Δεκαοχτώ μήνες μετά την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου για τη δολοφονία, με οπαδικά κίνητρα, του 19χρονου Άλκη Καμπανού, η πολύκροτη υπόθεση που «πάγωσε» το πανελλήνιο, φθάνει σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης το οποίο καλείται να αποτυπώσει τελεσίδικα την κρίση της Δικαιοσύνης.
Στο εδώλιο του Δικαστηρίου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα καθίσουν δώδεκα νεαροί οπαδοί του ΠΑΟΚ που μετά την ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης επέστρεψαν στις φυλακές- επτά εξ αυτών έχοντας καταδικαστεί με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον με πολυετείς ποινές καθείρξεις ως συναυτουργοί σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και οι υπόλοιποι πέντε με πρόσκαιρες ποινές κάθειρξης ως απλοί συνεργοί στην ίδια πράξη.
Ουσιαστικά όμως η δίκη εφόσον κηρυχθεί σήμερα η έναρξή της - είναι βέβαιο ότι θα υποβληθούν αιτήματα αναβολής τα οποία θα εξεταστούν από τους δικαστές - θα εκκινήσει για τους περισσότερους κατηγορούμενους από μηδενική βάση, χωρίς το Δικαστήριο να δεσμεύεται από την ετυμηγορία των δικαστών τού πρώτου βαθμού. Κι αυτό διότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Νίκος Καλλίδης άσκησε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης, ζητώντας να επιβληθούν μεγαλύτερες ποινές.
Θεωρώντας εσφαλμένη την απόφαση όσον αφορά τη μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι έπρεπε να καταδικαστούν για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, όπως ήταν η αρχική δίωξη. Επιπλέον, για τρεις εξ αυτών θεώρησε ότι δεν έπρεπε να καταδικαστούν για συνέργεια, αλλά ο ένας για ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο και οι άλλοι δύο για συναυτουργία στην ίδια ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο. Η έφεση δεν αγγίζει δύο από τους κατηγορούμενους και πρακτικά μόνο γι' αυτούς ισχύει η αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης τους.
Εκτός από το σκέλος της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη, το κατηγορητήριο περιλαμβάνει τις συνδεόμενες με την επίθεση πράξεις εναντίον των δύο φίλων του κατά το ίδιο αιματηρό επεισόδιο που συνέβη τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2002, στην περιοχή της Χαριλάου Θεσσαλονίκης.
Αποσύρθηκε ο Κούγιας
Σε αντίθεση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, στα έδρανα των συνηγόρων προς υποστήριξη της κατηγορίας δεν θα κάθεται αυτή τη φορά ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος με γραπτή του δήλωση. Εξηγώντας τους λόγους για την απόφασή του, ο κ. Κούγιας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «έχει χαθεί εντελώς ο ψυχικός σύνδεσμος τον οποίο πρέπει να νιώθει ένας δικηγόρος με αυτούς που τον επιλέγουν να τους εκπροσωπήσει», ενώ ευχήθηκε στους συναδέλφους του που θα τον αντικαταστήσουν να βοηθήσουν το Δικαστήριο να εκδώσει μία δίκαιη απόφαση που θα δικαιώνει την μνήμη του 19χρονου Άλκη.
Αναλυτικά η ανακοίνωσή του Αλέξη Κούγια:
Όπως είναι γνωστό, προ τριών ετών, ο Πρόεδρος του Ερασιτεχνικού Σωματείου Άρης, κος Αρβανίτης και ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Άρης, κος Καρυπίδης με παρεκάλεσαν να αναλάβω την υποστήριξη της κατηγορίας εις βάρος των κατηγορουμένων για το αποτρόπαιο έγκλημα με θύμα τον αείμνηστο, Άλκη Καμπανό.
Με έφεραν σε επαφή με την οικογένεια Καμπανού και αμέσως, πάρα του ότι ασκώ δικηγορία στην Αθήνα, άρχισα να ασκώ το έργο μου.
Επισκέφτηκα επανειλημμένως την Ανακρίτρια που διεξήγαγε την τακτική ανάκριση και ζήτησα από αυτήν τη διενέργεια σειράς ανακριτικών πράξεων, οι οποίες όλες διενεργήθηκαν.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι οδηγηθήκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου 12 δράστες και οι οποίοι τελικώς παραπέμφθηκαν να δικαστούν ως συναυτουργοί, παρά του ότι το θύμα ήταν ένα, για το αδίκημα της κατά συναυτουργίας ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
Μετά από 53 δικάσιμους, στις οποίες παρέστην καταβάλλοντας όλα τα διαδικαστικά έξοδα προσωπικά (ακόμη και το παράβολο της προεισπράξεως) η δίκη ολοκληρώθηκε στον Α’ βαθμό με απόλυτη δικαίωση των ουσιαστικών και επιστημονικών απόψεών μου, οι οποίες συνέπιπταν με τις απόψεις της Εισαγγελέως, κας Κλιάμπα και όλοι οι κατηγορούμενοι, με εξαίρεση δύο, καταδικάστηκαν στην ποινή της ισοβίου καθείρξεως.
Μετά την έκδοση της αποφάσεως ανέμενα ως ηθική τουλάχιστον ανταμοιβή της επιστημονικής και ανθρώπινης προσπάθειάς μου να τύχω μιας ηθικής τουλάχιστον ανταμοιβής από τον ποδοσφαιρικό οργανισμό του ιστορικού ΑΡΗ Θεσσαλονίκης, γεγονός το οποίο ουδέποτε συνέβη προς μεγάλη απογοήτευσή μου.
Μεγάλη απογοήτευσή μου υπήρξε όμως και το γεγονός ότι ούτε η οικογένεια Καμπανού με προσκάλεσε έστω σ’ ένα δείπνο για να εισπράξω από εκεί τουλάχιστον, μια ηθική ικανοποίηση και να ακούσω έστω πέντε ζεστά λόγια για την όλη ανιδιοτελή προσφορά μου, η οποία δεν περιορίστηκε μόνο στην παρουσία μου στις δίκες, αλλά και σε σημαντικές συναντήσεις, σε συνεργασία με την τότε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Γεωργίου και κο Πλιώτα, ώστε η οικογένεια Καμπανού να είναι βέβαιη ότι σε αυτή τη δίκη, εν αντιθέσει με άλλες που διεξήχθησαν στην Θεσσαλονίκη, το αποτέλεσμα θα ήταν μια δίκαιη κρίση.
Πριν από λίγες ήμερες και μετά από μήνες δέχτηκα ένα τηλέφωνο από τον συνάδελφο Θεσσαλονίκης, κο Πουλτσίδη, ο οποίος μου είπε ότι με περιμένουν στις 10/1/2025 στο ΜΟΕ Θεσσαλονίκης για να τεθώ επικεφαλής και πάλι του ιδιαίτερα ευαίσθητου βήματος της υποστηρίξεως της κατηγορίας και πριν μία εβδομάδα δέχτηκα τα πρώτα τηλέφωνα από την μητέρα και τον πατέρα του Άλκη Καμπανού, οι οποίοι μου δήλωσαν ότι θεωρούν αυτονόητο ότι θα είμαι δικηγόρος στην υπόθεση.
Δεν έδωσα απάντηση, αλλά σήμερα πήρα την απόφασή μου, η οποία είναι η εξής: δεν θα είμαι δικηγόρος υποστηρίξεως της κατηγορίας, διότι έχει χαθεί εντελώς ο ψυχικός σύνδεσμος τον οποίον πρέπει να νιώθει ένας δικηγόρος σαν κι εμένα με αυτούς που τον επιλέγουν για να τους εκπροσωπήσει.
Εύχομαι οι δικηγόροι που θα με αντικαταστήσουν να βοηθήσουν το δικαστήριο να εκδώσει μια δίκαιη απόφαση, η οποία θα δικαιώνει την μνήμη του 19χρονου αυτού παιδιού που δεν πρόλαβε να ζήσει αυτά που άξιζε, αλλά συγχρόνως να εκδώσει μια απόφαση που θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά της δίκαιης δίκης.