Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Ελλείψεις σε φάρμακα όπως αντιβιοτικά και εισπνεόμενα, εν μέσω έξαρσης ιώσεων, παρατηρήθηκαν στην αρχή της χρονιάς στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, ωστόσο, πλέον, η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και παρατηρούνται μόνο μικρο-ελλείψεις σε αυτού του είδους τα φάρμακα. Παραμένει, ωστόσο, το γενικότερο και διαχρονικό πρόβλημα έλλειψης διαφόρων φαρμάκων από στα ράφια των φαρμακείων.
«Υπάρχουν μικρο-ελλείψεις, δε θα έλεγα ότι είναι μεγάλης κλίμακας. Έχουμε κάποιες ελλείψεις σε αντιβιοτικά και σε εισπνεόμενα αλλά γενικότερα, παρά το μεγάλο κύμα ιώσεων που υπάρχει στη χώρα μας αυτήν την εποχή, είμαστε σε αρκετά καλή κατάσταση», επισημαίνει μιλώντας στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσιος Ευγενίδης.
Και φέτος, όπως γίνεται κάθε χρόνο, το κλείσιμο των φαρμακευτικών για τις γιορτές δημιούργησε προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς. «Στην αρχή της χρονιάς περάσαμε πιο δύσκολα, μέχρι να ανοίξουν οι φαρμακευτικές. Ακριβώς λόγω των πολλών ιώσεων που υπήρχαν εκείνο το διάστημα, “στέγνωσαν” τα φαρμακεία από φάρμακα εναντίον των ιώσεων, όπως αντιβιοτικά σε πάρα πολλές περιπτώσεις και εισπνεόμενα. Όταν άνοιξαν οι φαρμακευτικές εταιρείες μετά τα Φώτα, σταδιακά άρχισε να ομαλοποιείται η αγορά και σήμερα είμαστε σε μια αρκετά καλή κατάσταση», όπως εξήγησε ο κ. Ευγενίδης. Οι ελλείψεις σε αυτά τα εποχιακά φάρμακα είναι διαχειρίσιμες.
Ωστόσο ελλείψεις συνεχίζουν να παρατηρούνται γενικότερα σε φάρμακα με τους φαρμακοποιούς να προσπαθούν να διαχειριστούν τις ελλείψεις αυτές που ταλαιπωρούν τους ίδιους και φυσικά και τους ασθενείς όλο το χρόνο. «Υπάρχουν ακόμη τέτοια θέματα», όπως μας λέει ο κ. Ευγενίδης. Για παράδειγμα προβλήματα παρατηρούνται στους αντιτετανικούς ορούς. «Κάθε τόσο προκύπτουν και νέα φάρμακα τα οποία για κάποιο λόγο δεν μπορούμε να τα βρούμε», όπως προσθέτει. «Μόλις στρώσει ο εφοδιασμός κάποιων φαρμάκων, χαλάει σε κάποια άλλα», όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί χαρακτηριστικά.
Πάντως αυτό το διάστημα παρατηρείται κινητικότητα στα φαρμακεία λόγω των ιώσεων για σπρέι και καραμέλες για το λαιμό, καθώς υπάρχουν πολλά περιστατικά με πονόλαιμο, σιρόπια για το βήχα, αλλά και φάρμακα όπως αντιβιοτικά εισπνεόμενα και αντιαλλεργικά που απαιτούν ιατρική συνταγή. «Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και οι ιώσεις κυκλοφορούν αυτό το διάστημα, τόσο του ανώτερου αναπνευστικού, όσο και του γαστρεντερικού και ο κόσμος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός», τονίζει ο πρόεδρος του ΦΣΘ, προτρέποντας όσους δεν έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο να σπεύσουν ακόμη και τώρα να το κάνουν. «Ποτέ δεν είναι αργά, αν κάποιοι το αμέλησαν ή δεν μπόρεσαν να το κάνουν γιατί είχαν κάποια ίωση το προηγούμενο διάστημα που ήταν η καλύτερη εποχή για να κάνουν το αντιγριπικό, μπορούν ακόμη και τώρα να το κάνουν και θα έπρεπε να σπεύσουν γιατί πραγματικά προστατεύει σε μεγάλο βαθμό», επισημαίνει. «Ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, αν κάποιος δεν το έχει κάνει για διάφορους λόγους να σπεύσουν ακόμη και τώρα στο φαρμακείο για να το κάνουν εντελώς δωρεάν», υπογραμμίζει.