*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Εικόνες με χιλιόμετρα από ΙΧ μπλοκαρισμένα σε ορεινούς προορισμούς εν μέσω κακοκαιρίας αντίκρισαν την Πέμπτη αρκετοί πολίτες που θέλησαν να κάνουν μια απόδραση στο βουνό. Σε ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων οι ουρές είχαν σχηματιστεί από ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έμειναν από… μπαταρία!
Κληθείς να σχολιάσει πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση ο κ. Θεοχάρης Ξενιτόπουλος υπεύθυνος για ηλεκτροκίνηση, και μέλος του «Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Αυτοκινήτων Ν. Θεσσαλονίκης» ανέφερε στο «ΤyposThes» πως: «οι οδηγοί των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που αντιμετώπισαν πρόβλημα δεν έκαναν σωστό υπολογισμό της μπαταρίας τους. Πριν ξεκινήσουν κάθε ταξίδι, πρέπει να προσέχουν την στάθμη της. Σκεφτείτε πως αν δεν έχεις αρκετή μπαταρία είναι σαν να ξεκινάς με λίγα καύσιμα και είναι λογικό πως σε λίγα χιλιόμετρα θα μείνεις στο δρόμο.
Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα η στάθμη πέφτει πιο γρήγορα τον χειμώνα που έχει κρύο και γίνεται περισσότερη κατανάλωση για την διατήρηση της θερμοκρασίας της μπαταρίας, την παροχή θερμότητας στην καμπίνα όπως και άλλες λειτουργίες όπως ξεθάμπωμα του παρμπίζ. Θα έλεγα στους οδηγούς αυτών των ΙΧ να συμβουλεύονται τον υπολογιστή του ΙΧ τους που τους δείχνει πόσα χιλιόμετρα μπορεί να αντέξει το όχημά τους. Προφανώς δεν το έκαναν αυτό γι’ αυτό και σχηματίστηκαν αυτές οι ουρές οχημάτων».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως σε χώρες όπως πχ η Ολλανδία που σημειώνονται συχνά χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις, δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα στις μετακινήσεις. «Εκεί έχουν την εμπειρία και ξέρουν να προγραμματίσουν. Στη χώρα μας λείπει αυτή η εμπειρία. Αρκετοί οδηγοί δεν έχουν οδηγήσει ηλεκτρικά οχήματα, παρά μόνο συμβατικά. Το ίδιο ισχύει και για το μπλοκάρισμα του ΙΧ. Όταν τα αυτοκίνητα αυτά μείνουν από ρεύμα μπλοκάρουν τροχοί τους. Υπάρχει όμως μια ειδική διαδικασία για να τους ξεμπλοκάρουν.
Αυτήν πρέπει να την ξέρουν οι οδηγοί είτε ζητώντας πληροφορίες από τον πωλητή τους ή τους τεχνικούς από την εταιρεία του οχήματός τους. Αυτό ουσιαστικά θα τους βοηθήσει να μετακινήσουν για λίγα μέτρα το όχημά τους μέχρι να έρθει οδική βοήθεια και να φύγει το αυτοκίνητο από τη μέση του δρόμου μέχρι να έρθει η οδική βοήθεια κλπ».
Τέλος αναφορικά με τις αλυσίδες είπε πως «ισχύει ό,τι και για τα συμβατικά αυτοκίνητα», συμβουλεύοντας τους οδηγούς να μην ξεκινούν για ορεινά ταξίδια δίχως να τις έχουν εφοδιαστεί.