*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Για στοχευμένες απολύσεις κάνει λόγο το Σωματείου εργαζομένων στην επιχείρηση ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε. που έγιναν ανήμερα των Χριστουγέννων.
Σε κείμενό του το σωματείο αναφέρει πως «η εταιρεία επέλεξε (…) να ενημερώσει ανήμερα των Χριστουγέννων 8 εργαζόμενους οδηγούς, ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας τους.
Μετά την άμεση αντίδραση του Σωματείου εργαζομένων και την ενημέρωση της Επιθεώρησης Εργασίας, της Ομοσπονδίας, των κομμάτων και των Μ.Μ.Ε., επέστρεψαν οι τρεις από τους οκτώ απολυμένους, για να υπογράψουν την νέα σύμβαση εργασίας τους, πάντα βέβαια ορισμένου χρόνου, διάρκειας μέχρι την 31η-05-2025». Υποστηρίζουν πως πραγματικός στόχος ήταν τα μέλη της διοίκησης του νεοσύστατου Σωματείου, το οποίο ιδρύθηκε πριν λίγους μήνες και συγκεκριμένα στις 28 Ιουλίου του 2024, δηλαδή ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γ. Γραμματέας του Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης (ΣΕΕΚΘ), των οποίων οι απολύσεις δεν ανακλήθηκαν.
Όπως εξήγησε σε τηλεφωνική μας συνομιλία ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Στέφανος Τριανταφυλλίδης: «στις αρχές Δεκεμβρίου έγιναν 20-30 προσλήψεις. Τους οδηγούς τους μαθαίναμε εμείς το δρόμο και στις 24/12/24 μας ενημέρωσαν ότι δεν θα μας προσλάβουν ξανά. Μείναμε χωρίς δουλειά. Αρχικά είχαμε ενημέρωση για 17 απολύσεις. Τελικά οι απολύσεις ήταν 8 και από αυτές οι τρεις ανακλήθηκαν. Και έμειναν αυτές για τον πρόεδρο, αντιπρόεδρο, γενικό γραμματέα και δύο μέλη σωματείου μας. Ουσιαστικά θέλησαν να χτυπήσουν το σωματείο. Πήγαμε άμεσα στην επιθεώρηση εργασίας. Από την ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης είπαν σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι δεν έχουν καμία διάθεση για να βρεθεί λύση. Η επόμενη κίνηση είναι μετά από 20 μέρες να πραγματοποιηθεί ραντεβού της διοίκησης με εμάς με πρωτοβουλία της Επιθεώρησης Εργασίας, όμως εκτιμούμε πως η εταιρεία είναι ανένδοτη. Βγάλαμε την ανακοίνωσή μας την Τρίτη και αναμένουμε την αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της ΟΣΜΕ και των συναδέρφων του ΟΑΣΘ. Εκπρόσωποί τους θα συνεδριάσουν για το πώς θα μας στηρίξουν».
Τι χωρίζει τις δύο πλευρές
Ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε πως «οι συμβάσεις των οδηγών παρότι είναι 3μηνες, 9μηνες κλπ, είναι πάντα χωρίς διακοπές. Οπότε αν αυτό γίνεται επί 2-3 συναπτά έτη, μας έχουν ενημερώσει πως μπορεί να γίνει επ’ αορίστου ή να δοθεί αποζημίωση αν δεν ανανεωθεί η σύμβαση. Εκτιμούμε πως η εταιρεία με τη μη ανανέωση των συμβάσεων στοχεύει στο σωματείο των εργαζομένων γιατί προηγουμένως είχαμε στείλει ένα email ζητώντας ελέγχους στα οχήματα από τεχνικό ασφαλείας, ώστε να είμαστε σίγουροι πως οδηγούμε λεωφορεία ασφαλή, να γίνει χημική τουαλέτα στην οδό Μαργαροπούλου γιατί με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην κυκλοφορία λόγω των εργασιών του flyover πολλοί συνάδερφοί μας καθυστερούν στα δρομολόγια και αναγκάζονται να ουρούν στο πάρκο που υπάρχει στην περιοχή, και να μας δοθεί βεβαίωση πως είναι ασφαλής η κίνηση των λεωφορείων στην γέφυρα της Ελεούσας. Η τελευταία βρίσκεται πριν την Χαλκηδόνα και κάτοικοι της περιοχής μάς έχουν ενημερώσει πως ενώ υπήρχε πινακίδα που έγραφε ότι επιτρέπονται οχήματα έως 10 τόνους τονάζ μέσα σε μια νύχτα μπήκε νέα που ανέγραφε ότι επιτρέπονται οχήματα έως 15 τόνους. Σκεφτείτε πως πριν μας δώσει τις γραμμές, δρομολόγιο στην περιοχή έκανε ο ΟΑΣΘ και δεν περνούσε από το σημείο αυτό. Εμείς ζητούμε ένα υπογεγραμμένο χαρτί που να μας διαβεβαιώνει πως η γέφυρα είναι ασφαλής».

Σχετικά με την ασφάλεια των οχημάτων σχολίασε πως «πρόκειται για μεταχειρισμένα οχήματα που αποκτήθηκαν με λίζινγκ, και ορισμένα από αυτά κάνουν και 600χλμ την βάρδια. Πέντε έχουν πάρει φωτιά. Πρόκειται για έναν στόλο που γερνάει. Οπότε είναι σημαντικό να ξέρουμε πως τα οχήματα είναι ασφαλή και για τον οδηγό και για το επιβατικό κοινό».
Το Σωματείο αναμένει «την άμεση παρέμβαση από την κυβέρνηση, το Υπουργείο Εργασίας το Υπουργείο Μεταφορών, τον ΟΣΕΘ αλλά και όλους τους αρμόδιους φορείς, τα κόμματα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ώστε όχι μόνο να καταγγελθεί η εργοδοτική αυθαιρεσία, (…) αλλά και να υποχρεώσουν τους επιχειρηματίες να συμμορφώνονται με την εργατική νομοθεσία.
ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης: «Δεν υπάρχει κάτι προσωπικό με τους εργαζόμενους»
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα ο πρόεδρος της ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης κ. Στέφανος Τσόλης ανέφερε στο «TyposThes » ότι δεν υπήρξε απόλυση, απλώς «έληξε η σύμβαση κάποιων εργαζομένων και δεν ανανεώθηκε. Είχαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ως εταιρεία έχουμε έργο ορισμένης διάρκειας. Σκεφτείτε πως η σύμβαση που έχουμε με τον ΟΣΕΘ είναι 1-15/1/25, η επόμενη 15-30/1/25 κ.ο.κ. Πρόκειται για δεκαπενθήμερες συμβάσεις. Οπότε χρειάζονται λιγότεροι οδηγοί. Γι’ αυτό και δεν κάνουμε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Δεν υπάρχει κάτι προσωπικό με τους εργαζόμενους. Όσοι έρχονται να εργαστούν γνωρίζουν αυτό το δεδομένο. Είδαμε ότι υπήρξε και σχετική ερώτηση από το ΚΚΕ. Θεωρούμε πως αυτοί που δεν βολεύονται ξεκίνησαν την διαδικασία με την επιθεώρηση κλπ. Αν είχαμε έργο 15ετές τότε είναι λογικό πως θα προσλαμβάναμε οδηγούς με συμβάσεις επ’ αορίστου. Εκεί θα ήταν άλλη διαδικασία».
Αναφορικά με την κατάσταση των λεωφορείων είπε πως «είναι άψογη» και αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι «περνάνε από ΚΤΕΟ». «Δεν διακυβεύεται καμία διαδικασία. Αν θέλουν να πουν κάτι διαφορετικό, ας μας το πουν γραπτώς», συμπλήρωσε.
Σχετικά με την γέφυρα Ελεούσας σημείωσε πως «είναι ασφαλής. Έχουμε κάνει όλη την προεργασία με πιστοποιήσεις από την Περιφέρεια», και πρόσθεσε πως την διασχίζουν και σχολικά λεωφορεία.
Τέλος για το θέμα με τις χημικές τουαλέτες είπε πως θα διευθετηθεί.
ΟΣΕΘ: «Δεν σχετιζόμαστε με εργασιακής φύσεως θέματα φορέων που εκτελούν συγκοινωνιακό κομμάτι»
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα με τη μη ανανέωση της σύμβασης εργαζομένων και μελών του ΔΣ των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Τόσκας δήλωσε στο «ΤyposThes»: «Δεν σχετιζόμαστε με εργασιακής φύσεως θέματα φορέων που εκτελούν συγκοινωνιακό κομμάτι όταν δεν επηρεάζεται το συγκοινωνιακό έργο».