Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ξεπαγώνει» η ιδέα για αποτεφρωτήριο στη Θεσσαλονίκη - Αποφασίζει το ΣτΕ

«Παραλάβαμε το έργο στάσιμο τα τελευταία 3,5 χρόνια και το ξεκολλήσαμε» είπε ο Στέλιος Αγγελούδης

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Στο κλείσιμο της χρονιάς αλλά και της συμπλήρωσης ενός έτους θητείας στο δήμο Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης είχε σήμερα συνάντηση με δημοσιογράφους για ανταλλαγή ευχών, όπου και προχώρησε σε έναν μικρό απολογισμό του μέχρι τώρα έργου.

Αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα αλλά και στα έργα που αφορούν το δημόσιο χώρο, τονίζοντας ότι «ο έλεγχος για τον δημόσιο χώρο παραμένει ισχυρή δέσμευση της δημοτικής αρχής». Μίλησε για τα θέματα πρασίνου, κοινωνικής πολιτικής αλλά και στις κανονιστικές αποφάσεις που θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο, ενώ τόνισε και το ζήτημα της επικοινωνίας με τους πολίτες. «Θέλουμε ο κόσμος να έχει την αίσθηση ότι είμαστε κοντά του και επικοινωνούμε», τόνισε.

«Αυτά που είχαμε πει όταν ξεκινήσαμε φροντίσαμε να τα υλοποιήσουμε ή να τα δρομολογήσουμε», όπως είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για το αποτεφρωτήριο. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι η νέα διοίκηση παρέλαβε μια διαδικασία στάσιμη  ωστόσο το θέμα «έχει ξεκολλήσει» και πλέον αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να ακολουθήσει το Προεδρικό Διάταγμα. Όπως είπε ο δήμαρχος, αμέσως μετά θα προχωρήσει η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διαγωνιστική διαδικασία.

Ειδικότερα, εκτίμησε ότι μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, από τα μέσα του πρώτου εξαμήνου του 2025 προς το δεύτερο εξάμηνο του 2025 αναμένεται ότι θα γίνει η εκδήλωση ενδιαφέροντος. «Πρέπει να δούμε πρώτα τα αποτελέσματα της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, πριν δώσουμε χρονοδιαγράμματα», τόνισε ο δήμαρχος, υπενθυμίζοντας το ιστορικό για το συγκεκριμένο θέμα. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι δεν υπήρχε προσδιορισμός της χρήσης του χώρου όπου θα δημιουργηθεί το αποτεφρωτήριο όταν παρέλαβε τη διοίκηση του δήμου. Είχε προσδιοριστεί από την εποχή του αείμνηστου Γιάννη Μπουτάρη ένας χώρος στα όρια μεταξύ Θεσσαλονίκης και Πυλαίας και τότε είχαν υπάρξει αντιδράσεις από όμορες ιδιοκτησίες και όχι μόνο, όπως είπε. Το θέμα είχε πάει στο ΣΥΠΟΘΑ, που είχε κάνει αποδεκτή την πρόταση ότι όντως έπρεπε να γίνει εκεί το αποτεφρωτήριο. «Έκτοτε όμως σταμάτησε η διαδικασία. Το πήραμε το Φλεβάρη ως ένα σταματημένο έργο», όπως επεσήμανε ο δήμαρχος αναφέροντας ότι στις επαφές που είχε στην Αθήνα είχε μιλήσει για ειλημμένη απόφαση και της σημερινής δημοτικής αρχής να υλοποιηθεί το έργο.  

. «Μια πόλη με στερήσεις πολλών δεκαετών, δεν έχει περιθώρια για απώλεια χαμένων ευκαιριών και έργων», είπε ακόμη ο δήμαρχος και αναφέρθηκε στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας -στο τμήμα από την Τσιμισκή έως την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης-, η επέκταση της παλιάς παραλίας με ξύλινο ντεκ, η ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου, η ανάπλαση της Αριστοτέλους και οι στάβλοι Παπάφη. 

aggeloudis.jpg

Στάθηκε στο εκτεταμένο πρόγραμμα για δενδροφυτεύσεις αλλά και στην καθημερινή προσπάθεια για το δημόσιο χώρο, ενώ επεσήμανε ότι ο ίδιος δεν μπήκε σε διαδικασία παροχολογίας και ό,τι ανακοινώνεται υλοποιείται. 

Για το χώρο στάθμευσης 400 θέσεων που θα δημιουργηθεί στην οδό Ψελλού, στον τερματικό σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης, ο κ. Αγγελούδης υπενθύμισε ότι ο συγκεκριμένος χώρος των απαλλοτριώσεων ήρθε στο δήμο μόλις πριν ένα μήνα και σε συνεργασία με την Περιφέρεια προχωρούν οι εργασίες για τη διαμόρφωσή του. Όπως είπε στόχος είναι σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα οι θέσεις αυτές να πολλαπλασιαστούν. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ