Της Λεμονιάς Βασβάνη
Πλήθος εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί για αυτό το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. Το TyposThes σας προτείνει μερικές από αυτές.
«Ανατροπές της νύχτας»

-«Ανατροπές της νύχτας» του Χριστόφορου Χριστοφή, η πρώτη νέα παραγωγή του 2025, μια πρωτότυπη performance και ταυτόχρονα μια βιωματική εμπειρία, θα παρουσιαστεί από το ΚΘΒΕ στο Φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία Χάρη Πεχλιβανίδη. Πρεμιέρα απόψε στις 9μμ. Η υπόθεση; Ένας μοναχός και ένας ηθοποιός συναντιούνται σε ένα πανδοχείο, λίγο πριν από την καταστροφή. Σε ένα μέρος που ξεβράζονται πτώματα ενώ τα σπίτια κινδυνεύουν να τα καταπιεί ο ωκεανός. Δύο διαφορετικοί κόσμοι, μια περιπλάνηση στον χρόνο και ένα παιχνίδι μνήμης και απομνημόνευσης. Ένα ταξίδι σε διαφορετικούς τόπους «διαφορετικές νύχτες και ξημερώματα». Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 19:00, Πέμπτη-Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18.00 & 21.00, Κυριακή: 19:00 . Προπώληση: ntng.gr |more.com | 11876 | Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ.
Trust the cats

-Οι Trust the Cats αυτή την Κυριακή 12/1 στις 9μμ εμφανίζονται στο Καφενείο "η Πρίγκηπος". Με γνώριμες μελωδίες και μια τζαζ προσέγγιση ως καρύκευμα, θα σας ταξιδέψουν με δεξιοτεχνία σε δρόμους ταυτόχρονα οικείους και απρόβλεπτους.
Είσοδος 3 ευρώ, Κρατήσεις 2310248188.
«Little Peter & Bad news»
-Ο LITTLE PETER και οι BAD NEWS από το Σάββατο 11 και κάθε Σάββατο του Ιανουαρίου θα ανεβαίνουν στην σκηνή του love underground (Εγνατίας 119 Καμάρα, Στάση ΜΕΤΡΟ : Συντριβάνι) παρουσιάζοντας μια εκρηκτική μουσικοχορευτική παράσταση που θα μας μεταφέρει στα σκοτεινά club της Αμερικής των δεκαετιών του ’60 και ’70, υπό τους ήχους του ακαταμάχητου rock and roll! Η βραδιά κορυφώνεται με την συμμετοχή του σολίστα Μιχάλη Χατζηαναστασίου και της Κασσάνδρας Γαλάτου, που θα προσφέρουν αξέχαστες ερμηνείες.
Τηλ κρατήσεων: 2311219585. Ώρα έναρξης : 22:30. Είσοδος : 10 €
«Ρόζα Εσκενάζυ – Η Βασίλισσα του Ρεμπέτικου»

Η «Ρόζα Εσκενάζυ – Η Βασίλισσα του Ρεμπέτικου» σε σκηνοθεσία Αντώνη Λουδάρου και κείμενο του Παναγιώτη Μέντη με την Παυλίνα Χαρέλα στον ομώνυμο ρόλο επιστρέφει από τις 12/1/25 στις 19.30 στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη.
Λίγα λόγια για το έργο …Η «Ρόζα η ναζιάρα με τα σγουρά μαλλιά», γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη, εβραϊκής καταγωγής, μετακόμισε με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη, όπου και άρχισε την καριέρα της.
Χαρισματική ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού, βίωσε τις πιο σημαντικές δεκαετίες της ιστορίας της Ελλάδας. Πέρασε δια πυρός και σιδήρου μέσα από πολέμους, κατοχή, δικτατορία, χωρίς να πάψει στιγμή να είναι μια γυναίκα «ανεμοστρόβιλος».
Η ζωή της παραβατική και απρόβλεπτη αλλά γεμάτη με φως. Ήξερε να ξεσηκώνει τα πλήθη με τα σκέρτσα και τα νάζια της. Το «Χαρικλάκι», η «Δημητρούλα», η «Λιλή η σκανδαλιάρα», το «Ράμπι – Ράμπι» και τόσες άλλες μεγάλες επιτυχίες της, θα μας ταξιδέψουν σε μερικές από τις πόλεις-σταθμούς της ζωής της. Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Νέα Υόρκη, Βουκουρέστι, Αθήνα.
Η Ρόζα κατάφερε το αδιανόητο. Να κάνει καριέρα σε μία εποχή, όπου ο ρόλος της γυναίκας ήταν μόνο εκείνος της μάνας και της νοικοκυράς. Τα σκέρτσα και τα νάζια της που φοβόταν η οικογένειά της, ήταν τα μόνα σπαθιά που είχε για να πολεμήσει τη ζωή!
Η φωνή της, φάρος για τις επόμενες γενιές, σαν γνήσια Βασίλισσα μας διατάζει ακόμα και σήμερα πώς να γλεντάμε, πώς να πίνουμε και πώς να αγαπάμε! Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί της στη μαγική εποχή του ρεμπέτικου τραγουδιού. Φωτεινές ρεκλάμες, η Ρόζα στη μέση του πάλκου και η ορχήστρα ξεκινά.
Κείμενο: Παναγιώτης Μέντης, Σκηνοθεσία: Αντώνης Λουδάρος, Σκηνικά: Ειρήνη Παπιδά, Κοστούμια: Αντώνης Λουδάρος, Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης, Βοηθός Σκηνοθέτη: Γωγώ Μαρινάκου, Ρόζα η Παυλίνα Χαρέλα
Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει επί σκηνής η Αποστολία Γκούτη
Στη σκηνή παίζουν οι μουσικοί:
Γιώργος Ματθαίου – λαούτο, κιθάρα
Γιώργος Ψάλτης – βιολί
Γραφιστικά: Αριστοτέλης Σομπότης.
Γενική Είσοδος: 15€
Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε και μέσω more.com
Ειδικές τιμές για Ομαδικές Κρατήσεις σε Συλλόγους, Γκρουπ, ΚΑΠΗ κ.ά.
Για κρατήσεις, ομαδικές κρατήσεις, πληροφορίες, επικοινωνήστε με το τηλέφωνο του θεάτρου: 2310 423925
Διάρκεια παράστασης: 75’ Τηλ. 2310423925.
«...Και Ιουλιέτα»

Παράταση δόθηκε για τις παραστάσεις του εξαιρετικού μονολόγου του Άκη Δήμου ¨...Και Ιουλιέτα” στον πολυχώρο τέχνης Alte Fablon.
Συγκεκριμένα οι παραστάσεις θα συνεχιστούν από 10 Ιανουαρίου 2025 έως 19 Ιανουαρίου 2025 κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21:15 και την Κυριακή στις 19:15.
Στην παράσταση, η Δήμητρα Λαρεντζάκη σκηνοθετεί τη Σοφία Μπλέτσου, η οποία επί σκηνής ερμηνεύει την Ιουλιέτα.
Η Ιουλιέτα που επέζησε. Η Ιουλιέτα που πενθεί. Σε μια ρωγμή του χρόνου. Που “διασχίζει και διασχίζεται”.
Απόψε, θα απεκδυθεί το ένδυμα της σαιξπηρικής της καταγωγής, θα σβήσει τα ίχνη από το σύμβολο που κουβαλάει, θα διαρρήξει το πλαίσιο που την περιβάλλει και μετά από χρόνια θα διεκδικήσει μια άλλη θέση στην ιστορία της.
Μια άλλη θέση μέσα της. Η Ιουλιέτα που αποφασίζει να μιλήσει. Και τα λόγια της είναι και δικά μας λόγια. Για ότι είναι και σημαίνει έρωτας. Για ότι χάσαμε. Για το σημείο εκείνο που θα γνωρίζουμε ότι θα υπάρχει πάντα μια οπή - εκεί που βρίσκεται η καρδιά.
Για ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας και δεν μπορούμε. Όμως “O Φόβος είναι ένα δρόμος κλειστός για τον έρωτα”.
Και η Ιουλιέτα, γενναία στον έρωτα, στην αγάπη στην απώλεια, θα ακολουθήσει έναν δρόμο βραχώδη, δύσβατο, που θα την οδηγήσει σε ότι ίσως πόθησε μετά τον Ρωμαίο. Την κάθαρση.
Διάρκεια παράστασης 75’ λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Εισιτήρια Κανονικό : 14 ευρώ, Εκπτωτικά : 12 ευρώ
(Φοιτητικό / ανέργων / πολυτέκνων / άνω των 65 / ΑμεΑ /
ατέλειες ηθοποιών και σπουδαστών δραματικών σχολών)
• Ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων: https://shorturl.at/HgUrT
Πολυχώρος Τέχνης Alte Fablon: Δευτέρα – Παρασκευή 11:30 – 20:30
Απαραίτητη κράτηση λόγω περιορισμένων θέσεων.
Φιλίππου 71 & Χριστοπούλου Ι Θεσσαλονίκη Τηλ: 2314014430.
«Ψυχούλα μου… γιατί σεκλετίζεσαι;»

Η Θεατρική Ομάδα «Φύρδην Μίγδην» της Καλλιτεχνικής Σοφίτας Θερμαϊκού με πολλή φροντίδα και μεράκι παρουσιάζει το «Ψυχούλα μου… γιατί σεκλετίζεσαι;» απόψε στις 8μμ, ένα αφιέρωμα στην ποίηση των Ασίκηδων της Ανατολής με την συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής, στον πιο κατάλληλο χώρο για αυτή την εκδήλωση, το αγαπημένο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.
Με νοσταλγική διάθεση και νότες ρομαντισμού για εποχές χαμένες στο πέρασμα των χρόνων, θα ταξιδέψουμε μέσα στο διαχρονικό και το πανανθρώπινο, αφηγούμενοι συναισθήματα και καταστάσεις που άγγιζαν την ανθρωπότητα από καταβολής κόσμου: τον πόνο, τον μόχθο, αλλά και την ελπίδα, εξυμνώντας τον θριαμβευτή έρωτα και την αιώνια αγάπη. Ένα οδοιπορικό σε αλησμόνητες αξίες και ιδανικά, που παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα των αιώνων.
Συμμετέχουν τα μέλη της Καλλιτεχνικής Σοφίτας Θερμαϊκού: Σωτήρης Αποστολίδης, Χρήστος Δελτσίδης, Νάνσυ Δρούγκα, Ευαγγελία Καμπούρη, Μάνος Κανταλάς, Ρόζα Μάρκου, Γιώργος Μπάκας, Γιάννης Σακελλαρίδης, Νάνσυ Σκόντζου, Μαρία Σούκου, Μαρία Σουλτογιάννη, Χρήστος Σπυρίδης, Νίκος Τσιρίδης, Σόνια Τούντα, Στέλλα Χωματά, Görkem Saoulis (φωνή-κανονάκι), Χρυσόστομος Βλέτσης (φωνή-ούτι)
Τα συνδετικά κείμενα διαβάζει ο Βαγγέλης Μίχος.
Επιλογή ποιημάτων, συνδετικά κείμενα και επιμέλεια κειμένων: Ευαγγελία Καμπούρη
Γενική επιμέλεια: Γιώτα Αλεξοπούλου
Ημέρα: Σάββατο 11 Ιανουαρίου
Ώρα: 20:00
Είσοδος Ελεύθερη
Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
Βαφοπούλου 5, Τηλέφωνο: 231 331 8700.
«H Xιονάτη και οι 7 Νάνοι»
"H Xιονάτη και οι 7 Νάνοι" στην θεατρική σκηνή του Τεχνόκοσμου (Ανδρούτσου 14, Εύοσμος).
Μια ρομαντική, χαρούμενη διασκευή του γνωστού κλασικού παραμυθιού, με ιδιαίτερη έμφαση στις κούκλες (πολύ προσεγμένες 60-80εκ. μαριονέτες) και στα μεγάλα εντυπωσιακά σκηνικά, κατάλληλη και για πολύ μικρές ηλικίες παιδιών και πολύ ευχάριστη για τους ενήλικες!
Οι κουκλοπαίκτες δεν είναι κρυμμένοι και συμμετέχουν στην εξέλιξη της παράστασης. Στη μουσική επένδυση της παράστασης προτιμήθηκαν κομμάτια κλασικής μουσικής.
Σενάριο, σκηνοθεσία, κατασκευή κούκλων: Ντόμινι Λυμπέρη.
Πληροφορίες και κρατήσεις: 694 877 1426
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 11 και 18 Ιανουαρίου 2025 στις 17.00
Διάρκεια: 60΄. Γενική είσοδος: €12.00. Προπώληση στο more.com και στo public.gr
«Η ωραία Κοιμωμένη» του Σαρλ Περώ
«Η ωραία Κοιμωμένη» του Σαρλ Περώ παίζεται στις 12 το μεσημέρι στη θεατρική σκηνή του Τεχνόκοσμου (Ανδρούτσου 14, Εύοσμος) σε διασκευή - σκηνοθεσία Αναστασίας Αναστασούδη. Τι θα δείτε; Μια θεατρική παράσταση για παιδιά βασισμένη στο κλασικό παραμύθι. Μια ομάδα ηθοποιών παριστάνει μπροστά στο κοινό τους ήρωες του παραμυθιού του Περώ, χρησιμοποιώντας την αφήγηση, την θεατρική κούκλα, το τραγούδι και τον χορό. Έτσι ζωντανεύουν η ωραία Κοιμωμένη, ο πρίγκιπας, η γριά νεράιδα, η Πούλια, ο Αυγερινός, μα και η Δράκαινα που κάνει ότι μπορεί, για να ανατρέψει το «και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».
Συντελεστές παράστασης:
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Αναστασία Αναστασούδη, Μουσική: Μελισσάνθη Ελ Ντακάκ, Χορογραφίες - Κινησιολογία: Αντζελίνα Αμπατζίδου, Κατασκευή κούκλας: Ντόμινι Λυμπέρι, Σχεδιασμός αφίσας: Νίκος Γκάρας
Σκηνικά: Δημήτρης Παρασκευόπουλος , Επικοινωνία / Προβολή: Έρη Χριστοφορίδου, Βασίλης Τσερτσίδης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Μπουζούδης, Δέσποινα Κουσενίδου, Θεοδώρα Μωυσιάδου, Δόμνα Κατσουπάκη.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 12, 19, 26 Ιανουαρίου 2025 στις 12.00
Διάρκεια: 80 λεπτά με διάλειμμα
Γενική είσοδος: €12.00. Προπώληση στο more.com και στο public.gr
«Ψαρόσουπα»
Η παιδική θεατρική παράσταση “Ψαρόσουπα” του Γιώργου Δ.Λεμπέση, σε διασκευή - σκηνοθεσία της Άρτεμις Γρύμπλα, έρχεται για μία και μοναδική εμφάνιση στο Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά , Τηλ. 2310423925) Κυριακή 12 Ιανουαρίου στις 11:30 πμ..
Φανταστείτε να κολυμπάτε δίπλα στον Βρασίδα τον Αχινό, να συνομιλείτε με φιλικά ψαράκια και να συμμαχείτε μαζί τους για να σώσετε τον όρμο Φατούρου την καταστροφή. Ο παμπόνηρος Θεόβραστρος, μαζί με τον σεφ Πιέρ, θέλουν να φτιάξουν μια γιγάντια Ψαρόσουπα μέσα στη θάλασσα, αλλά τα γενναία ψαράκια δεν θα το αφήσουν να συμβεί τόσο εύκολα! Με τις πολύχρωμες ουρίτσες τους, τη φαντασία τους και τη βοήθειά σας, θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν τη θερμοκρασία της θάλασσας, να νερώσουν τη σούπα και να σώσουν το βυθό από την υπερθέρμανση!
Η παράσταση, βασισμένη στην πολυαγαπημένη σειρά βιβλίων - best seller, για πάνω από 15 χρόνια, του Γιώργου Δ. Λεμπέση,ζωντανεύει υπό τη σκηνοθετική μαγεία της Άρτεμις Γρύμπλα.
Ετοιμαστείτε για ένα πάρτυ χρωμάτων, φαντασίας και ρυθμού, όπου τα ψαράκια μιλάνε, τραγουδάνε και σκαρφίζονται τα πιο απίθανα κόλπα για να σώσουν το σπίτι τους. Μη χάσετε την ευκαιρία να γίνετε μέρος αυτής της σούπερ ψαρο-περιπέτειας!
Παίζουν (αλφαβ. σειρά) : Ελένη Βαΐτσου, Ελευθέριος Βασιλάκης, Ναταλία Δήμου, Βασίλης Ζώης
Συντελεστές της παράστασης:
Διασκευή-Σκηνοθεσία : Άρτεμις Γρύμπλα, Πρωτότυπη μουσική : Θοδωρής Οικονόμου, Κίνηση : Μαρίζα Τσίγκα, Σκηνικά : Έλλη Εμπεδοκλή, Κατασκευή κοστουμιών : Πάνος Θάνος
Σχεδιασμός φωτισμών : Μανώλης Μπράτσης, Παραγωγή : Arte Productions
Εικονογράφηση αφίσας : Banana Creative Studios
Γενική Είσοδος: 12 ευρώ
Προαγορά εισιτηρίων, προπώληση : Στην more και στα ταμεία του θεάτρου
«Τα τρία γουρουνάκια»

«Τα τρία γουρουνάκια» έρχονται στο Κουκλοθέατρο ΧΑΝΘ Xριστίνας Μπήτιου τις Κυριακές 12, 19, 26/1/25 στις 12 το μεσημέρι.
Η υπόθεση; Ο Ασπρούλης με το αχυρένιο σπιτάκι έχει το μυαλό του συνεχώς στο παιχνίδι και στις εύκολες λύσεις. Ο Μαυρούλης και το ξύλινο σπιτάκι του έχει κάποιους προβληματισμούς μεν αλλά δεν το ψάχνει και πολύ δε. Τέλος, το τρίτο γουρουνάκι, ο Καφετούλης, αντιπροσωπεύει το άτομο με δυνατό χαρακτήρα, το άτομο που προσπαθεί, προβληματίζεται, θυσιάζεται κα αγωνίζεται για το καλύτερο. Η σχέση από τούβλα, πέτρες και λάσπη είναι η σχέση με γερές βάσεις. Το σπιτάκι του ταρακουνιέται από τις δυσκολίες αλλά δεν καταρρέει, αποτελεί καταφύγιο και στήριγμα ζωής.Οι κακοί λύκοι βρίσκονται στο μυαλό μας και με το μυαλό μας μπορούμε να τους νικήσουμε, εκπαιδεύοντας το.
Διάρκεια 60΄, 14 κούκλες, 3 αλλαγές σκηνικών
Είσοδος 7 ευρώ για όλους. Τηλ 6987868881 και εργαστήριο 2310 941843.