Του Μιχαήλ Λιάπη
Νέος κανονισμός καθαριότητας ισχύει εδώ και περίπου 3 μήνες στο δήμο Θεσσαλονίκης. Βάση του νέου αυτού κανονισμού, πλέον μπορεί να βεβαιώσει αντικανονικό παρκάρισμα οχήματος σε κάδο και η αντιδημαρχία καθαριότητας με τους Επόπτες Καθαριότητας, τους Επιστάτες Καθαριότητας, τους Επόπτες Γειτονιάς και τους Προϊσταμένους της Διεύθυνσης και του Τμήματος να «γράφουν» κλήσεις.
Το πρόστιμο για ένα τέτοιο παρκάρισμα, ανέρχεται στο τσουχτερό ποσό των 300 ευρώ, ενώ όπως εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας του δήμου, Γιώργος Δημαρέλος μέχρι στιγμής έχουν κοπεί περίπου 400 κλήσεις. Δηλαδή, πρόστιμα συνολικής αξίας περίπου 120.000 ευρώ.
Είναι αρμοδιότητα του εκάστοτε δήμου
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Τ.Θ.» η ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα η Τροχαία είναι αναρμόδια να κόψει κλήση για παρκάρισμα σε κάδο σκουπιδιών, διότι όπως είπαν πηγές, δεν υπάρχει τέτοιο άρθρο “ακόμα” στον Κ.Ο.Κ. και επαφίεται στις αρμοδιότητες του δήμου. Βεβαίως, η Τροχαία μπορεί να «γράψει» κάποιο όχημα αν κριθεί πως παρακωλύει την κυκλοφορία.
Κανένα κατάστημα δεν φορτοεκφορτώνει τα μεσάνυχτα
Πολίτες που μίλησαν στον «Τ.Θ.» είπαν ότι κατανοούν το ζήτημα που προκύπτει από τα παράνομα παρκαρισμένα οχήματα, ωστόσο ανέφεραν πως είναι απορίας άξιο το ωράριο των οριοθετημένων από τον δήμο θέσεων φορτοεκφόρτωσης καθώς, σε ορισμένες απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση καθ’ όλο το 24ωρο. «Κανένα κατάστημα δεν θα κάνει φορτοεκφόρτωση Π.Χ. στην οδό Ολύμπου ή στην οδό Π. Συνδίκα, στις 01.00 μετά τα μεσάνυχτα», αναφέρουν, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι οι ιθύνοντες του δήμου θα πρέπει να επανεξετάσουν το ζήτημα, ώστε να μπορούν να παρκάρουν οχήματα μετά από κάποια ώρα.
Τι ορίζει ο νέος κανονισμός του δήμου Θεσσαλονίκης
Σύμφωνα με τον κανονισμό, απαγορεύεται (έστω και προσωρινά) η στάθμευση οχημάτων στις εισόδους πεζοδρόμων, στις γωνίες δρόμων, καθώς και στις δύο πλευρές στενών οδών με τρόπο που να εμποδίζουν την ελεύθερη προσπέλαση ή ελιγμούς (στρίψιμο κ.λ.π.) των απορριμματοφόρων για την προγραμματισμένη αποκομιδή απορριμμάτων. Απαγόρευση στάθμευσης (έστω και προσωρινά) οχημάτων με τρόπο που να εμποδίζεται (ολικώς ή μερικώς) η ελεύθερη μετακίνηση κάδων απορριμμάτων προς ή από το απορριμματοφόρο. Το πρόστιμο για αυτή την παράβαση ανέρχεται στα 300 ευρώ.
Ως όργανα επιβολής των κυρώσεων που προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό ορίζονται, τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας, οι Επόπτες Καθαριότητας, οι Επιστάτες Καθαριότητας, οι Επόπτες Καθαριότητας, οι Επόπτες Γειτονιάς, οι Προϊστάμενοι της Διεύθυνσης και οι προϊστάμενοι του Τμήματος. Τα όργανα αυτά εξουσιοδοτούνται να βεβαιώνουν κατά περίπτωση παραβάσεις και κατά συνέπεια υποχρεούνται να εφαρμόζουν με υπευθυνότητα και αυστηρότητα τα προβλεπόμενα στον παρόντα Κανονισμό. Στην αρμοδιότητα αυτή συνεπικουρούνται και από τη Δημοτική Αστυνομία και την Ελληνική Αστυνομία.