Πώς μπορεί να είναι μια έξυπνη βιώσιμη σύγχρονη πόλη; Ποια χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να κάνουν την καθημερινότητα των πολιτών της πιο εύκολη;
Φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος παρουσίασαν χθες βράδυ στην Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών (Στεφάνου Τάττη 5) τις προτάσεις τους στο πλαίσιο σχετικής ημερίδας.
Τι σημαίνει όμως έξυπνη βιώσιμη σύγχρονη πόλη; Όπως εξήγησε στο «ΤyposThes» η υπεύθυνη της εκδήλωσης καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Πληροφορικής και Ηλεκτρονικής Μάθησης Παρασκευή Μεντζέλου σχετίζεται με την «την βιώσιμη ανάπτυξη, την έξυπνη μεταφορά, τη διαχείριση χρήσεων γης, την βελτίωση δημόσιων υπηρεσιών, την συμμετοχή πολιτών σε ζητήματα της πόλης, τα έργα αστικής ανάπλασης και την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι φοιτητές μέσα από 8 εργασίες που έκαναν σε ομάδες 2 έως 4 ατόμων, αναλύουν ένα κομμάτι από τα παραπάνω ζητήματα. Ουσιαστικά παρουσιάζουν προτάσεις και λύσεις».
Η ίδια εξήγησε πως ένας από τους βασικούς στόχους της ημερίδας ήταν «να μάθουν τα παιδιά να συνεργάζονται για ομαδικές εργασίες. Στην Ελλάδα λείπει αυτό το κομμάτι. Έχουμε πρόβλημα να δουλέψουμε ομαδικά. Επίσης ζητούμενο είναι να αποκτήσουν κρίση και να μπορούν να παρουσιάσουν την άποψή τους.
Επιπλέον να μάθουν να ερευνούν τις πηγές και να τις παρουσιάσουν, αλλά και να μπορούν να διακρίνουν τι ταιριάζει σε μια πόλη. Είναι εύλογο πως δεν έχει η Θεσσαλονίκη τις ίδιες ανάγκες με την Αθήνα. Ή μια πόλη της χώρας μας με μια πόλη του εξωτερικού. Κάθε μία έχει τις ιδιαιτερότητές της. Ακόμη πρέπει να εξετάσουν την κατάσταση της πόλης και τι μπορεί να βελτιωθεί. Οι προτάσεις των φοιτητών παρουσιάζονται τα τελευταία 12 χρόνια και συγκεντρώνουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον! Συχνά μάλιστα είναι ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν».
Οι πολίτες στο παιχνίδι
Σχετικά με το τι ισχύει στο εξωτερικό, η καθηγήτρια εξήγησε πως η νέα τάση για τις έξυπνες βιώσιμες πόλεις είναι να ρωτάνε τους πολίτες τι είναι αυτό που χρειάζεται: «Μπορεί οι αρχές να αποφασίζουν πχ για έργα, όμως είναι καλύτερο να ξέρουν τις ανάγκες μιας περιοχής με την βοήθεια των κατοίκων της. Στο Λονδίνο για παράδειγμα ομάδες ατόμων μπαίνουν σε ΙΧ και διασχίζουν την γειτονιά. Αν εντοπίσουν μια λακκούβα ειδοποιούν τον δήμο να εντάξει στα έργα του την επιδιόρθωση στο σημείο που βρέθηκε το πρόβλημα, και ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς το θέμα μπαίνει σε σειρά προτεραιότητας». Σχετικά με το πόσο περνάμε στη χώρα μας από τη θεωρία στην πράξη, σχολίασε πως «υπάρχουν καλές ιδέες όμως συχνά λείπουν οι εφαρμογές. Σκεφτείτε πως πχ στην Ολλανδία στον ποδηλατόδρομο παράγεται ενέργεια που τροφοδοτεί με ρεύμα 40 σπίτια. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και εδώ».
Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσίασαν τις εργασίες τους και δυο υποψήφιοι διδάκτορες: η Ευπραξία Αυλογιάρη για το ηλεκτρονικό μάρκετινγκ για την βιώσιμη ανάπτυξη και ο Χρήστος Κουτσιοτάσιος για ένα καινοτόμο φωτιστικό σώμα.