροί τις προδιαγραφές ενός Πρότυπου», επισημάνεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων του 6ου Γυμνασίου Ευόσμου, μεταξύ άλλων.
Πώς και πού θα απορροφηθούν αυτά τα παιδιά;, διερωτώνται. Το ίδιο ερώτημα απευθύνουν και για τους μαθητές που είναι στα τμήματα ένταξης.
Επιπρόσθετα στο 6ο Γυμνάσιο Ευόσμου, τα Τμήματα Ένταξης (με περίπου 50 μαθητές) οργανώθηκαν και στελεχώθηκαν με αγώνα και προσπάθειες που συνεχίζονται καθημερινά. Τι θα απογίνουν αυτά τα παιδιά;
Εξάλλου, επισημαίνουν ότι θίγονται τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων καθώς καταργούνται οι οργανικές τους θέσεις.
«Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι πολλά χρόνια έχουν στηρίξει το σχολείο, συμπαραστέκονται στους μαθητές και ενισχύουν τη συνοχή του κοινωνικού ιστού της περιοχής μέσα από το έργο που γίνεται από κοινού», τονίζει ο Σύλλογος και προσθέτει ότι «χρέος γονέων, κηδεμόνων κι εκπαιδευτικών είναι η επαρκής ενημέρωση και εγρήγορση , ώστε να μην αρπάξουν από τα παιδιά μας το παρόν και το μέλλον που δικαιούνται».
Από την πλευρά του και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών του 3ου ΓΕ.Λ. Ευόσμου σε μακροσκελή του ανακοίνωσή του αναφέρεται στο τι πραγματικά σημαίνει η μετατροπή του 3ου ΓΕ.Λ. Ευόσμου σε Ωνάσειο σχολείο για τον Εύοσμο, τονίζει ότι ο Εύοσμος δεν είναι μια περιοχή που αντιμετωπίζει «κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις» και καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Αν το σχολείο μας γίνει Ωνάσειο, δε θα είναι το σχολείο μας. Το ΔΗΜΟΣΙΟ 3ο Γενικό Λύκειο Ευόσμου θα καταργηθεί. Το έμβλημά μας, η πολύχρωμη κουκουβάγια, αυτή που συμβολίζει όχι μόνο τη γνώση, αλλά και τη σύνθεση, τη δημιουργία, τη συνεργασία, την αποδοχή του διαφορετικού, θα πετάξει μακριά. Μέχρι τότε -αν έρθει αυτή η ώρα η κακιά, όλοι εμείς που πονάμε και αγαπάμε το 3ο ΓΕ.Λ. Ευόσμου θα αγωνιστούμε για αυτό».
Τι απαντά ο δήμαρχος
Για αντιδράσεις χωρίς πλήρη γνώση για το θέμα, κάνει λόγο ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου κ. Λευτέρης Αλεξανδρίδης, καθησυχάζοντας γονείς που τα παιδιά τους σήμερα φοιτούν είτε στο γυμνάσιο είτε στο λύκειο.
Τα παιδιά που σήμερα είναι στο Γυμνάσιο ή στο Λύκειο είτε είναι στην πρώτη τάξη είτε στην τρίτη, δε θα επηρεαστούν, δε θα σταματήσουν και θα ολοκληρώσουν τον εκπαιδευτικό κύκλο κανονικά, όπως ξεκίνησαν, τονίζει. Τα Ωνάσεια σχολεία θα ξεκινήσουν από τα παιδιά που θα μπουν στην Α΄Γυμνασίου του χρόνου, δηλαδή αφορά τα παιδιά που σήμερα φοιτούν στην Στ΄δημοτικού.
Όσο για τα κριτήρια εισόδου στα Ωνάσεια, αναφέρει ότι θα είναι με εξετάσεις αλλά βασικό κριτήριο θα είναι η εντοπιότητα. Λέει ακόμη ότι ο Εύοσμος δεν έχει ένα γυμνάσιο αλλά έξι ενώ απαντώντας στην κριτική ότι θα πρέπει να μετακινούνται μακριά οι μαθητές και ότι τα άλλα σχολεία έχουν ήδη μεγάλο αριθμό μαθητών, ανέφερε ότι «στα 500 μέτρα έχει άλλο Γυμνάσιο» και ότι «όταν θα φύγουν παιδιά από το ένα γυμνάσιο να πάνε στο άλλο, θα διαμορφωθούν θέσεις σε εκείνο». Επιπλέον αναφέρει ότι ο δήμος μεταφέρει μαθητές από διάφορα σημεία προς τα σχολεία τους και δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε παιδιά εκτός σχολείων», τονίζει, ενώ για τους εκπαιδευτικούς αναφέρει ότι κακώς έχουν άγχος καθώς «για δυο χρόνια δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα και δεν πρόκειται να γίνει τίποτα και μετά τα δυο χρόνια αν κάποιοι θέλουν να φύγουν από το συγκεκριμένο σχολείο θα έχουν την επιλογή να διαλέξουν σε ποιο σχολείο θα πάνε και αυτήν την επιλογή δε θα την έχουν μόνο στα δυο χρόνια, αλλά θα μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να διαλέξουν άλλο σχολείο». Επιπλέον τονίζει ότι θα κερδίζουν παραπάνω χρήματα. Πάντως, επ΄αυτού, η ανησυχία των εκπαιδευτικών είναι ότι αλλού δεν υπάρχουν θέσεις και ότι θα αναγκαστούν να μπουν από την αρχή σε καθεστώς υπεραριθμίας, αν, οπότε και εφόσον υπάρξει κάπου θέση για αυτούς.
Πάντως, ο δήμαρχος ξεκαθαρίζει ότι η επιλογή των σχολείων στη Θεσσαλονίκη έγινε από το υπουργείο, βάσει συγκεκριμένων κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων και ο δήμος δεν ερωτήθηκε. «Είναι δυνατόν να βγαίνουν και να λένε ότι θα μείνουν παιδιά εκτός σχολείων; Αφού για να βοηθήσει την τοπική κοινωνία έγινε αυτό το σχολείο, δεν έγινε για να βοηθήσει άλλες περιοχές», επισημαίνει, υποστηρίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις γίνονται «χωρίς λόγο και αιτία». «Γιατί στα υπόλοιπα 20 σχολεία το βλέπουν ως ευκαιρία αναβάθμισης της εκπαίδευσης και εδώ κάποιοι το βλέπουν ως υποβάθμισης της ποιότητας ζωής τους όταν έρχεται ένα τέτοιο ίδρυμα και ξοδεύει εκατομμύρια για τα δικά μας παιδιά;», αναφέρει μεταξύ άλλων επισημαίνοντας ότι μεγάλο ποσό των 160 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν και για υποδομές.
Σε ό,τι αφορά τη σχολική στέγη, σημειώνει ότι τα νέα σχολεία είναι δρομολογημένα, ενώ τονίζει ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες γιατί τα 17 σχολεία που θα γίνουν με ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν συμπεριλαμβάνουν το δήμο. «Πού ήταν όλοι αυτοί όταν μοιράζονταν αυτά τα 17 σχολεία;», διερωτάται.